Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fiatalos lendület: így gondoskodjon idősödő cicájáról

2016. január 05.

Fiatalos lendület: így gondoskodjon idősödő cicájáról

Egy cicagazdinak tudnia kell, hogy nem csak a kölyköket kell másképp etetni, mint a felnőtt egyedeket, hanem az idősödő bársonytalpúak is eltérő gondozást igényelnek fiatalabb társaikhoz képest. Pontosan azonban nem lehet meghatározni, hogy mikortól számít kedvencünk idősnek, hiszen, ahogy az embereknél, úgy a macskáknál is lehetnek gyorsabbak és lassabbak is az öregedési folyamatok.

A macskák általában 7 éves koruk körül lépnek az érett felnőtt korba, amikor már mutathatják az idősödés jeleit, ezért a tápgyártók általában ettől a kortól javasolják a senior eledelek etetésének elkezdését.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_indoor_senior_baromfi_burgonya_szarazeledel_macskaknak_400_g/

Tudnunk kell azt is, hogy a cicák szervezete 12 éves koruk körül újabb változáson megy keresztül, innentől kezdve sok esetben veszítenek izomtömegükből, lefogynak. Ha ezt a kondícióromlást sikerül megelőznünk, akkor azzal megnövelhetjük kedvencünk élettartamát. Ennek az ismeretnek a birtokában már léteznek olyan tápok is, amelyek 12 év feletti macskáknak készültek.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-senior-ageing12-alutasakos-csirkelazac-85g/

Ha a macska élete során megfelelő ellátásban részesül, rendszeresen járunk vele állatorvoshoz, és persze megfogadjuk az ott elhangzó tanácsokat, akkor egyes állatok akár 20 évig is élhetnek.

Ahogy idősödik a cica, egyre több egészségügyi probléma megjelenésére számíthatunk. Ilyenek például a fogbetegségek is, amelyek akár jelentős fogyáshoz is vezethetnek, de gyakoriak még a vese-, a pajzsmirigy-, a májbetegségek is, melyek következtében szintén lefogyhat az állat. Sajnos a daganatos betegségek kedvenceink közt sem ritkák. Ha kedvencünk rövid idő alatt lefogy, az mindenképpen intő jel, feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni. Ne próbálkozzunk felhizlalni őt azzal, hogy több táplálékot adunk, először mindenképpen zárjuk ki a betegségeket, a késlekedéssel kedvencünk életét rövidíthetjük.

A drasztikus fogyás ellenkezőjével is találkozhatunk. Mivel az idősebb macskák már kevésbé aktívak, és szívesebben fekszenek egész nap a kanapén, így akár hízás is bekövetkezhet, amely szintén nem szerencsés szobatigrisünkre nézve. Az elhízás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet az állatoknál kortól függetlenül is. Az elhízott állatok hajlamosabbak a hasnyálmirigy betegségekre, cukorbetegségre és gyakoribbak náluk a húgyúti megbetegedések is. Elhízott kedvencünket állatorvosi segítséggel mindenképpen fogyókúráztassuk.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_light_csirke_szarazeledel_macskaknak_400_g/

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_elhizas_elleni_konzerv_cicaknak_200g/

 

Az idő múlásával cicánk képességei is változnak. Romolhat a cica hallása, látása, melyeket mindenképpen figyelembe kell vennünk gondozásuk során. Ezen kívül megváltozhat a macska alvás- és ébrenlét aránya, az étvágya. Kialakulhatnak szemészeti problémák, látászavarok is. Ha cicánk hirtelen elveszíti látását és a pupillák rendkívül tágak lesznek, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, ilyesmi általában a magas vérnyomás következtében alakul ki, és ha az állat idejében megkapja a megfelelő kezelést, akkor lehetséges, hogy megmenthető a látása. A magas vérnyomás sok esetben vesebetegség következménye.

Ahhoz, hogy minitigrisünk boldogan töltse az időskorát is, fontos, hogy rendszeresen vigyük el állatorvoshoz. Minimum évente vagy félévente egyszer, még akkor is, ha teljesen egészségesnek tűnik, hiszen előfordulhatnak rejtett betegségek, melyeket nem veszünk észre kedvencünkön. Az állatorvosi látogatás halogatásakor gondoljunk arra, hogy sokkal olcsóbb megelőzni egy-egy betegséget, mint kezelni azt. A kornak és egészségi állapotnak megfelelő minőségi táplálék és a szűrővizsgálatok képezik a minél hosszabb és egészségesebb élet alappilléreit. Ha egy szervfunkció zavar még azelőtt kiderül, hogy a tünetek jelentkeznének, és az állat megfelelő diétás táplálékot kap, akkor megnövelhető a tünetmentes időszak és ezzel együtt az állat élettartama. Szerencsére manapság már számos diétás táp közül válogathatunk, ami nagyon megkönnyíti a dolgunkat, mivel a diéta mellett sem kell aggódnunk, hogy kedvencünk bármiben hiányt szenved.

http://www.fressnapf.hu/petbalance-medica-vesekimelo-dietas-cicaeledel-csirke-100g/

http://www.fressnapf.hu/petbalance-medica-cukorbeteg-cicaknak-dietas-eledel-100g/

 

Minden egyes látogatáskor kérjük meg az állatorvost, hogy mondjon véleményt a macska kondíciójáról, kérjük meg, hogy mutassa meg nekünk is, hogy hogyan ítélhetjük meg azt mi magunk is otthon. Nagyon fontos, hogy az állatot minden életkorban megfelelő kondícióban tartsuk, ne legyen se túlsúlyos, se sovány.

A macskák ragadozók, míg a kutyák olyan ragadozók, amelyek tápláléka többféle összetevőt tartalmaz (közelítenek a mindenevőkhöz). A macskák számára nélkülözhetetlen, hogy táplálékuk megfelelő mennyiségben tartalmazza a taurint és az arachidonsavat, vagyis ezek számukra esszenciálisak. A macskák fehérjeigénye magasabb a kutyákénál. A megfelelő eledel kiválasztásában – az állatorvosi javaslaton kívül – segíthetnek a csomagolásokon feltüntetett leírások. Helyes táplálással nagyon sok betegségtől tudjuk megóvni kedvencünket.

 

Ha bármilyen változást észlelünk cicánk aktivitását, étvágyát, viselkedését, székletét vagy szőrzetét illetően, forduljunk vele állatorvoshoz, hogy minél hamarabb segíteni tudjunk kedvencünknek, hogy még hosszú évekig jól érezhesse magát mellettünk.

Forrás: petmd.com, catvets.com