Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fitt, eleven és mulatságos: portré a mongol futóegérről

2013. június 20.

Fitt, eleven és mulatságos: portré a mongol futóegérről

Játékra született. A mongol futóegér egy életen át imád szaladgálni, bolondozni és mászni, így ennek a kisrágcsálónak sok helyre és változatos környezetre van szüksége.

A mongol futóegér hihetetlenül aktív és rendkívül társas lény. Akkor a legboldogabb, ha egész álló nap barátaival szaladgálhat. Amikor pihen, szeret társaival összebújni. Tehát a mongol futóegér boldogságához két dolog kell: sok hely és a fajtársak jelenléte.

Nagyobb ketrecben vagy megfelelően szellőztetett terráriumban egyaránt elhelyezhető. Egy pár mongol futóegér semmilyen körülmények között nem tartható 100 x 50 x 50 cm-nél kisebb ketrecben. A legjobb, ha két olyan azonos nemű állatot tartunk együtt, amelyek már fiatal koruktól összeszoktak. A nagyobb csoportok tartásához sokkal több hely és tapasztalat szükséges.


Mindezek mellett a ketrecnek a lehető legmélyebb fenéktálcával kell rendelkeznie. A mongol futóegér számára vastagon elterített, mély almot kell biztosítani, amibe alagutakat áshat. Elegendő helynek kell lennie a ketrecben ahhoz, hogy gyakran megváltoztathassuk berendezését, több szintet alakíthassunk ki benne sötét barlangokkal, futkározásra alkalmas járatokkal, gyökerekkel, mászólétrákkal és más olyan játékkal, amelyet szívesen használ. Természetesen az olyan klasszikus felszerelési tárgyakról sem feledkezhetünk meg, mint az alváshoz szükséges vacok, az etetőtál és az itatáshoz használt csepegtetőpalack.

Attól eltekintve, hogy kis méretéhez képest nagy a helyigénye, a mongol futóegér viszonylag egyszerűen tartható állat. Ezzel együtt általában nem való gyermeknek, mert különösebben nem kötődik a gazdájához. Ha viszont olyan állatot keresünk, amelynek már a látványa is csupa izgalom, akkor a mongol futóegér telitalálat.

A mongol futóegér
A mongol futóegér Mongólia és Észak-Kína sztyeppéiről és sivatagaiból érkezett hozzánk. A sivatagi állatokra jellemző módon kevés vizeletet, illetve székletet ürít, ez pedig olyan tulajdonság, amit sok állattartó igen nagyra értékel. A Németországban tartott összes mongol futóegér az 1935-ben, Mongóliában befogott 20 tenyészpár egyikétől származik. Először Japánban kezdték tenyészteni, csak ezután került át az USA-ba és Európába. Jelenleg tizenkét különböző színváltozatban létezik.

A mongol futóegér kedvenc táplálékai
A mongol futóegér tulajdonosaként tisztában kell lennünk azzal, hogy ez az állat naponta nyolcszor eszik. Következésképpen folyamatos táplálék-ellátottságot kell biztosítani a számára. A kereskedésből beszerzett futóegér-eledel jó kiindulási alap, amit szénával, fűszer- és gyógynövényekkel, valamint lédús takarmánnyal egészíthetünk ki. Csemegeként néha pár szem kukorica- vagy napraforgómagot, illetve egy kevés sárgarépát vagy uborkát is szívesen elfogyaszt. Másrészről viszont a mongol futóegér nem ehet olyan gyümölcsöt és zöldséget, amely felfújódást okozhat, vagy cukrot tartalmaz. Ilyen zöldség például a káposzta. Élőhelyén esetenként előfordulhat, hogy a mongol futóegér nem kizárólagosan vegetárius táplálékon él, ezért semmi nem szól az ellen, hogy néhanapján kapjon egy pár lisztkukacot vagy egy falatnyi száraz macskatápot. A tulajdonosnak feltétlenül gondoskodnia kell arról, hogy a mongol futóegér elegendő mennyiségben jusson rágcsálnivaló anyagokhoz. Ez azért szükséges, hogy fogai ne nőhessenek túl hosszúra, ehhez pedig rendszeresen biztosítani kell a számára kezeletlen gyümölcsfaágakat, illetve más rágható anyagokat.

Társas élet utód nélkül
Aki nem szeretne sok-sok apró futóegeret, annak ivartalanítania kell a hímet. De még jobb, ha azonos nemű futóegereket tartunk párban. A mongol futóegerek számára ez egyáltalán nem jelent problémát akkor, ha már fiatal koruktól együtt vannak tartva. A mongol futóegér-gyerekeket öthetes koruk előtt ne válasszuk el az anyjuktól. A kisegerek legkönnyebben hat- és tízhetes koruk között helyezhetők át más csoportba. Fontos tudni, hogy a mongol futóegerek szag alapján azonosítják egymást, amit a közösségen kívül töltött idő után már nem képesek olyan gyorsan felismerni.” Ha egy mongol futóegeret el kell vinni az állatorvoshoz, legjobb, ha az egész klánt visszük magunkkal, különben stresszhelyzet és harcias légkör alakulhat ki a ketrecben, mivel a hazatérő egyed nem ismerhető fel azonnal.

Profil
Megnevezés: mongol futóegér
Származási hely: Mongólia és Észak-Kína sivatagai és sztyeppterületei
Várható élettartam: 3-5 év
Méret: 8-13 cm (a farok nélkül)
Súly: 70-110 gramm

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem