Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fitten és egészségesen a hideg hónapokban is

2015. január 30.

Fitten és egészségesen a hideg hónapokban is

A csodás téli táj élvezete mellett sajnos szembe kell néznünk a téli hónapok árnyoldalaival is, ez pedig a sokszor nedves, hideg, jeges, havas időjárás. A megváltozott körülmények kedvenceinket nem mindennapi kihívások elé állítják. Íme néhány tipp, hogyan segíthetünk az állatoknak a táplálékokkal és a különleges ápolással.

A hideg évszak igazi kihívást jelenthet a kutyák, macskák és a kisemlősök számára is. Kint meg kell birkózniuk a jéggel, hideggel, sóval és homokkal, míg a házban a központi fűtés és a testmozgás hiánya okozhat nekik problémákat. Szerencsére a gazdik segíthetnek kivédeni ezeket a negatív hatásokat.

Téli móka kutyáknak

A legtöbb kutyát teljesen lenyűgözi a hó látványa, és örömmel játszanak a fehéren fénylő csodában. Az egészséges, fitt kutyusokkal nyugodtan sétálhatunk hosszasan télen is. A friss levegőn végzett testmozgás ugyanis mind az állatnak, mind a gazdinak jót tesz, és sokat segít abban is, hogy a téli hónapokban mindannyian elkerüljük a súlygyarapodást. Ugyanakkor a nagy hidegben sétálásnak kockázatai is vannak, amelyek megfelelő körültekintéssel csökkenthetők. Hideg időben bizony a kutyák is könnyen megfázhatnak, felfázhatnak. Sajnos nem mindig igaz, hogy a kutyának megfelelő védelmet nyújt a bundája, hiszen az egy idő után nem tudja eléggé melegíteni.

Ahhoz, hogy megelőzzük, hogy négylábú barátunk megfázzon, a legfontosabb, hogy a szabadban mindig tartsuk intenzív mozgásban az állatot. Ne hagyjuk, hogy túl sokáig üljön, várjon egy helyben, például amíg valakivel beszélgetünk.  Ha a hideg, hóval borított talajon ül vagy fekszik, könnyen felfázhat az állat, aminek következménye lehet a húgyhólyag gyulladása. Ha a kutya sokszor keveset pisil, gyakran van vizelési ingere, esetleg szobatisztasági problémák jelentkeznek, akkor mindig gondoljon felfázásra és vigye orvoshoz a kutyát.

Amikor a kutyaruha szükséges

A nagyon rövid szőrű kutyáknak, akiknek alig, vagy egyáltalán nincs aljszőrzete, az idősebb vagy betegség miatt gyengébb állatoknak és a kistestű kutyáknak egyaránt hasznos lehet egy kutyakabát beszerzése. Annak ellenére, hogy még mindig sok kutyatulajdonos van, aki úgy véli, hogy a ruha nem állatoknak való, amikor az állat feszült séta közben, vagy elkezd remegni, az egyértelmű jele annak, hogy fázik, és nem rendelkezik elegendő védelemmel a hideg ellen. Ilyenkor ne habozzon, vegyen ruhát az állatnak. Válasszon olyan darabot, amiben a kutya könnyen tud mozogni és a lehető legjobban védi a hasát. A fázós kutyáknak már ősszel és kora tavasszal is szükségük lehet ruhára.

Különösen oda kell figyelnünk állatainkra, ha nedves hideg idő van. Ez azért nagyon fontos, mert a vizes vagy nedves bunda sokkal gyorsabban kivezeti a hőt a testből, mint a hideg levegő.

A robosztus, vastag bundával rendelkező állatok számára is véget ér a fürdési szezon, ahogy az ősz beköszönt. Ha fürdéskedvelő négylábúnk mégis beugrik a folyóba vagy tóba, akkor amint lehet, vigyük meleg helyre! Szárítsuk meg bundáját, amennyire lehet. Csak huzattól védett helyre engedjük leheveredni, mert vizes, nyirkos szőrzettel könnyebben megfázik. Ha az időjárás indokolja, akkor inkább többször, rövidebb időtartamokra induljunk sétálni. Függetlenül attól, hogy milyen hosszú a séta, a tappancsok védelmére mindig ügyelni kell.

Magasabb kalóriaigény a hideg évszakban

Itt az ideje, hogy az állatok táplálkozását is a hideg időhöz igazítsuk. Kutyusunknak ilyenkor biztosan nagyobb lesz az étvágya. Hidegben a szabadban tartott állatok magasabb energiatartalmú táplálékot igényelnek akkor is, ha a testmozgásuk mennyisége nem változott. Ez azért van így, mert az állandó testhőmérséklet fenntartásához ilyenkor több energia szükséges. Ilyenkor különösen fontos a megfelelő minőségű és energiatartalmú, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrend, hiszen a megfelelő ellenállóképesség csak így tartható fent. Az, hogy az állat szervezetének mennyivel több energiára van szüksége, több tényezőktől függ, számít például a mozgás mennyisége, a kint töltött idő hossza és a bunda típusa is. Ha nem tudjuk, mennyivel több energiára van kutyusunknak szüksége, kezdetben elég, ha csak egy kicsivel több eledelt adunk naponta. Általában nem szükséges magasabb kalóriatartalmú tápra váltani és speciális étrend-kiegészítőket sem kell beszerezni. Természetesen, ha az állat azon négylábúak közé tartozik, akik nem szívesen sétálnak esőben vagy hidegben, és akiknek sétái télen rövidebbek, mint a nyári hónapokban, akkor valószínűleg egyáltalán nem kell növelnünk a táplálék mennyiségét. Ha az állat a téli hónapok során felszed néhány kilót, akkor inkább adjunk neki kevesebb ételt. Ha azt vesszük észre, hogy hiába adunk nagyobb mennyiségű eledelt a kutyának, mégis fogy, akkor vigyük orvoshoz, hogy nincsen-e a háttérben betegség. Ha az állat nem beteg, akkor váltsunk magasabb energiatartalmú tápra, hogy visszanyerje megfelelő kondícióját.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_medium_active_szaraz_kutyaeledel_1_kg/

Nagy bundájú állatainkat is rendszeresen tapogassuk, esetleg mérjük, mert náluk nehezebben lehet észrevenni, ha fogynak.

Ügyeljünk arra, hogy a kutyus előtt mindig legyen friss ivóvíz. Ügyeljünk arra, hogy kint tartott állataink vize ne fagyjon be, cseréljük gyakran.  A fűtés nemcsak az emberek nyálkahártyáját szárítja ki, hanem az állatokét is. Az egyetlen módja az egyensúly felállításának, ha sok folyadékot fogyasztunk. A megnövekedett folyadékigény kielégítését néhány trükkel is elősegíthetjük: tegyünk egy kis húslevest az állat vizébe, mert a kutyus így nagyobb kedvvel fog lefetyelni belőle.  A száraz eledelt is beáztathatjuk egy kevés langyos vízbe, így az állat evés közben is több folyadékot fog elfogyasztani.

A macskák szükségletei

A tél és a macskák nehezen férnek össze. Az apró leopárdok ugyanis valódi napimádók, a meleg és száraz időjárást szeretik. Annak ellenére, hogy a kutyákhoz hasonlóan téli bundát növesztenek, az eső, hó és a hideg gyakran eltántorítja őket a környéken barangolástól. A kerti cicák jóval több időt töltenek a házban télen, ezért a szokásosnál sokkal kevesebbet mozognak. Ehelyett inkább a nap nagy részében kedvenc helyükön heverésznek: a radiátoron, a sütő mellett, vagy a gazdi ölében, miközben cseppet sem tiltakoznak, amikor kényeztetésre kerül a sor.

http://www.fressnapf.hu/anione-radiator-cicafekhely-pluss/

Bár a kísértés nagy, ne hagyjuk, hogy a macska tartósan „takarékos üzemmódban” maradjon, mert nagyon egészségtelen, ha hónapokig csak lustálkodik. A cicákat rendszeresen ösztönözni kell a testmozgásra, például új játékokkal. Minél nagyobb a választék, annál jobb: az okos macska hamar megunja aktuális cselekvését, ezért sokféle ingerre van szüksége, és ez akkor is igaz, ha a lakásban több bársonytalpú is él. Vásárláskor próbáljunk meg minél többféle játékot választani. Gondoljunk olyasmire is, amivel együtt játszhatunk, mint például egy teleszkópos játékkal.

http://www.fressnapf.hu/botos_cicajatek_tollboa/

A zörgős alagutak és a vadászatra ösztönző játékok egyaránt jó szórakozást nyújtanak.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicalaagut-zizegos/

A rágható tárgyak vagy macskamentával töltött párnák könnyen felkeltik a cica figyelmét és hosszú időre lefoglalhatják a kíváncsi állatot.

http://www.fressnapf.hu/macskamenta_folyekony_10_ml/

http://www.fressnapf.hu/macskamenta/

Rengeteg játékkal rávehetjük kedvencünket a mókára, aminek eredményeképp a cicus ismét ugrándozni, szaladgálni fog. Az intelligenciafejlesztő játékok is remekül ösztönzik a macskát.

http://www.fressnapf.hu/iq-cicajatek-fakarika-golyoval/

Ne feledkezzünk meg a birkózásról sem, mert sok cica ebben is örömét leli. Egy biztos: a játékok kitalálásánál bátran elengedhetjük fantáziánkat, a cica biztosan nem fog ellenkezni, ha előállunk egy-egy jó ötlettel.

