Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fogápolás a legkisebbeknek: 3+1 tipp rágcsálóknak!

2017. május 04.

Fogápolás a legkisebbeknek: 3+1 tipp rágcsálóknak!

Az egereknek, a hörcsögöknek és a patkányoknak 16 foga, míg a tengerimalacoknak és a csincsilláknak 20 foga van. A közös bennük, hogy mindannyian rendelkeznek folyamatosan növekedő metszőfogakkal, melyek fokozott figyelmet igényelnek. A fogászati rendellenességek sok esetben genetikai problémákhoz vezethetők vissza, de mi is tehetünk azért, hogy megóvjuk kedvencünk egészségét e téren is.

Előfordulhat, hogy a fogak túlnőnek és ezzel megnehezítik, vagy súlyosabb esetben ellehetetlenítik az állat élelemfelvételét. A bajt folyamatos ellenőrzéssel vehetjük a legkorábban észre. Fogproblémára utalhat, ha az állat nyáladzik, feltűnően keveset eszik vagy csökken a testtömege. A legfontosabb azonban az, hogy mindvégig törekedjünk a megelőzésre.

  1. Alakítsunk ki megfelelő étrendet

A táplálkozás kiemelt szerepet játszik az egészséges fogak megőrzésében és a folyamatos fogkoptatásban. A nyulak, a csincsillák és a tengerimalacok esetében a fő eleség a friss, illatos és pormentes, penészmentes széna. Mindig legyen belőle a kisemlős előtt. A fogkoptatás mellett az emésztést is segíti. A pelletált eledelek is megfelelőek lehetnek, csak mindig figyeljünk az összetevőkre, és kerüljük a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó termékeket. A különböző vitaminokhoz a rágcsálóeleségeken kívül zöldségekből és gyümölcsökből juthatnak hozzá a kis kedvencek, azonban más mennyiségben van szüksége rájuk egy nyuszinak, és másképpen kell adagolnunk hörcsögünknek vagy tengerimalacunknak. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy miből mennyit kaphat háziállatunk, akkor mindenképp egyeztessünk az állatorvossal.

Mivel a tengerimalacok szervezete nem képes a glükózból aszkorbinsavat előállítani, így az ő esetükben különösen fontos a rendszeres C-vitamin pótlás. A C-vitamin megerősíti és egészségesen tartja a fogínyt, és ezzel segít megelőzni a fogak rendellenes mozgását. Malackánk vízébe érdemes mindennap egy kis aszkorbinsavat juttatnunk, valamint kínáljuk őt gyakran C-vitaminban gazdag zöldségekkel.

  1. Szerezzünk be rágható játékokat

Mindig legyen kisemlősünk ketrecében olyan játékszer, amelyet nyugodtan rágcsálhat, mert azzal is hozzásegítjük őt a természetes fogkoptatáshoz. Vásárolhatunk különböző fából készült játékszereket vagy betehetünk egy-egy kisebb botot is, csak legyünk biztosak abban, hogy nincsenek mérgező anyaggal kezelve, valamint ha a kertünkben talált botról van szó, akkor figyeljünk arra, nehogy permetezés után kínáljuk az ágat háziállatunknak. Az AniOne vesszőhíd több méretben kapható, így akár hörcsögünk, tengerimalacunk vagy nyulunk van, találunk számára megfelelőt. Előnye, hogy több funkciót is betölthet a ketrecben, formálhatunk belőle hidat, alagutat, lépcsőt, és még rágcsálni is kellemes.

AniOne vesszőhíd kisállatoknak L

  1. Ellenőrizzük a fogakat, figyeljük a viselkedést

Érdemes hetente egyszer óvatosan belenéznünk kisállatunk szájába, és ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Nézzük végig a fogakat és az ínyt is. Ha bármilyen rendellenességre bukkanunk: kusza fogak, elszíneződés, vérzés, duzzanat, stb., azonnal kérjük állatorvos segítségét.

Ha rágcsálónknak megváltozik a viselkedése, az is utalhat a szájban lévő gondokra. Ha kedvencünk kevesebbet eszik, fogyni kezd, vagy furcsán, idegesen viselkedik, akkor valamilyen egészségügyi problémára kell következtetnünk.

+1 Rendszeresen látogassuk az állatorvost

Akkor is ajánlott rendszeresen megvizsgáltatni kisemlősünket, ha mi magunk nem tapasztalunk semmilyen változást nála. Az állatorvos nem csak a problémák diagnosztizálásában tud segíteni, hanem azok megelőzésében is.

Forrás: vetcetera.ca