Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Falka-gondok, amikor uralomra tör az egyik kutyusunk

2018. április 16.

Falka-gondok, amikor uralomra tör az egyik kutyusunk

Ahogy az emberek közül sem születik mindenki vezéregyéniségnek, úgy szerencsére a kutyusok közül sem. Bár nem túl nagy rá az esély, mégis előfordulhat, hogy egy nagyon domináns egyed gazdái leszünk. Ha több kutyánk is van, akkor ez időnként komolyabb nehézségeket is okozhat, ezért érdemes megtanulnunk az alfakutya helyes kezelését.

Ha egyik háziállatunk uralomra tör, akkor az eddig megszokottnál is jobban oda kell figyelnünk arra, hogy nyugodtabbak, ugyanakkor magabiztosabbak legyünk. Az olyan kutyák között, amelyek együtt élnek, mindenképpen kialakul egy rangsor, mindenképpen lesz alá-fölérendeltség, hiszen falkaállatok. Akkor van csak probléma, ha a gazda nem számít minden kutya számára magasan fölötte állónak. Ahhoz, hogy minden a lehető legnagyobb rendben működjön minden helyzetben, kontrollálnunk kell az érzelmeinket, mindig ki kell fejeznünk, hogy az irányítás a mi kezünkben van.

Fontos, hogy legyenek szabályok és korlátok, amiket betartatunk kedvenceinkkel, különös tekintettel az alfakutyára. El kell érnünk nála, hogy elfogadja az utasításainkat és megbízzon bennünk. Például legyen olyan hely a házban, ahova négylábú pajtásaink nem mehetnek be az engedélyünk nélkül, és mindig meg kelljen várniuk, amíg be- vagy kilépünk az ajtón, valamint addig ne kapják meg az ételt, amíg le nem csillapodnak, és engedelmessé nem válnak.

A domináns négylábúval érdemes lehet külön agility tréningekre járni, ahol akár versenyezhet is az eb, és levezetheti a felesleges energiáit. Így otthon valószínűleg sokkal könnyebb dolgunk lesz vele.

Segíthet, ha nem mutatunk ki túlzott szeretetet a magát falkavezérnek gondoló kutya felé, ha úgy érezzük, hogy felettünk való uralomra tör.  Emlékezzünk arra, hogy a vezetők nem közelednek a követőikhez, hiszen a követők jönnek a vezetőkhöz. Persze egy ember-kutya kapcsolatban könnyen csapdába eshetünk, és az okos háziállat ezt ki is tudja használni, így még inkább alfának érzi majd magát.

Ha bundás barátunk domináns, akkor az egyik legjobb megoldás, ha nem fordítunk rá túl nagy figyelmet. Így megtanulja, hogy neki kell odajönnie, ha szeretne valamit, és ez a mi szabályainkat, vezető pozíciónkat erősíti.

Egy falkában általában a vezér eszik először, és ennek így kell lennie a mi esetünkben is, hogy ezzel is jelezzünk kutyánk felé, hogy ki az úr a háznál. Ne engedjük közel magunkhoz bundás barátainkat, amíg étkezünk, és csak akkor kapják meg a saját adagjaikat, amikor már képesek fegyelmezetten várni rá. Érdemes megtanítani a kutyusoknak azt a szabályt, hogy csak akkor kezdjenek el enni, amikor azt mondjuk nekik „tiéd”.

Időnként javasolt külön feladatokat is adni az alfakutyának, ezzel is jelezve a fontosságát, de azt is, hogy itt bizony mi irányítunk. Ez történhet otthon, az agility pályán, de egy séta során vagy kisebb-nagyobb kirándulásokkor is. Példádul kerestessünk meg vele dolgokat, hozassunk vele valamit, tanítsunk meg neki új trükköket, és ügyességi játékokat (pl. treibball), stb.

Tehát, ha egy kutya domináns, akkor nekünk még erősebb vezetővé kell válnunk. Ha erre odafigyelünk, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz a kapcsolat köztünk és négylábú pajtásaink között is.

 

Forrás: cesarsway.com