Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gabonamentes étrend cicáknak

2017. szeptember 19.

Gabonamentes étrend cicáknak

Sok tudós úgy véli, hogy a gabonamentes ételek jóval kedvezőbbek a macskák számára, hiszen ragadozók, vagyis sokkal inkább fehérjékben gazdag eledelekre van szükségük, mint a gabonákban lévő szénhidrátokra, amelyeket még a kutyáknál is rosszabbul emésztenek. A gabonamentes finomságok tehát közelebb állnak természetes táplálkozásukhoz.

Felmerül a kérdés, hogy ha a cicák szervezetének nincs szüksége gabonára, akkor miért van az, hogy számos macskaeledel alapja a kukorica, a búza vagy a rizs. Ennek oka, hogy a gabonák előállítása olcsó, és azzal, hogy a macskák egy része tolerálja, ha energiaszükségletének 40-50%-át feltárt szénhidrátok fedezik, így a gyártók pénzt spórolnak meg. Egy felnőtt macska képes az energiaigényét csak zsírokból, szőlőcukor (glükóz) igényét pedig aminosavakból fedezni, így élettani értelemben nincs szükségük szénhidrátokra.

A gabona tartalmú táplálékok akár meg is betegíthetik minitigrisünket. Egyes macskák allergiásak lehetnek a magvakra, mások pedig előfordulhat, hogy nehezen emésztik meg őket. A tudósok egy része azt állítja, hogy ez azért van, mert a cicák nyálában nincs meg az amiláz enzim, amely segít az olyan szénhidrátok, lebontásában, amit a kukorica és a búza nagy mennyiségben tartalmaz. A hasnyálmirigyben és a vékonybelekben termelődő enzimek viszont képesek erre.

A fentiekre magyarázatként szolgál, hogy a vadon élő macskafélék természetes étrendjébe a zsákmányok elfogyasztása által sok fehérje kerül be, és csak nagyon kevés szénhidrát, főleg a zsákmányállatok beleiből. A csekély mennyiség pedig nem okoz különösebb emésztési nehézséget.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden bársonytalpú reagál egyformán a gabonamentes étrendre, míg egyes cicákra kifejezetten jótékony hatással van, más egyedeknél nem hoz lényeges változást. Érdemes megismernünk az előnyöket és a hátrányokat egyaránt.

Előnyök:

A gabonamentes étrend jobban hasonlít a vadon élő macskák táplálkozási szokásaihoz. A hal és egyéb magas hús tartalmú eledelben sokkal több fehérje található, mint néhány gabonamentes termékben. Persze érdemes mindig elolvasni az összetevőket, hiszen egyes gyártók például burgonyával helyettesíthetik a gabonákban lévő szénhidrátmennyiséget.

Előfordulhat, hogy háziállatunkból allergiás reakciókat váltanak ki a gabonák vagy emésztési problémái jelentkezhetnek, ilyenkor mindenképp előnyösebb gabonamentes táplálás mellett dönteni.

PREMIERE FINE FILETS konzerv adult tonhal&fürjt 100g

Hátrányok:

Mivel a gabonamentes ételek általában magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, és valószínűleg a zsírtartalmuk is magasabb. Győződjünk meg arról, hogy megfelelő adaggal kínáljuk kedvencünket az adott tápból vagy konzervből, nehogy elhízzon a minitigris. Ha betartjuk az adagolási útmutató iránymutatásait, akkor ez nem okozhat problémát.

Azok a gabonától mentes eledelek, amelyekben több a fehérje, általában drágábbak. Bár ez a különbség kiküszöbölhető azzal, hogy a magas fehérje- és zsírtartalom miatt kevesebb is elegendő belőle.

Csak azért, mert egy termék gabonamentes, még nem biztos, hogy teljesen tökéletes macskánk számára. A helyes és egészséges táplálás érdekében mindenképp érdemes állatorvossal egyeztetni. Vásárlás előtt javasolt elolvasni az eledel részletes összetételét, ne hagyatkozzunk kizárólag a kiemelt mondatokra. Ha egy tápon nem szerepel beltartalmának tételszerű felsorolása, akkor ne vásároljuk meg, mert az a gyenge minőségre utal.

Forrás: petcarerx.com