Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gabonamentes táplálkozási tippek cicáknak

2018. január 23.

Gabonamentes táplálkozási tippek cicáknak

A macskák természetes étrendjéhez a gabonamentes táplálkozás áll a legközelebb. Ezért érdemes fontolóra venni, hogy ilyen módon etessük cicánkat. Cikkünkben bemutatjuk a gabonamentes étkezés előnyeit és jótékony hatásait.

A cicák húsevő állatok. Elsősorban csak húst esznek, megfelelő fejlődésükhöz magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú eledelek szükségesek. Emésztőrendszerük nem a gabonafélék feldolgozására alakult ki, a természetben csupán a zsákmányállatok gyomor és bélrendszerében lévő gabonaféléket fogyasztják. Ezért érdemes kipróbálni a gabonamentes étrendet.

A magas szénhidrát tartalmú tápok etetése elhízást, emésztési problémákat okozhat. A gyengébb minőségű tápok fehérjetartalma látszólag azonos lehet a prémium tápokban található mennyiséggel. Nem mindegy azonban, hogy a fehérje milyen forrásból származik, mert ez alapvetően befolyásolja azt, hogy hogyan képes a macska szervezete hasznosítani azt. A prémium tápok magas biológiai értékű, jól hasznosuló állati eredetű fehérjét tartalmaznak, míg a gyengébb minőségű tápok fehérjetartalmának jelentős része növényi részekből származhat. A gabonamentes tápok sok esetben burgonyát tartalmaznak, ami feltárt formában sokkal könnyebben emészthető és kevesebb problémát okoz, mint a gabonafélék.

SELECT GOLD Sterilised Senior hal & burgonya szárazeledel macskáknak, 400 g

Ezeknek a tápoknak vagy konzerveknek magasabb a fehérjetartalmuk, mint gabonát tartalmazó társaiknak, megfelelő adagolás mellett azonban ez nem okozhat problémát. Természetesen a fehérjebevitel mennyiségét mindig az állat aktuális egészségi állapota és kora határozza meg.

Ez a fajta étrend csökkentheti az allergiás tüneteket és megelőzheti a kialakulásukat is. Az ételallergia bőrirritációt okozhat, amelynek következtében kedvencük sokat vakaródzik, ezen kívül az esetek egy részében gyomor és bélrendszeri tünetek is jelentkeznek. Az érzékenységet gyakran a gabonafélékben vagy a húsban található fehérje okozza. Ha minitigrisünknél jelentkeznek ezek a tünetek, akkor első lépésként érdemes áttérni a gabonamentes táplálkozásra. Ha 4-6 hét alatt ennek hatására sincs javulás, más tünetek is jelentkeznek, vagy olyan erős a vakaródzás, hogy az jelentősen rontja kedvencünk életminőségét, akkor forduljunk mindenképpen állatorvoshoz.

Ezenkívül a vese- és húgyúti problémák egy része is megelőzhető ezzel az étrenddel. Sokan úgy gondolják, hogy a magas fehérje tartalmú tápok okozzák ezeket a problémákat. Kutatások bizonyították, hogy az alacsony minőségű fehérjék is felelőssé tehetők a húgyúti problémák kialakulásáért.

Azok a gazdik, akik szeretnék gabonamentesen etetni macskájukat, számos nedves és száraz eledel közül választhatnak. Azok számára is van megoldás, akik nem szeretnének hozzáadott adalékanyagot tartalmazó tápokat adni szőrös kis barátaiknak. A finom csirke vagy halfilé tökéletes természetes finomság. Vásárlás érdemes elolvasni a táp részletes összetételét és nem csak a kiemelt részeket.

Azonban nem minden macska reagál egyformán a gabonamentes étrendre. Míg az egyik macskára pozitív hatással van, a másiknál nem hoz jelentős változást. Természetesen kérdezzük meg egy állatorvos véleményét, kedvencünk számára melyik a legmegfelelőbb eledel, mielőtt gabonamentesen kezdjük el etetni.