Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Figyelem! Túlélőkalauz nagytestű kutyával utazóknak

2015. június 03.

Figyelem! Túlélőkalauz nagytestű kutyával utazóknak

A kutya a legtöbb helyen már igazi családtagnak számít, így ha utazásra kerül sor, általában a négylábú sem marad otthon. Kisebb kutyák esetén viszonylag könnyű a dolgunk, hiszen kis helyen, akár az ölünkben is elférnek, egyszerű őket visszafogni és rendre inteni, könnyebben találunk olyan szállást, ahol fogadják. Ám, ha kutyusunk nagytestű, és még nem gyakorlott utazó, jól át kell gondolnunk a szállítást, és előre fel kell készítenünk őt az előtte álló útra.

Mielőtt nekivágnánk a nagy útnak, gyakoroljuk kedvencünkkel a rá váró szituációkat, például ismerkedtessük meg vele a szállítóboxot.

http://www.fressnapf.hu/anione-szallitobox-l-xl-szurke-100x67x75-cm/

Akkora boxot válasszunk, amiben az állat fel tud állni és meg is tud fordulni. Bár a séták során feltétlen szükségünk van nyakörvre, pórázra és szájkosárra, a dobozban soha ne legyen bent a kutyával még laza nyakörv vagy póráz sem, mert akár fulladást is okozhat. Figyeljünk arra, hogy a szállítóbox ne börtönként vésődjön a kutya tudatába. Mutassuk meg neki az új tárgyat, hagyjuk, hogy körbeszimatolja és megismerje. Ne mi küldjük vagy erőltessük be a kutyát a dobozba, várjuk meg, amíg ő maga besétál. Adjunk neki jutalomfalatokat, amikor magától bement a dobozába.

http://www.fressnapf.hu/premiere_dog_meat_sticks_beef_70_g/

Jó megoldás, ha egy kényelmes párnát is beteszünk a dobozba, így a kutya kényelmes fekhelyként is elfogadja, ahová nyugodtan visszavonulhat egy kellemes szundikálásra.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyaparna-letters-lila-xxl-140×100-cm/

Ha a kutya megszokta és megszerette a dobozt, akkor rövid időre becsukhatjuk az ajtót. Ezután elsétálhatunk, de viselkedjünk természetesen és ne beszéljünk hozzá szomorúan, miközben arról biztosítjuk, hogy visszajövünk, mert akkor nyugtalanná fog válni. Fokozatosan növeljük a dobozban töltött időt. Fontos, hogy ne hívjuk ki az ebet, várjuk meg, amíg kisétál magától, ne éreztessük vele azt, hogy a szállítódoboz egy rossz dolog. Érdemes ezt a szoktatást már hetekkel az út előtt elkezdeni, mert időigényes folyamat lehet, de nagyon megéri. Ha a kutya biztonságban érzi magát a dobozban akkor az nagyon jó szolgálatot tehet sok olyan esetben, amikor jó, ha egy kicsit be tudjuk őt zárni.

Először rövidebb utakat tegyünk csak meg. Ha vezetés közben kutyusunk képes a szállítóboxban utazni, az mindenki számára biztonságosabb. A dobozban várakozó kutya kevésbé tudja zavarni a vezetést, és egy nagyobb fékezéskor a sérülés kockázata is kisebb lesz. Az út előtt ne adjunk enni a kutyának, elég akkor, amikor este megérkezünk a szálláshelyre, vízzel viszont néhány óránként kínáljuk meg az állatot.  Ilyenkor mindig sétáljunk vele egy kicsit és játszhatunk is egy keveset, hogy ne legyen tele energiával a zárt térben.  Ha kölyökkel utazunk, akinek nem elég napi egy étkezés, akkor őt néhány órával az út megkezdése előtt etessük meg, majd a nap közepén iktassunk be egy néhány órás pihenőt, amelynek az elején etessük őt meg egy kisebb mennyiségű étellel, ha fél évnél fiatalabb a jószág. Az utazásra mindig hosszabb időt kell szánni a pihenők miatt, ha állattal utazunk, akárcsak akkor, ha gyerekekkel vágunk neki a kalandnak. Soha ne hagyjuk kedvencünket a bezárt autóban, még lehúzott ablaknál sem, mert a kocsi nagyon hamar rettentően fel tud melegedni, és a kutyus akár hőgutát is kaphat. Kánikulában csak akkor induljunk útnak napközben, ha van légkondicionáló az autóban.

Ha repülővel is szeretnénk utazni, a legfontosabb, hogy utánajárjunk, melyik járatra jöhet velünk négylábú barátunk, milyen feltételekkel, és ennek milyen anyagi vonzata van. Az utastérben általában csak kistestű kutyák utazhatnak.

Annak érdekében, hogy az utazás minden napja a lehető legzavartalanabbul teljen el, és a váratlan helyzetekben is kéznél legyen a megoldás, érdemes összeállítanunk egy listát, ami tartalmazza azokat a dolgokat, amelyeket mindenképpen magunkkal kell vinnünk, ha a kutyánk is velünk tart.

Mi szerepeljen a listán?

– az oltási kiskönyv, ha külföldre utazunk, akkor állatútlevél, amelyben pontosan fel vannak tüntetve azok az oltások és egyéb kezelések, amelyek az adott országba való beutazás feltételei (ezekről jóval az utazás előtt tájékozódjunk állatorvosunknál)

– gyógyszerek

– egy extra nyakörv és póráz címtartóval és a benne lévő legfontosabb adatokkal (név, cím, telefonszám)

– néhány, a célállomás közelben lévő állatkórház címe és elérhetősége

– körömvágó olló, kutyafésű, törölköző, műanyag zacskó, elsősegély-csomag

– kedvencünk kedvenc játékai, tálkái, takarói

Az utazások előtt mindig tegyünk egy nagy sétát, hogy az eb levezesse a felesleges energiáit, így az út során sokkal nyugodtabb lesz és képes lesz a pihenésre a következő megállóig. Ha nem muszáj, ne adjunk be neki gyógyszert az út miatt, inkább saját nyugodtságunkkal, hangunkkal, viselkedésünkkel és testbeszédünkkel nyugtassuk le az állatot. Ha mi sem aggódjuk túl a helyzetet, nyugodtabb lesz ő is. Csak olyan kutyával vágjunk neki egy hosszú nyaralásnak, aki nem stresszel a változástól és az utazástól túlságosan, mert az senkinek sem jó.

Forrás: petergreenberg.com / cesarsway.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem