Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fagyban is biztonságban, így óvja a cicáját!

2015. november 18.

Fagyban is biztonságban, így óvja a cicáját!

A kinti cicák szervezete az idő fokozatos lehűlése esetén képes hozzászokni a hideghez, így akár a fagyos nappalokat és éjszakákat is átvészelhetik, de ehhez mindenképpen szükségük lesz támogatásunkra.

A cica számára legveszélyesebb anyag, amely télen előkerülhet, az a fagyálló. Használata után alaposan tekerjük rá vissza a kupakot, és olyan helyre tegyük, ahol kedvencünk biztosan nem éri el. Ha kicsöpögött, alaposan törüljük fel, ugyanis édes illata és íze miatt a minitigrisek szívesen isznak a belőle, de erősen mérgező számukra. Előfordulhat, hogy a cica már belelépett a fagyálló tócsába, mielőtt eltüntettük volna. Ez esetben tisztítsuk meg a mancsait, nehogy a szájába jusson a káros anyagból mosakodás közben. Ha az alábbi tünetek jelentkeznek, akkor erős a mérgezés-gyanú.

Hányas

Bizonytalan, dülöngélő járás
Depresszió, álmosság
Légzési nehézségek
Görcsrohamok
Fokozott vizeletürítés

Csökkent mennyiségű vizelet ürítése

Bármilyen rendellenességet veszünk észre bársonytalpúnkon, mielőbb vigyük állatorvoshoz. Eredményes kezelésre általában csak akkor nyílik lehetőség, ha a mérgezés korai stádiumában kerül rá sor, akkor, amikor az állat úgy viselkedik, mintha részeg lenne. A későbbiekben már olyan súlyos vesekárosodás lép fel, hogy az állat menthetetlen.

Fagyási sérülésre kell gondolnunk ha: a bőr duzzadt, vörös, nedvezik, hólyagossá válik, pörkös, fekélyes. Elsősorban a perifériás testrészek veszélyeztetettek ebből a szempontból (fülek, talpak, herezacskó, péra).

Nagyon fontos, hogy a ház körül állandóan legyen elérhető helyen friss víz. Ezzel is megelőzhetjük azt, hogy a cica szennyeződött vízből vagy egyéb folyadékból igyon. Télen rendszeresen ellenőrizzük a cica itatóját, mert rövid időn belül befagyhat. Ha van rá lehetőségünk, helyezzük a vizes tálat valamilyen hőforrás közelébe (például radiátor). A már befagyott vizet a legegyszerűbb szilikon tálkából eltávolítani.

Érdemes nagyobb mennyiségű eledelt vásárolnunk kedvencünknek, hogy akkor se legyünk bajban az etetéssel, ha a nagy hó vagy a jeges utak miatt esetleg nem tudunk bevásárolni. A fagyos időszakban, ha konzervvel etetjük a cicát, akkor az el nem fogyasztott ételt mindig vigyük be, ugyanis az el nem fogyasztott falatok belefagynak a tálba. Ha nem várjuk meg, míg kedvencünk befejezi az evést, akkor válasszunk inkább prémium minőségű száraz tápokat.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_outdoor_adult_baromfi_szarazeledel_macskaknak_400_g/

Télen a cicák többet esznek, hiszen több energiára van szükségük testük melegen tartásához.

Ha van autónk, akkor indulás előtt mindenképpen nézzünk be alá, sőt még a motorháztetőt is érdemes felnyitnunk, ugyanis a melegsége miatt kellemes pihenési helynek bizonyulhat a macska számára.

Biztosítsunk kedvencünk számára egy olyan helyet, ahova bármikor behúzódhat a hideg elől. Ha nincs garázsunk, akkor készítsünk neki egy dobozt, tegyük szélvédett helyre, és béleljük ki meleg takarókkal. Zárt térben pedig ne hagyjuk a földön fekhelyét, hanem lehetőség szerint egy magasabb pontra helyezzük, ahol nem érződik annyira a hideg.

Ha hideg az idő, akkor se feledkezzünk meg a közös játék fontosságáról! Nem csak cicánkat tesszük vele boldogabbá, de az esetleges problémák jeleit is hamarabb észrevesszük, ha kicsit több időt töltünk kint háziállatunkkal.

 

Forrás: sureflap.com/ hillspet.com