Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Figyeljen! Tavaszi veszélyek a kertben

2015. március 13.

Figyeljen! Tavaszi veszélyek a kertben

A télnek már szinte nyoma sincs, így végre elkezdhetjük rendbe tenni a kertet is. A virághagymák és palánták kiválasztása előtt azonban minden gazdinak érdemes utánajárnia, melyek azok a növények, amelyek akár veszélyesek is lehetnek a négylábú családtagokra.

A kertészkedés legizgalmasabb része, amikor gyönyörködhetünk a virágzó növényekben. A színes, illatos, rovarcsalogató szirmok és levelek azonban nemcsak a mi tekintetünket vonzzák, hanem kisállataink kíváncsiságát is felébresztik, aminek sajnos olykor mérgezés a vége. A cicák és kutyák esetében sem ritkák azok a mérgezések, amelyeket növényi részek vagy növényvédő szerek okoznak. Ha megtörténik a baj, és az alábbi tünetek bármelyikét észleljük kedvencünkön, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Mérgezésre utalhat a szájirritáció. A hirtelen fellépő nyálzás, emésztési panaszok (beleértve a hányást, hasmenést is), hasi fájdalom, émelygés, véres széklet, légzési elégtelenség, görcsök hátterében is gyakran mérgezés áll. Egyes növények akár az állat halálát is okozhatják. Ha látjuk, hogy a kutya vagy cica mérgező dolgot evett, akkor nagyon fontos a gyorsaság, mert hánytatók alkalmazásával még a felszívódás előtt eltávolítható a gyomorból a nem kívánt anyag. Nagyon nagy segítség az orvosnak, ha a gazdi tudja, hogy mit evett meg kedvence. A mérgezések többségénél csak tüneti kezelés lehetséges, de bizonyos anyagok felvétele esetén van speciális antidotum, amelynek alkalmazása jelentősen növeli az állat túlélési esélyét.

Ezt elkerülendő, tudatosan kell beszereznünk a kertbe kerülő növényeket, hogy kedvenceinkre akkor se jelentsenek veszélyt, ha véletlenül megrágcsálják azokat. Különösen akkor fordítsunk kiemelt figyelmet a virágok kiválasztására, ha kisállatunk gyakran kóstolgatja a növényeket, akár a fűszálakat, akár más zöld levélszármazékokat.

Nagyon szép, ám mérgezést okozó növények: amarilisz, páfrány, jácint, írisz, tulipán, kikerics, akác, ciklámen, kerti szarkaláb, sisakvirág, leander, tiszafa.

Ugyancsak mutatós, ám gyakran végzetes toxinokat tartalmazó virágok: sáfrány, azálea, rhododendron, a liliomfélék, gyűszűvirág, gyöngyvirág, nárcisz.

Vigyázzunk kedvenceinkre!

Források: banfield.com / petplace.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem