Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Forró beton: így óvjuk négylábúink tappancsait!

2017. július 04.

Forró beton: így óvjuk négylábúink tappancsait!

A napi séták nyáron is elengedhetetlenek, ám fel kell készülnünk a kánikula okozta nehézségekre. A legmelegebb napokon inkább rövidebb ideig tartózkodjunk napközben odakint kedvencünkkel. A hosszabb sétákat időzítsük a kora reggeli és az esti órákra. A túlmelegedésen és a folyadékpótláson túl a leégés veszélyére is gondolnunk kell. Különös figyelmet érdemelnek a talppárnák, amelyeket megégethet a forró beton, ami komoly fájdalommal jár.

A napsütötte beton egyes helyeken annyira fel tud melegedni, hogy akár tojást is süthetnénk rajta, tehát jusson eszünkbe, hogy az eb tappancsai bizony sérülhetnek általa. A legkönnyebben a fiatal kiskutyák puha mancsain keletkezhet égési sérülés.

Mielőtt útnak indulnánk, ellenőrizzük, hogy nem túl meleg-e az aszfalt. Óvatosan helyezzük a járdára vagy az útra a tenyerünket, és ha nem tudjuk legalább tíz másodpercig rajta tartani, akkor bizony a négylábúnak is kellemetlen lesz azon sétálnia. A legjobb, ha csak a kora reggeli vagy a késő esti órákban közlekedünk betonon vagy aszfalton, amikor már egész kellemes a hőmérséklet odakint.

Igyekezzünk a füves területeket előnyben részesíteni, és napos időben tartózkodjunk árnyékos helyen. A közeli erdő, vagy valamelyik fás park nagyszerű helyszín lehet egy nyári kirándulásra.

Sokat segíthet, ha rendszeresen hidratáljuk bundás barátunk tappancsait valamilyen mancsápoló készítménnyel. Az amúgy is rossz állapotban lévő mancsok könnyebben sérülnek, ezért figyeljünk arra, hogy a párnácskák ne száradjanak ki, és felületük ne legyen repedezett. Nagyon fontos, hogy a mancsápolást csak hűvösebb időben végezzük, mert a kutyák a talppárnájának fontos szerepe van a hőleadásban, ezért semmiképpen se kenjünk rájuk semmit, amikor forróság van.

Minden egyes kinti időtöltés után azonnal ellenőrizzük négylábúnk mancsait, hogy minél hamarabb észlelhessük és kezelhessük az esetleges sérüléseket.

Ha kinti kutyánk van, és előszeretettel tartózkodik a betonozott részeken, akkor segíthet, ha időnként slaggal meglocsoljuk és lehűtjük azokat.

A sérült mancsokat az alábbi jelekből ismerhetjük fel:
– az eb biceg vagy kerüli a sétát
– nyalogatja vagy rágja mancsait
– a talppárnák repedezettek
– a talppárnák kipirultak, duzzadtak, hólyagosak, sebesek

Ha mindezt út közben vesszük észre, akkor azonnal vigyük el az állatot az adott területről – ha szükséges, akkor ölben. Ezt követően hideg vízzel öblítsük le a mancsokat. Fontos, hogy próbáljuk megakadályozni, hogy az eb nyaldosni kezdje az égési sérüléseit. A hűtés után minél hamarabb menjünk el az állatorvoshoz, mert amellett, hogy az ebnek fájdalmai lehetnek, akár el is fertőződhet a seb. Az égés súlyosságától függően a helyi kezelés mellett szükség lehet fájdalomcsillapítóra és esetleg antibiotikumra. Hasonló tüneteket más betegségek is okozhatnak (pl.: allergia), az állatorvos feladata eldönteni, hogy mi áll a háttérben.

Forrás: petslady.com, petsmart.com