Téli bundaápolás

Télen a közös játék mellett több időt kell szakítani kedvencünk bőr- és szőrápolására is. Annak ellenére, hogy a cicák kevesebbet járnak a kertbe, a rendszeres fésülésre ugyanúgy szükségük van.

http://www.fressnapf.hu/szorapolo_kesztyu_cicak_es_kutyak_szamara_24x18_5cm/

Az állat bőrének nem tesz jót a száraz levegő, ami a fűtési szezon következménye, ráadásul testének folyamatosan alkalmazkodnia kell a kinti és benti hőmérséklet gyakori váltakozásához. Az alapos fésülés segít eltávolítani az elhalt szőrt, és javítja a vérkeringést is. Ha a macska nem jár ki, akkor tegyünk a szobába párásító készüléket vagy egy tál vizet, hogy megakadályozzuk a bőr és a nyálkahártyák kiszáradását. A korpás vagy nagyon száraz bőrnek speciális ápolásra van szüksége, ezért válasszunk kifejezetten állatoknak gyártott hidratáló sampont. Néhány étrend-kiegészítő is segíthet helyreállítani a bőr egészségét.

http://www.fressnapf.hu/pet-balance-bor-es-szortaplalo-macskaknak-250ml/

Mivel az állatok nagyon érzékenyek a huzatra, a cicáknak is huzatmentes helyet kell biztosítani a téli hónapokban. Emellett a hidegben biztonságos, meleg menedéket kell adni a kint élő állatoknak is, és amikor csak lehet, engedjük be őket egy fűtött helyiségbe. Semmiképp ne hagyjuk, hogy a macskának átfázva, nyirkos bundával kelljen az ajtó előtt várni, míg hazaérünk, mert a hideg, nedves levegő a macskáknál is meghűléses betegségeket és a felfázást okozhat.

A meghűléses betegségek jelei lehetnek: étvágytalanság, levertség, orrfolyás, köhögés, öklendezés, kötőhártya gyulladás, súlyosabb esetben nehezített légzés, láz. Ha e tünetek bármelyikét észleljük, mindenképp vigyük állatorvoshoz az állatot. Ne várjunk, hogy hátha elmúlik magától, mert ha elhanyagoljuk a betegséget, akkor súlyosabbá válhat, a mélyebb légutakra terjedhet, és hosszú időt vehet igénybe a teljes gyógyulás. A felfázás a kutyákhoz hasonlóan cicáknál is gyakori vizelési ingerrel jár.

Télen a macskáknak is több folyadékot kell fogyasztaniuk. Sajnos sok bársonytalpú túl lusta ahhoz, hogy eleget igyon, ezért a gazdik kreatív ötleteire is szükség lehet: a macskák számára készült szökőkút, vagy a csapból folyó friss, csobogó víz kedvet csinál a cicáknak a kortyolgatáshoz.

Ha cicánk a kertben él, ne feledkezzünk meg a tappancsok ápolásáról, mert a só, a homok és a jég az ő mancsaikat is károsítja. Legcélszerűbb, ha rendszeresen áttöröljük a macska tappancsait egy langyos nedves ruhával, és bekenjük mancsvédő krémmel az apró párnácskákat, hogy ellenállóvá tegyük őket. Ha szükséges, vágjuk rövidre a szőrt a lábujjak között, így a jégdarabok nem csomósodnak össze, és nem tudják felsérteni a cica érzékeny bőrét.

Nyulak és tengerimalacok

A nyulak és tengerimalacok legkésőbb őszig lehetnek a szabadban. Ezt követően be kell őket költöztetnünk a házba, ahol a következő hat hónapban biztonságos, meleg helyen lehetnek. Emellett időjárástól függően tölthetnek el időt a szabadban, egy tágas kifutóban, és jó, ha még a házban is szaladgálhatnak, ugrándozhatnak néhány órát, hogy kielégíthessék napi mozgásigényüket.

A jó minőségű tápok elegendő vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így ha az állat egészséges nincs szükség étrend-kiegészítőkre.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-tengerimalac-eleseg-500g/

http://www.fressnapf.hu/real-nature-torpenyul-eleseg-500g/

Télen különösen fontos, hogy csak jó minőségű, lehetőleg bio zöldségeket, gyümölcsöket adjunk kiegészítésként. Természetesen a nyulaknak és tengerimalacoknak továbbra is az alapvető tápláléka a jó minőségű széna, amit télen is korlátlan mennyiségben biztosítanunk kell.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-lucerna/

A gabonafélékkel viszont továbbra is bánjunk óvatosan, mert a kevesebb testmozgás miatt az állatok akár meg is hízhatnak a téli hónapokban.

A kisállatokat is meg kell védeni a huzattól, mert ők is könnyen meghűlhetnek. Tartsuk kedvenceinket védett, de nem túl meleg helyen, és szellőztessünk gyakran, rövid ideig. Az unalom elkerülése érdekében adjunk játékokat, szórakozási lehetőségeket az állatoknak. A nyulak és a tengerimalacok egyaránt élvezik az új játékok által okozott kihívásokat, ezért bátran próbáljunk ki valami olyat, amit korábban nem. Építsünk egy beltéri agility parkot, tágas alagutakkal, hintákkal, hidakkal és akadályokkal, és próbáljuk kedvenceinket rávenni az akadálypálya legyőzésére. Meg fogunk lepődni, hogy kisállataink milyen különleges, rejtett sporttehetséggel rendelkeznek, és milyen szívesen játszanak együtt.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem