Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fő a láthatóság – avagy hogyan óvjuk éjszaka kalandozó cicánkat?

2015. október 19.

Fő a láthatóság – avagy hogyan óvjuk éjszaka kalandozó cicánkat?

Ősszel a hosszú estéknek köszönhetően a macskák kint töltött idejének nagyobb része telhet sötétben, így jobban ki van téve a fényhiány miatti veszélyeknek. Szobacicákat érdemes bent tartanunk éjszakára, és csak akkor kiengedni, ha már elkezd világosodni, ám a kinti macskák nem kedvelik a bezártságot, és nem biztos, hogy jó néven vennék, ha órákon át egy garázsban vagy fészerben kellene várakozniuk – pláne, ha ők inkább vadásznának.

Persze az is előfordulhat, hogy nem csak a cica szeretne vadászni, hanem az éjszaka folyamán pont ő válik célponttá. A kandúrok összeverekedhetnek, a fiatal macskákra pedig a rókák és a nyestek is veszélyt jelentenek. Ha környékünkön sok a vadállat, a saját érdekében cicánknak mégis meg kell barátkoznia a bezártsággal.

Ám, ami még nagyobb veszélyt jelent kedvencünkre nézve, és nagyobb eséllyel végződik tragédiával, az a száguldó autók jelenléte a sötét utcákon. Nem is kell túl gyorsan hajtaniuk ahhoz a sofőröknek, hogy ne vegyék észre időben minitigrisünket, hiszen a fekete és szürke színű macskák teljesen bele tudnak olvadni az aszfaltba, és szinte láthatatlanná válnak az emberi szem számára.

Ahhoz, hogy az autós balesetek esélyét jelentősen csökkentsük, törekednünk kell rá, hogy bársonytalpúnk éjszaka is jól látható legyen. Szerencsére a hagyományos nyakörvek mellett már kaphatóak fényvisszaverő darabok is, melyeknek köszönhetően a közeledő szinte rögtön észreveszi „világító” kedvencünket.

http://www.fressnapf.hu/szezonalis-ajanlat-cicanyakorv-visio-20-35cm-3-szin/

http://www.fressnapf.hu/anione_fenyvisszavero_cica_nyakorv_pink_fekete/

A fényvisszaverő mellény még hatékonyabb védelmet jelent, ugyanakkor előfordulhat, hogy kis barátunk mindent megtesz azért, hogy az anyagot eltávolítsa magáról. Fokozatosan szoktassuk macskánkat a mellényhez, és ha idővel sem enyhülnek ellenérzései, inkább ne erőltessük rá.

Amennyiben ragaszkodunk bársonytalpúnk már meglévő nyakörvéhez, akkor beszerezhetünk rá egy led-es vagy egyéb világító kis bilétát is, mely bár kisebb területen jelzi cicánk jelenletét, nagyban hozzájárul a védelemhez.

Sokat számíthat az is, ha az utcán közlekedők már az udvarunkon észreveszik a kint kószáló macskát. Ha megoldható, hagyjunk felkapcsolva az udvaron egy lámpát, és/vagy helyezzünk el a kertben napelemes lámpákat, melyek fénye halványan bevilágítja majd a területet, és cicánk észrevehetővé válik már a kerítésen belül is.

Hangulatos dísze lehet a kertnek, ha a fákra helyezünk lampionokat vagy egy tekergő izzósort. Ezek sem árasztanak majd túl erős fényt, de ahhoz pont elegendőek lesznek, hogy cicánk láthatóvá váljon, akár a fán, akár a fa környékén.

A házunk körül lévő világítás ráadásul a rókák és a nyestek ellen is hatásos lehet, mert ezek az éjszakai állatok nem szeretik a fényt, így kisebb eséllyel somfordálnak majd be udvarunkra.

Forrás: cats.org.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem