Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gazdik figyelem! A Fressnapf legjobb tippjei a téli hónapokra

2015. október 31.

Gazdik figyelem! A Fressnapf legjobb tippjei a téli hónapokra

Élvezzék ki a gyönyörű őszi időt kedvenceikkel a szabadban, amíg lehet, mert lassan a beköszöntenek a téli hónapok, a szokásos borús, hideg és havas időjárással. Mielőtt ez megtörténik, mind nekünk, mind kisállatainknak fel kell készülni erre az évszakra, ezért eláruljuk Önöknek, mit kell tenniük annak érdekében, hogy biztonságban tudják az egész családot!

A kutyák és gazdáik biztonsága, láthatósága különösen fontos, ugyanis egyre rövidebbek a nappali órák, ezért a reggeli és az esti séták sokszor csak a sötétebb órákban ejthetők meg. Habár számos kutyagazdi rendelkezik jogosítvánnyal, mégis sokan elfelejtik, mennyire veszélyes az esti autózás. Mi több: a napfelkelte és a naplemente fénye is elvakíthatja a sofőröket, akik így esetleg nem veszik észre az útszéli mozgást. A szürkületi fények is ronthatják a látási viszonyokat, így az út mellett ebét sétáltatni vágyó gazdinak fel kell készülnie az esti sétákra. Az alábbi tanácsokat betartva Ön is nyugodtan indulhat útnak négylábú kedvencével.

A biztonság az első!

Felejtse el a szokásos szürke, fekete, barna színeket, amelyek sokszor divatba kerülnek a téli időszakban. Hiszen egy piros vagy sárga kabát könnyebben észrevehető, mint egy, a környezettel egybeolvadó öltözet. A síkabátokon sokszor megtalálható egy fényvisszaverő csík, ami tovább növeli a láthatóságot. A láthatósági mellény is jó alternatíva lehet, mert már messziről feltűnik a szembejövő autósnak. Az ilyen sétákhoz ajánlott a megfelelő lábbeli viselése is.

Fényvisszaverő nyakörv, póráz, villogó, mellény vagy akár ezek kombinációja a legjobb megoldás az esti kiruccanásokhoz.

http://www.fressnapf.hu/anione-melleny-kutyanak-lathatosagi-l/

http://www.fressnapf.hu/anione-nyakorv-fenyvisszaveros-classic-nejlon-narancs-l40-63-cm/

http://www.fressnapf.hu/anione-vezetoporaz-fenyvisszavero-nejlon-fekete-2m18anione-vezetoporaz-fenyvisszavero-nejlon-fekete-2m18/

 

Ráadásul gazdiként is előnyös: ha elengedi jószágát, így mindig tudhatja, hogy éppen merre jár kedvence. Mindezek ellenére koromsötétben a legcélszerűbb, ha pórázon tartja ebét.

Szürkülettől már csak megfelelően kivilágított utakon közlekedjenek. Amennyiben erdős terepre szervezi a sétát, szüksége lesz elemlámpára vagy fejlámpára. Jobb, ha elkerüli azon utakat, ahol nincsenek járdák, ugyanis a legtöbb sofőr nem számít arra, hogy az út mentén járókelők bukkannak fel a sötétségben. A veszély télen fokozottabb, mert ebben az évszakban előfordulhat, hogy az autósok nem fognak tudni időben megállni a síkos utak miatt.

Mindent a szemnek

Miközben mi külső fényforrásra vagyunk utalva a szürkületben vagy sötétedéskor, kedvenceinknek nincs problémájuk az efféle körülményekkel. Ráadásul a szaglásuk és a hallásuk is lényegesen jobb, mint a miénk. Azonban ez azt is jelenti, hogy sokkal előbb fel fognak figyelni a sötétben vadakra, vagy kutyákra, macskákra, mint Ön, éppen ezért biztonságosabb, ha pórázon tartja kutyusát az éjszakai órákban, különösen akkor, ha nem teljesen biztos abban, hogy minden körülmény esetén vissza tudja hívni.

A macskák kiválóan alkalmazkodtak a sötétséghez. A szemeik kiélezettek a fekete és fehér fényingerekre, ebből kifolyólag jelentősen jobb a látásuk szürkületkor. A bársonytalpúak sokkal jobban látnak nálunk a sötétben, sőt, még a kutyáknál is jobb ez a képességük. Bár a gyenge fényviszonyok között tényleg jobban látnak állataink az embereknél, de a teljes sötétségben ők is egyéb érzékszerveikre vannak utalva, vagyis minimális fény az ő látásukhoz is elengedhetetlen.

Mit érdemes tudnia, ha a macskáját a szabadban tartja?

Nyilvánvalóan azok a cicák, amelyek a kertben élnek, sok szempontból nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a lakásban tartott társaik. A kinti cicák minden évszakban kóborolhatnak a sötét órákban, de a téli időszakban még hosszabbra nyúlik ez az időszak. Sajnos a macskákat nehezebb korlátozni a mozgásban, mint a kutyákat – hiszen nekik nem akadály egy magasabb kerítés sem. Igyekezzünk hozzászoktatni kedvencünket a fényvisszaverő nyakörvhöz, így nagyobb biztonságban lesz a kalandozások során. Kinti cicának mindenképpen olyan nyakörvet válasszanak, ami biztonsági csattal van ellátva, ami kioldódik, ha a cica fennakadna valahol.

http://www.fressnapf.hu/anione_fenyvisszavero_cica_nyakorv_pink_fekete/

Sajnos a kóbor macskák sem kerülhetik el a veszélyt, mert ők is szinte láthatatlanok az autósok számára. Különösen kockázatos lehet, amikor a minitigrisek egy közeledő autó előtt döntenek úgy, hogy átkelnek az úton, vagy hirtelen előugranak egy parkoló autó alól. Figyeljünk rájuk is, ha tudjuk, hogy a környéken gyakran fordulnak meg gazdátlan macskák, közlekedjünk óvatosabban!

Móka és kacagás a hűvösebb napokon is

A legtöbb cica nem igényli a szabad levegőn való tartózkodást a hideg és zord időjárásban. Ez annak köszönhető, hogy melegkedvelő lények. Az otthonlét során akár 12 órán keresztül is pihennek és alszanak. A nap hátralévő részében viszont aktívvá válnak, ilyenkor tisztogatják magukat, illetve körbejárják a területüket, és persze játszanak. Valójában napi 2-3 órát töltenek játékidővel. A legtöbb macska a szokások rabja, és mindig fenntartják az időt különböző tevékenységeik számára.

Ösztönzés és jutalmazás; közös játék; vadászat és felfedezés; szórakoztatás és tanítás – a macskák játékát e csoportok köré lehet rendezni. Természetesen a lakásban Ön nem tud macskájának valódi vadászatot rendezni, de erre nincs is igazán szükség. Játsszanak együtt oly módon, hogy a vadászat hasonlítson az eredetire, amennyire csak lehetséges. Bizonyosodjon meg róla, hogy a minitigris összes érzékszervét igénybe veszi a közös móka – úgy, mint szaglás, ízlés, látás, hallás és tapintás.

Még több elfoglaltság otthonra

Néhány egyszerű trükkel Ön is jó kondiban tarthatja cicáját. Például mászásra ösztönözheti különböző játékokkal, valamint karmolásra ösztökélheti fatörzseken, kaparókon.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-cicabutor-hullam-leo/

A cicák kedvelik, ha saját kis bunkert kaphatnak dobozból.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-cicabutor-emma-fekete/

A vadászós játékok különösen népszerűek, akár a klasszikus egeres plüssfigurák bevonásával. A szemléltetéshez egy plüss egér vagy egy kisméretű labda is alkalmas.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-labda-farokkal/

Kezdje a játékot a szekrény, a kanapé vagy a szék alatt, esetleg a macska kis kuckójában. A bársonytalpúak érdekesnek találják a zörgő anyagokat is, melyekkel egy időre saját magukban is eljátszanak.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicalaagut-zizegos/

Ha kedvence nem mutat érdeklődést a játékok iránt, segítség lehet a macskamenta, amelyet sok minitigris imád.

http://www.fressnapf.hu/anione-macskamenta-folyekony-10-ml/

Az, hogy cicája melyik játéknak fog örülni a legjobban, az életkorától, a kondíciójától és a természetétől is függ. A titok nyitja, hogy a macskák a változatosságot kedvelik.

Szabadtéri lehetőségek kutyáknak

Itt a remek alkalom, hogy kutyusának trükköket tanítson. Ideális eszköz ehhez a művelethez a klikker, amellyel ösztönözheti ebét, hogy kövesse az Ön mozdulatait, és figyelembe vegye az instrukcióit. Az alábbiak szerint járjon el:

Hívja magához a kutyáját. Nyomja meg a klikkert és minden egyes hangjelzéskor jutalmazza meg kedvencét. Naponta körülbelül tízszer ismételje ezt meg. Jó módszer, ha a vacsoráját falatonként kézből adja és minden falat után klikkel.

Legkésőbb 2-3 nap múlva kutyusa a klikkernek köszönhetően rájön, hogy a hangjelzés jutalmat jelent. Ezt könnyen kipróbálhatja, úgy, hogy különböző helyzetekben megnyomja a klikkert, ha a kutya azonnal odaszalad, akkor sikerült a kondicionálás, jutalmazza azonnal. Ez az a pont, ahol el lehet kezdeni a tanítást. Ezek után próbálja ki az „ül”, „marad” vagy egyéb vezényszavakat, amelyeket négylábú barátja már elsajátított, és amennyiben helyesen végrehajtja, amire kéri, nyomja meg a klikkert, majd jutalmazza meg.

Miután kedvence megértette a tanítás lényegét, használhatja a klikkert egyéb új dolgok begyakoroltatására, illetve motivációs eszköz gyanánt is. Például kísérelje meg betanítani az átkúszást a szék alatt, a játékok elrendezését, a hulahoppkarikán való átugrást, vagy kutyatáncot tanítani neki – csak a képzelete szabhat határt! A klikkerezésben az a jó, hogy akármilyen távol is vagyunk a kutyától, pontosan jutalmazhatunk egy nekünk tetsző mozdulatot, ezáltal megerősíthetjük azt, és arra ösztönözhetjük az állatot, hogy a jutalom reményében újra ismételje. Ha ez megtörténik, akkor jutalmazhatjuk újra, később vezényszót is köthetünk hozzá. Leírva ez persze egyszerűnek tűnik, de a valóságban nehéz a megfelelően időzített jutalmazás. Kezdőknek a legjobb, ha csatlakoznak egy olyan kutyaiskola csapatához, ahol van klikker tanfolyam.

A jutalmazásos játékok is kedveltek az ebek körében. Rejtse el négylábúja kedvenc falatkáit egy tálka alatt, hogy az eb megkereshesse. Sose hagyja kutyáját magára a feladattal, mindig adjon neki instrukciókat ahhoz, hogy megtalálhassa az eldugott jutalmat. Az eligazítást alkalmazva viszont nem fér kétség ahhoz, hogy kutyája várni fogja a folytatást.

Természetesen kutyusának is szüksége van rá, különösen az őszi és téli időszakban, hogy a szabadban kinyújtóztathassa végtagjait. A hőmérséklet októberben még meglehetősen enyhe lehet, ami kitarthat novemberig is, ezzel kedvezve a hosszú sétáknak.

Az akadálypályákon való közös időtöltés egy másik opció a sportos kutyatulajdonosok és kedvencük számára. Ne csak egyszerű sétára menjen el kutyájával, kombinálja edzéssel a programot: vegye rá négylábú barátját, hogy padsorok alatt kússzon, vagy libikókán egyensúlyozzon, vagy éppen köveken ugráljon. Természetesen csak teljesen egészséges ízületekkel rendelkező kutyákkal végeztessen ilyen feladatokat. Extra szórakozást ígér, ha Ön is csatlakozik a feladatok megoldásához. Az agility ráadásul nem csak mókás elfoglaltság, de remek formát kölcsönözhet kutyának és gazdájának is.

A megszokott séták is éppúgy fontosak, még akkor is, ha az időjárás látszólag nem kedvez a kinti kalandozásnak. Az új, stimuláló szagok és élmények nagyon fontosak a kutyák mentális egészsége szempontjából.

Étkezési 1×1

Télen változás állhat be négylábú barátunk táplálkozásában. Sok kutya étvágya megnő: ez annak tudható be, hogy sok energiát használ fel a szervezetük ahhoz, hogy melegen tartsa a testüket, ez főleg azokra a kutyákra igaz, amelyek sokat tartózkodnak kint hideg időben is. Akkor sem érdemes megijedni, ha kedvencünk étkezési szokásai szinte egyáltalán nem változnak ilyenkor – mint ahogyan az embereknél, négylábúinknál is rengeteg tényezőtől függ, hogy milyenek a szükségleteik. A macskák, ha tehetik idejük nagy részét a lakásban töltik ilyenkor, így nekik előfordul, hogy energiára van szükségük, mint nyáron. Ha biztosra akar menni az etetést illetően, kövesse nyomon a változásokat, és állítsa be az étel mennyiségét, ha indokolatlan hízás vagy fogyás jeleit észleli. Ősszel a vedlési időszakban érdemes lehet kiegészíteni az étrendet táplálék-kiegészítőkkel – ugyanakkor, ha az állat egészséges, és változatosan táplálkozik, nincs feltétlenül szükség erre.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem