Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Galléros díszleguán a terráriumban

2013. június 28.

Galléros díszleguán a terráriumban

A galléros díszleguán nappali életet élő, egzotikus szépségű állat. Kíváncsi, intelligens, és akár az embert is képes bizalmába fogadni. Ezek a tulajdonságok teszik oly népszerűvé a terráriumok lelkes rajongói körében.    

Ennek a nappal fürge, mozgékony és aktív kis állatnak a tartása a kezdő terráriumtulajdonos számára sem okozhat gondot. Élénk állat lévén kisebb csoportban kell tartanunk, amihez megfelelő, minimum 120 x 60 x 60 cm méretű terrárium szükségeltetik, de még jobb, ha terráriumunk legalább két méter széles.

A galléros díszleguán a sárgától a barnáig számtalan színváltozatban, de még kékeszöld és világos türkiz színben is kapható. A hím rendszerint élénkebb színű, mint a nőstény, amelyen csak a szaporodási idő alatt jelennek meg narancssárga és vörös foltok. Ezek az egzotikus állatkák akár 15 évig is elélhetnek. Teljes hosszuk nagyjából 30 35 cm, ezen belül a fej-törzs hossza megközelítőleg 10 cm.A galléros díszleguán eredeti élőhelyét a gyér vegetációjú köves sivatagok és sziklás területek alkotják. Elsősorban Észak-Amerika délnyugati részén
és Mexikó egyes tájain lelhető fel, ahol szeret a magasban tartózkodni.
Ha ilyen állatot kívánunk tartani, akkor sztyeppei, illetve sivatagi
körülményeket kell biztosítanunk számára. A terráriumban legyenek
elhelyezve mászóeszközök, napfürdőzésre alkalmas szikla-, illetve
kőfalak, valamint különféle barlangok és búvóhelyek, ahová behúzódhat.

Az UVB-fény nagyon fontos!
A galléros díszleguánnak sok fényre és melegre van szüksége. Ha ezek bármelyike hiányzik, kedvencünk aktivitása alábbhagy. Épp ezért 30-35°C általános hőmérsékletet kell biztosítanunk a számára, a sütkérezőhely hőmérséklete pedig 45°C legyen. Ezt egy spotlámpa elhelyezésével tudjuk megoldani. A megfelelő UVB-fény „életbevágóan” fontos. Az éjszakai hőmérséklet 20 és 25°C közé csökkenthető. A megfelelő szintű páratartalmat úgy tarthatjuk fenn, ha időnként vízpermetet juttatunk a kövekre, illetve a barlangokba, ugyanakkor az aljzat ne legyen túl nedves.

Táplálkozási szokások
A galléros díszleguán főleg rovarokkal táplálkozik. A kellően kiegyensúlyozott és változatos étrend érdekében csótányt, szöcskét, tücsköt, molylepkét, szárazföldi ászkarákokat és legyet adhatunk neki. Olykor-olykor jó étrend-kiegészítő lehet egy-két falat virág, levél vagy gyümölcs. A friss vízről azonban soha nem szabad megfeledkeznünk.

Hibernáció
November végétől feltétlenül biztosítanunk kell a 2-3 havi teljes hibernáció lehetőségét. A terráriumban első lépésként fokozatosan csökkentsük amfény mennyiségét. A galléros díszleguán jó közérzetének másik fontos feltétele, hogy erősen territoriális viselkedését figyelembe véve a terráriumban csak egyetlen hímet helyezzünk el néhány nőstény
társaságában. Bár jó pár más egzotikus állatfajnál láthatóan jobban bízik az emberben, azért természetes magatartásformájának megőrzése érdekében feltétlenül igényli a fajtársak jelenlétét.

Biztonság és higiénia
Amint már említettük, a galléros díszleguán szeret a magasban tartózkodni, és előszeretettel mászik fel mindenhova. A terrárium megtervezésénél különösen ügyelni kell arra, hogy a spotlámpákat és a kábeleket ne érhesse el. A lakás egészére is ugyanez vonatkozik, ha kiengedjük és hagyjuk, hogy szabadon mászkáljon. Fontos, hogy a lakás összes külső ajtaja zárva legyen, amikor galléros díszleguánunk a terráriumon kívül tartózkodik, ugyanis ha megriad, a hátsó lábaira áll, és rohan amerre lát.

Galléros díszleguán
Származási hely: az USA délnyugati része és Mexikó
Várható élettartam: akár 15 év
Méret: kb. 30-35 cm, amiből a fej és a törzs együttes hossza kb. 10 cm-t tesz ki

Különleges igények: 2-3 havi téli hibernáció, rengeteg fény és meleg, más galléros díszleguánok társasága.
Étrend: élő táplálék

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem