Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gazditípusok 1. rész, cicások

2014. augusztus 25.

Gazditípusok 1. rész, cicások

A Földlakó embereket két nagy részre lehet osztani, legalábbis ami a kisállatok kedvelését illeti. Léteznek cicás és kutyás emberek, akik persze ennek megfelelően választanak maguknak háziállatot. Természetesen vannak átfedések, de vajon miben különbözik egy tipikus macskás gazdi egy kutyatartótól?

Egyesek azt mondják, hogy a macskák kedvükre irányíthatják gazdájukat. Mások szerint a cicák inkább magukkal vannak elfoglalva és mindig azt teszik, amitől nekik jobb lesz. Megint mások véleménye pedig az, hogy a bársonytalpú családtagok természetét, kedélyállapotát nagyban befolyásolja, milyen a gazdijuk viselkedése.

A macskatartók valószínűleg mindegyik megállapításban találnak valami megfontolandót, ami viszont biztos, hogy a macskák természete legtöbbször adott és a gazdik inkább ehhez illeszkednek, mint hogy saját képükre próbálják alakítani kedvencüket.

Egyes szakirodalmak szerint a macskákat általában a zárkózottabb, introvertált, hűvös természetű emberek választják háziállatként. A cicatartás nem közösségi tevékenység, nyávogó barátunk remekül érzi magát otthon és nem kell levinnünk az udvarra, más állatok, emberek közé. Ezért a macskás gazdik nincsenek rákényszerülve más állattartókkal semmiféle szociális kapcsolat kialakítására. A bársonytalpú kedvencek sem szorulnak rá fajtársaik társaságára, a vadonban is gyakran vadásznak, élnek magányosan, ebből a szempontból a macskák és tulajdonosaik természete nagyban hasonlít egymáséhoz.

A közvélemény-kutatások eredményei viszont épp fordított eredményt mutattak, vagyis, hogy a macskatartók többsége jóval nyitottabb természetű, mint a kutyás gazdik. Ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy a cicatulajdonosok a kutyásokkal szemben 30 százalékkal gyakrabban élnek egyedül, egy városi lakásban, és az is kiderült, hogy kétszer annyi hölgy választja kedvencként a nyávogó állatkákat, mint férfi. Azok, akik gyerekként cicás háztartásban nőttek fel, nagy valószínűséggel vásárolnak maguknak felnőttként is macskát.

A cica jelenléte a kutatások szerint rendkívüli nyugtató, gyógyító hatással bír. Egy nagyobb betegség, szívinfarktus után a lábadozási időt jelentősen csökkenti egy doromboló kis lény társasága, ezért javasolt akár terápia jellegűen is egy macska beszerzése. Sok idős embernek emiatt is ajánlják egy bundás állatka tartását, hiszen jótékony fiziológiai hatásai mellett az is segíthet, ha valakiről gondoskodnia kell az egyedülálló embernek, ugyanakkor nem szükséges sétálni vinni, ami esetleg nehézségeket okozhatna. Források: life.hu / pethub.com