Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fogas kérdés: mindennapi szájápolás kutyáknak

2017. október 20.

Fogas kérdés: mindennapi szájápolás kutyáknak

A kutyusoknál is ugyanolyan elengedhetetlen a rendszeres és alapos fog- és szájápolás, mint nálunk, gazdiknál. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kedvencünk fogazata és fogínye egészséges maradjon. Sajnos még sokak szemében ez nem tartozik az elsődleges egészségmegőrzési szempontok közé, pedig kulcsfontosságú lenne, hogy kellő figyelmet fordítsunk kutyusunk fogaira.

Az otthoni fogmosás a megfelelő szoktatás után csak napi 1-2 percet vesz igénybe. Minél fiatalabb korban szoktatjuk hozzá bundás barátunkat a gyakori fogmosáshoz, annál jobb. Először válasszuk ki a megfelelő fogkefét és fogkrémet. Lényeges, hogy ne használjunk emberi fogkrémet, mert ezek a készítmények számukra káros anyagokat tartalmaznak. Mindig speciális, kutyák számára kifejlesztett fogkrémet alkalmazzunk. A speciális fogkefék lágyabb sörtéjűek és formájuk igazodik négylábú társunk szájának és fogainak alakjához.

Fontos, hogy ne akarjunk már az első alkalommal alapos munkát végezni, hanem fokozatosan szoktassuk hozzá a művelethez kutyánkat, mert akár egy életre megutálhatja. Először nyomjunk egy kis fogkrémet az ujjunkra és csak a könnyen elérhető metsző- és szemfogakra kenjünk, majd a későbbiekben a hátsó zápfogakra is. Ha ehhez hozzászokott kedvencünk, próbáljuk megtisztítani fogkefével fogait, ugyanúgy kívülről befelé haladva. Ha nagyon ellenkezik, akkor egy bizonyos mértékig erőltetni kell a dolgot, különben rájön, hogy egy kis nyafogással elkerülheti a fogmosást.

A hozzászoktatási folyamatot jutalomfalatokkal is segíthetjük. Számos olyan készítményt találhatunk a piacon, melyek rágcsálása során, természetes úton tisztulnak a fogak. A rágócsontok, a rágószalagok vagy a fogtisztító rudak elősegítik a kutyák fogazatának tisztántartását és remek szórakozást nyújtanak számukra.

Select Gold Sensitive 168g Dental snack medium alga

Léteznek olyan tápok is, melyeket kifejezetten ennek a problémának a megoldására fejlesztettek ki.

Másik komoly probléma kutyák esetében a fogkő. Sajnos még a legápoltabb kutyáknál is kialakulhat, főleg idősebb korban, azonban rendszeres ellenőrzés mellett időben észrevehető. A fogkőleszedés bódításban történik ultrahanggal működő fogkő-eltávolító készülékkel. Ezt az eljárást érdemes akkor elvégezni, amikor az állatorvos először javasolja, mert idősebb állatoknál nagyobb lehet a kockázat.

Táplálkozás során ételmaradékok tapadnak a kutya fogaihoz. Ha ezeket nem távolítjuk el időben, nyállal és baktériumokkal keveredve lerakódnak a fogakon. A lepedékben elszaporodott baktériumok pedig ínygyulladáshoz vezethetnek, melynek tünetei a vérzékeny íny és a büdös szájszag. A szájüregben lévő hosszabb ideig fennálló gyulladás károsíthatja a vesét, a májat vagy a szívet is. Lényeges, hogy minél hamarabb orvosoljuk a problémát, hiszen a legtöbb baj így megelőzhető.

A fogápolás nem mindig egyszerű feladat kutyák esetében, viszont a megfelelő fogápolást soha nem késő elkezdeni.