Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Feromonok: tényleg megnyugtatják a kutyákat?

2017. június 02.

Feromonok: tényleg megnyugtatják a kutyákat?

Háziállataink ugyanúgy képesek stresszessé válni, ahogy az embertársaink. Akár az olyan változások, mint az új otthon, új családtag, vagy a bosszantó szomszéd macska is nem kívánatos viselkedéshez vezethetnek. Ilyenkor kutyánk viselkedése megváltozhat, rombolhat, valamint vizeletével megjelölhet dolgokat, bepisilhet, illetve gyakoribbá válhat a látszólag ok nélküli vonyítás és az ugatás is.

Sajnos négylábú barátaink nem értik meg minden szavunkat, ezért nem igazán tudjuk elmagyarázni nekik a stresszes helyzetekben, hogy nem kell aggódniuk és nincs mitől félniük. Ezért más megoldást kell találnunk. A legtöbb gazdi, amíg van más lehetőség, nem szívesen használ gyógyszereket arra, hogy kedvencét megnyugtassa, és ez így van rendben. Az Egyesült Államokban 2001-ben mutatták be egy új alternatívaként a feromon-tartalmú készítményeket. Sokakban még kérdéseket vet fel, hogy pontosan melyek is ezek a termékek és valójában hogyan hatnak a négylábúakra.

 

A feromonok  kémiai hírvivő anyagok, amelyeknek az adott állatfaj egyedei közötti kommunikációban van szerepük. A feromonok fajspecifikusak, ezért a kutyáknak előállított termékek nincsenek hatással az emberekre és egyéb háziállatainkra. Nyugodtan alkalmazhatunk egyszerre macska és kutya feromont tartalmazó készítményeket. Párologtatós készítményt inkább ne használjunk az akváriummal egy helyiségben és lehetőleg díszmadarainkat is másik helyiségben tartsuk. A feromon tartalmú termékek az állatok számára kellemes, nyugtató hatású illatot bocsátanak ki magukból. A nyugtató feromonok esetenként segíthetnek enyhíteni az állatok stresszes állapotán. A házikedvencek számára többféle feromon tartalmú terméket is kifejlesztettek, választhatunk sprayt, párologtatót vagy nyakörvet is. Helyzetenként változó, hogy melyik termék, vagy termékek kombinációja ideális a mi élethelyzetünkben. A spray főleg akkor hasznos, ha rövid ideig ható stressztényezőt kell kiküszöbölnünk (pl.:utazás, állatorvos, kozmetikus), a párologtató a lakásban tartott kutyáknak segít leginkább, a nyakörv hasznos segítség a kertben tartott kutyáknak és kölykök szocializációjakor is nagyon jó szolgálatot tehet. Minden esetben beszéljük meg állatorvosunkkal, hogy a mi kutyánk esetében a feromon tartalmú készítmények melyik típusát javasolja.

 

Esetek, amikor érdemes feromonos készítményt alkalmaznunk (a teljesség igénye nélkül):
– az eb általános stressztől szenved
– a kiskutyákat szeretnénk elválasztani az anyjuktól
– ha az állat fél a vihartól
– amikor tudjuk, hogy tűzijáték várható a közelben
– ha olyan vendégek érkeznek hozzánk, akiket bundás barátunk nem kedvel
– ha utazást tervezünk, és megtapasztaltuk, hogy nem viseli túl jól az autós kiruccanásokat kedvencünk

-kölyökkutyák tanításánál

-idős kutyák komfortérzetének növelésére

-menhelyeken

-ha a kutya szorong, ha egyedül marad
– és persze amikor állatorvoshoz, kozmetikushoz készülünk

 

Tehát a feromonok első sorban félelem és szorongás esetén segíthetnek. Nagyon fontos, hogy felismerjük a félelemre, stresszre utaló magatartásformákat (pl.: folyamatos ugatás, vonyítás, nyalakodás, indokolatlan lihegés, remegés, nyálzás, elbújás). Kutyák esetében, ha krónikusan fennálló, stressz okozta viselkedésprobléma áll fent, akkor a feromon tartalmú készítményektől csak akkor várhatunk megfelelő eredményt, ha mellettük viselkedésterápiát is folytatunk. Ennek oka, hogy a kutya nagyon szoros érzelmi és szociális közösségben él a családdal, ezért a nem kívánt viselkedés hátterében lévő problémákat mindenképpen meg kell oldani, ha hosszútávú javulást szeretnénk.

 

Egy 2005-ben végzett vizsgálat szerint azoknak a kölyökkutyáknak, amelyek feromonos nyakörvet viseltek, kevésbé voltak viselkedési problémáik és sokkal barátságosabbak voltak, mint azok a kiskutyák, akik nem kaptak ilyen nyakörvet.

 

Ha nem nyakörvet, hanem inkább sprayt vagy párologtatót szeretnénk használni, akkor olyan helyre érdemes adagolni, illetve tenni belőlük, ahol az eb gyakran tartózkodik, amikor stresszes. Ilyen lehet például a fekhelye a nappaliban vagy a párnája a kutyaszállítóban.

 

Mivel a feromonos készítmények nem minősülnek gyógyszereknek, így nem kell attól tartanunk, hogy kölcsönhatásba lépnének más nyugtató hatású készítményekkel amennyiben ezek alkalmazása is szükségessé válik, például egy súlyosabb szorongás terápiájának kezdetén.

 

Ha felkeltette érdeklődésünket valamelyik feromon-tartalmú termék, akkor bátran kipróbálhatjuk, ugyanis nem áll fenn a veszélye mellékhatások kialakulásának, tehát nincs veszíteni valónk.

 

Érdemes megjegyeznünk, hogy egyes viselkedési problémák akár betegségekre is utalhatnak, ezért még mielőtt kizárólag a feromonoktól várnánk a javulást, ajánlott kutyánkat megmutatni egy állatorvosnak is. Vagyis egy problémára csak akkor mondhatjuk ki nagy biztonsággal, hogy viselkedési eredetű, ha biztosan kizártunk minden betegséget. Egy teljes körű vizsgálat esetén kiderülhet, hogy betegség áll-e a nem megfelelő viselkedés hátterében vagy elegendő lehet-e egy nyugtató hatású kiegészítő. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az állatorvos és a viselkedésterápiában jártas szakember együtt működjön. Vannak olyan állatorvosok, akiknek a viselkedésterápia a szakterületük, ők komplex módon tudják ötvözni a gyógyszeres kezeléseket a speciális feladatokkal, amelyeket a kutyának és a gazdának együtt kell gyakorolnia, hogy a nem kívánatos viselkedés megszűnjön.

 

Forrás: pets.webmd.com, cuteness.com