Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fontos táplálék-kiegészítők madaraknak

2015. június 29.

Fontos táplálék-kiegészítők madaraknak

Nyomelemekre és ásványi anyagokra minden díszmadárnak nagy szüksége van, ezt azonban nem lehet pusztán a mageleséggel fedezni. Itt jön a képbe a mészkő, a szépiacsont és a grit. A madárkák számára ezek fogyasztása kötelező, és azt is eláruljuk, hogy miért.

A díszmadarak számára létfontosságú, hogy elegendő ásványi anyaghoz, főleg kalciumhoz jussanak.  A mageleség önmagában kevés a madarak optimális szükségleteinek fedezésére.

http://www.fressnapf.hu/multifit-madareleseg-torpepapagajoknak-1kg/

Nagyon fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, hogy az általunk tartott madárfajnak a magkeveréken kívül milyen táplálékra van még szüksége (pl.: lágyeleség, ehető gallyak stb.) Hogy biztosak lehessünk benne, hogy kedvencünk minden szükséges tápanyaghoz és ásványi anyaghoz hozzájut, a változatos, fajának megfelelő étrend mellett mészkövet, szépiacsontot és grittet is biztosítani kell számára. Nagyon fontos, hogy mielőtt egy táplálék kiegészítőt megvásárlunk (olyat, ami mikroelemeket és vitaminokat is tartalmaz), beszéljünk állatorvosunkkal és mindig nézzük meg a beltartalmi értékeit. A legnagyobb jó szándék mellett is előfordulhat, hogy egyes ásványi anyagokat, zsírban oldódó vitaminokat vagy nyomelemeket túladagolunk, különösen akkor, ha egyszerre több készítményt is adunk állatunknak. Ne feledjük, hogy a madár számára szükséges alkotóelemet nagyrészt a kiegyensúlyozott, változatos táplálék már önmagában fedezi.

Mészkő, természetes ásványi anyag tömbök

A 100%-ig természetes mészkő a kalitkák nélkülözhetetlen kelléke. Ennek hiányában szépiacsontot lehet adni a díszmadaraknak, de az egyik a kettő közül mindig álljon a rendelkezésükre.  A mészkő egyszerre nyújt nekik szórakozási lehetőséget és fontos tápanyagot, ráadásul ápolószerként sem utolsó. A díszmadarak csőre ugyanis állandóan növésben van, és ezt magvakkal és puha ételekkel lehetetlenség lekoptatni. A rágcsálható gallyak mellett a mészkő is jó csőrkoptató, emellett kalciummal, foszforral és más fontos ásványi anyagokkal látja el az állatok szervezetét. Ez különösen a vedlési és a párzási időszakban fontos. A fiatal, növésben lévő példányoknak is szükségük lehet a megfelelő kiegészítőkre a rendes táplálékuk mellé.

A mészkő mellett egyéb táplálék kiegészítők is kaphatók, melyek további nyomelemeket is tartalmaznak. A jó minőségű termékeken még az is fel van tüntetve, hogy mely élőhelyen őshonos madarak számára ajánlják elsősorban. Maga a mészkő is többféle keménységben kapható. Ha az ön madarai nem használják a nekik bekészített mészkődarabot, akkor valószínűleg túl keménynek találják. Sajnos nincsen általános szabály, hogy melyik madárnak milyen keménység az ideális, úgyhogy nincs más megoldás, mint próba-szerencse alapon próbálkozni.

Szépiacsont

A szépiacsont a közönséges tintahal (szépia) belső meszes héja. A szépiacsont tökéletes természetes kalciumforrás a madaraknak, a mészkő alternatívája. De ez még nem minden, hiszen sok hasznos nyomelemet és ásványi anyagot is tartalmaz. A kalitkába helyezett szépiacsont arra is jó, hogy a madarak folyamatosan koptassák rajta állandóan növésben lévő csőrüket. A szépiacsont tehát nem csak egészséges, de hasznos és élvezetes időtöltést is nyújt szárnyas kedvenceinknek.

Grit, madárhomok

A grit, azaz az apró szemű kőzúzalék nélkülözhetetlen a magevő madarak számára. A magevőknek kétféle gyomruk van, a mirigyes és a zúzógyomor. A zúzógyomor normális működéséhez elengedhetetlen az apró szemű kavicsok jelenléte. A zúzógyomor nem tartalmaz emésztőenzimeket, az a feladata, hogy izmos falának összehúzódásával és a benne lévő kavicsok segítségével fizikailag megőrölje a magvakat, akár egy apró malom. Ennek hiányában a madár nem tudja megfelelően emészteni a magvakat. Azt is szokták mondani, hogy mivel a madaraknak nincsenek fogaik, a zúzógyomor végzi el a mechanikai aprítást. De mi is az a grit pontosan? Általában apró kavicsokból és meszes kagylóhéjból állítják elő, leggyakrabban őrölt osztrigahéjból. A pici kavics- és kagylóhéjdarabok elfogyasztása semmilyen veszélyt nem jelent az állatokra. A túladagolástól nem kell tartani, mert ösztönösen csak annyit fogyasztanak belőle a madarak, amennyire szükségük van. Bármiféle fölösleg rendes úton távozik a széklettel együtt. A grit vagy a madárhomok egybe vagy külön csomagolva kapható – utóbbi esetben egyszerűen szórjuk rá a homokra.

http://www.fressnapf.hu/multifit-papagaj-homok-25-kg/

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem