EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fontos! A nyár veszélyei négylábú kedvenceinkre

2015. június 01.

Fontos! A nyár veszélyei négylábú kedvenceinkre

Ahhoz, hogy a nyár a szabadtéri programokról, a kertben töltött kellemes órákról és a jóleső meleg élvezetéről szóljon, négylábú barátaink védelméről is gondoskodnunk kell. Talán nem is gondolnánk, milyen sok veszélyforrás les rájuk a forró hónapokban.

A nyári nap melege lehet kellemes, de akár életveszélyes is. Ha nem szeretnénk, hogy kedvencünknek baja essen, érdemes megtenni néhány egyszerű óvintézkedést.

  1. Hideg víz a meleg napokon

Kertben és lakásban tartott állatoknál egyaránt fontos, hogy el tudjanak menekülni a hőség elől: területükön legyenek árnyékos, hűs részek, ahova behúzódhatnak, ha szeretnének. Néhány hideg járólap is jó szolgálatot tehet – ezen elnyúlva négylábú barátunk jelentősen jobban viseli majd a meleget. Kertben tartott kedvencünk a legmelegebb órákban kaphat üdítő zuhanyt is, de vigyázzunk, hogy a víz ne legyen jéghideg. Ha a slagot használva frissítenénk fel kutyánkat, kezünket a sugárba tartva győződjünk meg róla, hogy nem túl erős a víznyomás. Az emberekhez hasonlóan kedvenceink folyadékigénye is nagyobb ilyenkor, ezért biztosítsuk számukra a megfelelő mennyiségű friss, hűs vizet. Helyezzünk ki több itatótálat a lakás vagy a kert különböző pontjaira.

http://www.fressnapf.hu/anione-femtal-1200-ml-2/

Kutyánkkal a szokásos sétát a kora reggeli vagy esti órákra időzítsük, és semmilyen nagyobb fizikai igénybevételnek ne tegyük ki őket napközben.

  1. Hőből is megárt a sok – Hőguta

Az állatok leggyakrabban akkor kapnak hőgutát, ha nyári melegben kicsi zárt térbe vannak zárva, ilyen szituáció például az autóban hagyott kutya esete. Kánikulában soha ne hagyjuk az állatot az autóban még néhány percre se. A hőguta tünetei: intenzív lihegés, gyors szívverés, nyálzás, bágyadtság, habos orr, forró test, tudatvesztés, rángógörcs. Az ilyen állatok kezelését rögtön el kell kezdeni, ha nem tudnak perceken belül állatorvoshoz jutni. Az állat testét nedves törölközőkbe kell csavarni, a tarkóra hónaljakba lábak közé lehet mirelit árut tenni és a kutya testére ventillátort kell irányítani. Nagyon fontos, ha hirtelen akarjuk lehűteni az állatot, azzal tovább rontunk az állapotán, ezért soha ne tegyük jeges vízbe vagy hűtőszekrénybe. A legfontosabb, hogy amint lehet odaérjünk az állatorvoshoz, mert a hőguta életveszélyes állapot és súlyos esetben még szakszerű segítség mellett sem sikerül megmenteni az állatot.

  1. Nyár van, és meleg a nap

Az előrelátó gondoskodás segíthet elkerülni a hőgutát (mely állatainkat épp úgy fenyegeti, mint minket, embereket), ám a nyári nap további veszélyeket is rejt magában.

Köztudomású, hogy a közvetlen napsugárzás súlyos leégéshez, rosszabb esetben bőrrákhoz vezethet az embereknél. Sajnos ezek a problémák az állatokat sem kímélik, bár a szőrzet jelentősen enyhíti a napsugarak káros hatásait. Külön figyelmet igényelnek a frissen nyírt, fehér szőrzetű vagy bőrbeteg állatok, náluk előfordulhatnak a klasszikus leégéses tünetek és azok minden kellemetlen mellékhatása. Mint minden betegségnél, itt is a megelőzés a legfontosabb. Ne hagyjuk kedvencünket huzamosabb ideig a tűző napon tartózkodni.

  1. A toklász nem ász

A nyári napoknak veszélye azonban nem csak az időjárásból fakad. Az apró búzakalászra emlékeztető növény komoly egészségügyi problémákat okozhat, ezért fontos tudni, hogy milyen tünetek esetén szükséges mielőbb orvoshoz fordulni. A problémák forrása általában a kiszáradt növény, amelyet a kutyák lenyelhetnek, orrukon keresztül felszippanthatnak, bekerülhet a fülükbe, ujjaik közé ragadhat – bárhová is kerül, sürgősen el kell távolítani, mert a szervezetbe jutva erős gyulladásos tüneteket okoz és minél tovább marad ott, annál nehezebb maradéktalanul kivenni. Az alábbi jelek utalhatnak a toklász jelenlétére: kutyánk folyamatosan rázogatja, vakarja a fülét és oldalra billenti a fejét, gyakran prüszköl, dörzsöli az orrát és/vagy egyoldali véres, törmelékes orrfolyása van, erősen hunyorog, vagy alig tudja kinyitni a szemét, a test bármely részén először kemény gyulladásos terület alakul ki, ami később kifakad. Ezeket a gyulladt területeket az állatok általában sűrűn nyalogatják. A növényrész eltávolításához szinte minden esetben szakorvosi segítség szükséges. A növényen apró horgok vannak, ezért az állat mozgásának hatására vándorlásra képesek a szövetek között. Ha egy toklász hosszabb ideig nem kerül eltávolításra, akkor előfordulhat, hogy nagyobb utakat megtesz a szervezetben, például egy lábujjak között behatolt növény akár könyöktájékig is felkúszhat. A toklász gyakorlatilag bárhová befúródhat, így akár a hüvelybe, tasakba, bűzmirigyekbe is. A toklász jelenlétét mindig vegyük nagyon komolyan. Egy friss toklász szerencsés esetben egy határozott mozdulattal egészben eltávolítható és állatunk néhány nap múlva tünetmentes, míg a szövetek között szétesett növényi törmelékkel hetekig hónapokig húzódhat a probléma. Nagyon sokat tehetünk a toklász befúródása ellen, ha a séták után átnézzük kedvencünket, így nem csak a szőrébe gabalyodott és a fül elülső részén lévő toklászokat távolíthatjuk el még azelőtt, hogy befúródnának, hanem a kullancsokat is. Nyáron szerencsés, ha a hosszúszőrű kutyák lábujjai között rövidre vágjuk a szőrt és a végbélnyílás és a fülek környékén is lerövidítjük azt.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-ollo-kerek-vegu-talp-szem-ful/

Ha nem kiállítási kutyánk van, akkor egy jó kutyakozmetikus segítségével praktikus, könnyen kezelhető nyári frizurát alakíthatunk ki kedvencünknek, ami nem csak a toklászok elkerülése szempontjából jó, hanem a kánikulát is elviselhetőbbé teszi számára.

Forrás: cesarsway.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem