Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ezért fontos a kutya-cica fogápolás

2014. május 30.

Ezért fontos a kutya-cica fogápolás

A fogkövesség egy nagyon gyakran előforduló probléma, ami akár komoly egészségügyi kockázatot jelenthet kedvenceinknek, ezért nélkülözhetetlen a megelőzés és a rendszeres ellenőrzés.

A kutyák fogazata

A farkaséhoz hasonlóan, a kutya fogsora is 42 fogból áll, amelyek alig változtak a hárommillió évnyi evolúció során. A kölykök tejfogai 4-6 hetes korukban nőnek ki. Ezek három-három és fél hónapos korban kezdenek kiesni, és mire a kutyus fél éves lesz, általában már valamennyi maradó foga kiváltódik. A legtöbb ebnek úgynevezett ollós harapása van, azaz a felső metszőfogak az alsó fogsor elé nyúlnak. A kutyák fogsorának jellegzetessége, hogy rágni nehezen tudnak vele, ehelyett a hátsó őrlőfogakkal, mint egy ollóval szaggatják darabokra az ételt.

A cicaharapás

A macskák ragadozó állatok, ezért erős harapásra van szükségük. A kiscicák 26 tejfoggal, a kifejlett macskák 30 maradandó foggal rendelkeznek. A cicák is fog nélkül születnek, tejfogaik nagyjából két hét után kezdenek megjelenni. 3-4 hónapos korukban kezdik elveszteni tejfogaikat, hat-nyolc hónapos korukra már valamennyi maradó foguk kiváltódik. A cicusoknak négy ívelt szemfoguk van, amelyek a többi fog előtt helyezkednek el. Ezekkel kapják el és ölik meg zsákmányukat.  Apró metszőfogaikat nem is annyira a táplálkozáshoz, mint inkább tisztálkodásra használják.

A rossz fogak egészségügyi veszélyt jelentenek

A jó fogak és az erős állkapocs előfeltételei a kutyák és macskák jó egészségének és megfelelő életminőségének.  Az elhanyagolt fogkövesség állandó fogínygyulladást tart fent, később begyulladnak a fogak körüli mélyebb szövetek is, ez a fogak meglazulásával, majd elvesztésével jár. A fogkövek kitűnő táptalajt szolgáltatnak különböző baktériumok számára. A szájüregben lévő állandó gyulladás kihat a szervezet egészére és károsíthatja a májat, a vesét és a szívet is. Sajnos a legtöbb kutya és macska fogköves lesz. Fontos, hogy ebben az esetben mihamarabb kezeljük a problémát, hiszen a legtöbb baj ezzel megelőzhető.

Hogyan ismerjük fel a fogkövet

A fogkő korai felismeréséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy rendszeresen ellenőrizze kutyája vagy macskája fogait. Legjobb, ha ehhez már kölyökkorában hozzászoktatja kedvenceit. Ha az állat fogai körül kemény, sárgás-barnás anyagot észlel, amelyet egy alapos fogmosás sem tud eltávolítani, akkor valószínűleg fogkővel van dolga. Ekkor egyet tehet: elviszi kedvencét az állatorvoshoz, aki eltávolítja a fogkövet. A fogkő eltávolítása egy magas rezgésszámon rezgő eszközzel, a depurátorral történik. Sajnos ezt a beavatkozást az állatok jelentős többségénél csak bódításban lehet elvégezni, mert a gép használat során éles csikorgó hangot ad, ráadásul vizet permetez. Egyes nagyon fegyelmezett, nyugodt kutyák altatás nélkül is elviselhetik a beavatkozást. A legjobb, ha állatunk legalább fél napot koplalt és néhány órát nem is ivott a tervezett depurálás előtt. Ha ezt elmulasztja, kiteszi a kutyáját, macskáját az ínygyulladás és a periodontitis veszélyének. Másik árulkodó jel lehet a kedvencünk kellemetlen szagú lehelete. Ha ez nem változik, mindenképpen vigye el a négylábút az állatorvoshoz, még akkor is, ha szabad szemmel nem látható elváltozás.

Hogyan előzzük meg a fogkő kialakulását?

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás, ezért ne mulassza el a megfelelő szájápolást, legyen gondja rá, hogy a kutyái és cicái már kölyökkorukban megszokják az ezzel járó bonyodalmakat. Léteznek speciális ízesítésű fogkrémek kutyák és macskák számára a hozzájuk tartozó fogkefékkel. Fontos, hogy a fogmosáshoz mindig fokozatosan szoktassuk hozzá állatainkat, ne akarjunk rögtön alapos munkát végezni, mert akkor egy életre megutálhatja. Elégedjünk meg azzal először, hogy megdörzsöljük az oldalsó fogakat egy rövid ideig, majd engedjük el az állatot és alaposan dicsérjük meg. Minden nap egy kicsit tovább végezhetjük a szájápolást, míg végül az összes fogat megtisztíthatjuk egyszerre. Ha az állat ellenkezik, akkor egy bizonyos mértékig erőltetni kell a dolgot, egyébként rájön arra, hogy egy kis hisztivel, vergődéssel elkerülheti a fogápolást. Semmiképp se használjon „emberi” fogkrémet, mert ezek számukra káros anyagokat tartalmaznak, ráadásul kutya és macskaszemmel az ízük is borzasztó. Léteznek nagyon jó rágcsálnivalók, amelyek hosszas rágcsálásával a fogak természetesen is tisztulnak (pl.: Select Gold fogtisztító jutalomfalatok, MultiFit Mint DentalCare fogtisztító rudak, Dentizahn rágószalag), ráadásul remek szórakozást is nyújtanak. Vannak tápok, amelyeket kifejezetten fogproblémák megelőzésére fejlesztettek ki (pl.: Royal Canin Dental).