Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Friss zöld növények a kisállatok egészsége érdekében

2013. június 07.

Friss zöld növények a kisállatok egészsége érdekében

Az egészséges élelem alapvetően határozza meg a tengerimalac, a hörcsög, a nyúl és a többi kedvtelésből tartott kisállat általános közérzetét. Magvak, konyhakész tápok, szálastakarmány és zöldségek mellett zöld növényi részekre, valamint és fűszer- és gyógynövényekre is szükségük van. Íme, néhány hasznos tipp, hogy milyen növényeket és gallyakat adjunk kedvenceinknek. A friss fűszer- és gyógynövényekkel, illetve ágakkal történő etetés legalapvetőbb szabálya, hogy soha ne adjunk állatainknak lepermetezett vagy út mentén nőtt zöld növényeket, ugyanis ezek olyan toxinokat tartalmazhatnak, amelyek árthatnak egészségüknek. Ha a zöld növények eredete nem tisztázható, akkor legjobb, ha magunk termeljük meg ezeket.


Melyik kisállatnak milyen zöld növény adható?
A tengerimalac nem tudja előállítani szervezete C-vitamin szükségletét, ezért azt a túlélés érdekében friss zöld növényekkel kell magához vennie. A sárga paprika (amely különösen gazdag C-vitaminban) és a répafélék mellett a tengerimalac konyhai fűszernövényeket és vadon termő gyógynövényeket egyaránt nagy előszeretettel fogyaszt. A főétkezések között kiegészítésképpen pitypangot, cickafarkot, tyúkhúrt, lándzsás útifüvet és podagrafüvet adhatunk neki, de a szárított fűszer- és gyógynövényeket is szereti. A tengerimalac boldogan elrágcsálja a friss ágakat és leveleket is. És nemcsak azért, mert finomak, hanem mert nagyszerű időtöltés, miközben metszőfogait karbantartja velük. A gyümölcsfák (gyümölcs nélküli) ága és a málnavessző ideális erre a célra, de a hárs, a nyár és a fűz is megfelel.


A nyúl is szereti rágcsálni a zöld növényeket. A fű és a széna mellett az olyan friss fűszernövények is értékes vitamin-, fehérje- és ásványianyag-forrást jelentenek a számára, mint a bazsalikom, a zsázsa, a kapor, a turbolya és a majoránna. A pitypangért különösen odavannak a kisnyulak. A pitypang ráadásul nagyon egészséges is, mivel erősíti a gyomrot és segíti az emésztést. Füvet ugyanakkor csak kisebb adagokban adjunk. A nyír-, az alma- és a körtefa friss ágait is szereti a nyúl. A zöld növények nemcsak élelem forrásául szolgálnak, de rágcsálni is nagyszerűen lehet ezeket. A nyúl akár órákon át elszórakoztatja magát egy-egy ággal vagy gallyal, miközben olyan hatóanyagokat nyel le, amelyek segítenek szabályozni emésztését.

A hörcsög szintén előszeretettel fogyasztja a fűszer- és gyógynövényeket. Ez a kis rágcsáló a fűszer- és gyógynövényekből – akárcsak a szénából – étrendjének fontos részét képező nyers rostokhoz jut. A petrezselyem, a pitypang, a fű, az útifű és a martilapu vitaminokat és ásványi sókat biztosít számára.

A fű, valamint a fűszer- és gyógynövények mellett a nem toxikus fák ágai és vesszői az egér esetében is élelem forrásául szolgálnak. A levelek és a rügyek is rajta maradhatnak az ágakon. Az egerek körében a pitypang, a tyúkhúr és a lándzsás útifű különösen kedvelt zöld finomságok.


Amit minden rágcsáló szeret
Általában véve a gyümölcsfák és a dió mind mentesek a toxinoktól, ezért fogyasztásuk nem is jelent problémát. A cseresznye, az alma, a körte és a mogyoró különösen kedvelt rágcsálnivaló. A nyúl, a tengerimalac és a többi kisrágcsáló a fűz és a legkülönfélébb bogyós cserjék vesszőit is szereti. A legtöbb rágcsáló a fekete ribizli és a szeder fás részeit is szívesen elfogyasztja. A kamilla, a zsálya, a kapor, a citromfű és a borsikafű igazi csemege a legtöbb kisállat számára.

Ugyanakkor a bodza, a puhafák és a gesztenyefa ágait nem tudják megemészteni, ezért ne is adjuk ezeket. Bár a juhar, a bükk és a tölgy nem toxikus hatású, a legtöbb kisállat általában hozzá sem nyúl, mert nem szereti az ízét. A nyírfára és a kőrisre is csak akkor fanyalodnak rá, ha végképp nincs más választásuk.

Fontos!  Az állatokat fokozatosan kell átállítani a fű fogyasztására, különben emésztési problémáik lehetnek, akár a hasuk is fájhat (kólika). Ügyeljünk, hogy kedvenceink ne egyenek túl sok petrezselymet. Bár szenvedélyesen szeretik, ez a fűszernövény könnyen hajlamossá teheti őket a húgyúti és vesekövességre. A csalán zsenge hajtásai minden tavasszal megjelennek a kertben, adjuk inkább azt.

Nem-toxikus fák ágai és vesszői
Tápanyagforrás
Segítik az emésztést
Lekötik a figyelmet
Kedvencek: nyír, alma, körte, cseresznye

Nagyszerű csemege kisállatok számára
Fűszer- és gyógynövények frissen és szárítva
Konyhai fűszernövények és vadon termő gyógynövények
Kedvencek: pitypang, bazsalikom, zsázsa, kapor, turbolya, majoránna

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem