Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Félős kisbarát – így nyugtassuk kutyánkat fürdetésnél

2018. június 05.

Félős kisbarát – így nyugtassuk kutyánkat fürdetésnél

Ha a kutyus utálja a fürdetést, akkor valószínűleg a gazdi is, hiszen nehéz egy ideges, félős kutyát tisztává varázsolni. Előfordulhat, hogy úgy tűnik, soha nem lesz már jobb a helyzet, de ez nem feltétlen van így. Érdemes kitalálni egy stratégiát és megfogadni néhány tanácsot, hiszen minden esély megvan rá, hogy ha ügyesebbek leszünk, akkor nem lesz többé küzdelem a vizes esemény.

  1. Tegyünk egy hosszú sétát

Mielőtt elkezdenénk a fürdetést, menjünk el sétálni bundás kedvencünkkel. Akár nagyobb távot is megtehetünk a megszokottnál. Az a kutyus, amelyiknek melege van és fáradt, ösztönösen kívánja a vizet, ráadásul a kimerült ebnek kevesebb energiája is marad a fürdés elleni küzdelemhez. Tehát egy kiadós séta jelentősen hozzájárulhat a mosdatás sikerességéhez.

  1. Ne kapkodjunk

Ha feszült a kutya, akkor feszült a gazdi is, és ilyenkor úgy érezzük, kevés az időnk és minél hamarabb végeznünk kell a fürdetéssel. Ám a gyorsaságnál sokkal fontosabb, hogy találjunk időt egy kis szusszanásra is, és inkább alapos legyen a fürdés, valamint fontos, hogy összpontosítsunk az ebre.

  1. Álljunk hozzá pozitívan

Valószínűleg jó néhány nehézségekbe ütköző fürdésidő után, már mi magunk is feszülten állunk a dologhoz. Ez nem helyes, hiszen kutyusunk okos, és figyel a testbeszédre. Muszáj erőt vennünk magunkon, és határozottan, pozitívan kell nekiállni a feladatnak, így nagyobb eséllyel marad négylábúnk is nyugodt állapotban.

  1. Próbáljuk mókássá tenni

Nehéz mosolygósan indítani a fürdetést, ha alig látunk esélyt a pozitív változásra, de ne adjuk fel. Ha háziállatunk szeret játszani, akkor könnyedén szórakoztatóvá tehetjük a folyamatot. Csak szerezzünk be néhány vízálló játékot – labdákat és/vagy figurákat – és tegyük be őket a kádba, hogy elterelhessünk kedvencünk figyelmét a szőrápolásról, és így még élvezheti is a pancsolást egy kicsit.

  1. Mutassunk jó példát

Ha van egy másik kutyusunk, aki remekül viseli a fürdést, akkor próbáljuk meg egyszerre megmosdatni háziállatainkat. Így a tapasztalt, nyugodt négylábúról a félős eb példát vehet, és megtanulhatja, hogyan kell viselkedni a fürdőkádban.

  1. Fontos a víz hőmérséklete

A túl hideg vagy a túl meleg víz sokkolóan hathat a kutyára, ezért az egyik legfontosabb, hogy kellemesen langyos legyen a víz, amikor a kutyus belekerül. Ha szükséges, használjunk hőmérőt a megfelelő hőfok eléréséhez.

  1. Kezdjünk el már kölyökkorban

Sok esetben segít, ha már pici korától kezdve vannak a kutyának (jó) vizes tapasztalatai. Ha azt látjuk, hogy a kölyök fél, és nem teszünk ellene, akkor bizony nagyobb korában sem fogja kedvelni a fürdetést. Egy jó alap lehet, ha száraz, kevésbé ijesztő állapotában is ismerkedhet belülről a káddal kedvencünk, így megtanulja majd, hogy nincs mitől tartania.

  1. Evés a kádban

Azoknak a kutyusoknak, akik szeretik a hasukat, az egyik legjobb figyelemelterelő lehet az ínycsiklandozó jutalomfalatok adagolása.

Real Nature Wilderness Crunchy kecske és édesburgonya 225g

Pár szem finomság hozzájárulhat ahhoz, hogy bundás pajtásunk valami igazán klassz dologgal (az evéssel) társíthassa a fürdetést, és így már rögtön nem is tűnik majd neki olyan borzalmasnak a procedúra.

  1. Kezdjük apránként

Ne úgy álljunk neki a fürdetésnek, hogy belerakjuk a kutyát a nyakig érő vízbe vagy leöntjük egy vödör vízzel, hanem fokozatosan haladjunk. Hagyjuk, hogy hallja az eb, ahogy folyik a víz, majd először csak a mancsok legyenek vizesek és szépen lassan haladjunk felfelé.

Ha mindent megtettünk, de háziállatunk még mindig foggal-körömmel küzd a fürdetés ellen, akkor érdemes lehet bevonni egy viselkedésterápiával foglalkozó szakembert. Amennyiben reménytelennek tűnik a helyzet, ajánlott egy kis pénzt és időt szánni a külső segítségre, hiszen hosszú éveken át megtérül az, ha sikerül kellemesebbé tennünk a mosdatást.

 

Forrás: cesarsway.com