Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gekkók, és minden, amit tudni akartál róluk

2017. november 06.

Gekkók, és minden, amit tudni akartál róluk

A gekkók kis- és középméretű gyíkok, melyek a meleg-mérsékelt övezeti és a trópusi éghajlatú területeken élnek. Megtalálhatóak a sziklás sivatagokban, a hegyekben, a dzsungelekben, az esőerdőkben, valamint a füves- és a városi területeken egyaránt. A kutatók több mint 2000 fajt különböztetnek meg, és valószínűleg akadnak még olyanok is, melyek felfedezésre várnak.

A gekkók különböző színekkel és mintákkal rendelkeznek. Legtöbbjük éjszakai életet él, de vannak nappal aktív fajok is. Rovarokkal, gyümölcsökkel és virágnektárral táplálkoznak. A legtöbb gekkó képes valamilyen hangot produkálni, mely területvédésképp vagy a társak hívogatásául szolgál.

Háziállatként is többféle fajt lehet tartani, ám a leggyakoribb a leopárd gekkó. Kezdő hüllőgondozóknak tökéletes választás, de a tapasztalt gazdik körében is nagyon szépszerű. A leopárd gekkók tanulékonyak, barátságosak, viszonylag könnyen megszelídíthetőek és a tartásuk sem okoz különösebb nehézséget. Nem harapnak, de ha mégis, akkor az nem fájdalmas. Lassan mozognak, így az esetleges támadást viszonylag könnyen elkerülhetjük.

Ezek a gekkók jellemzően sárgás alapszínnel rendelkeznek, és sötétbarna foltos, helyenként már inkább csíkos mintázatuk van. A tenyésztés eredményeként ma már többféle színváltozatban léteznek. A fiatal gekkók 7-10 cm hosszúak, a kifejlett nőstények általában 17-20 cm-esek, a hímek pedig körülbelül 20-25 cm nagyságúra nőnek. Érdemes tudni róluk, hogy éjszaka aktívak, és a földön mozognak, ugyanis nincsenek ragadós lábujjaik, mint más gekkóknak, tehát nem tudnak a falon vagy az üvegen közlekedni. Azonban van szemhéjuk, ami a többi fajtól szintén megkülönbözteti őket.

Fontos, hogy a leopárd gekkók nem esznek növényeket vagy zöldségeket. Élő rovarokkal kell őket táplálni. A legjobb, ha lisztkukacokat, tücsköket, kisebb csótányokat vásárolunk nekik, de kínálhatjuk őket viaszmoly lárvákkal vagy gyászbogárlárvákkal is.  Jó megoldás, ha úgy etetjük őket, hogy minden egyes rovart etetés előtt jó minőségű ásványi anyag kiegészítőbe mártunk, és úgy adjuk egyenként az állat szájába, mert így biztosan bejut a megfelelő mennyiség. Ez a folyamat elengedhetetlen a hüllők egészségének fenntartásához. A fogságban tartott gekkók leggyakoribb betegsége az angolkór, amit nagyon könnyű elkerülni, ha kellően körültekintőek vagyunk, és odafigyelünk arra, hogy az ásványianyag kiegészítő tényleg bejusson kedvencünk szervezetébe. A fiatalabb gekkókat naponta, az idősebbeket hetente 1-2 alkalommal ajánlott etetni.

Egy-két hüllőnek már elegendő egy60x30 cm-es terrárium is, de persze nem baj, ha nagyobb. Fontos, hogy csak egy hím legyen köztük, és csak akkor tartsunk a nőstények mellett hímet is, ha hajlandóak vagyunk gondoskodni az utódokról. Ha több állatot szeretnénk együtt tartani, akkor egy hímet tartsunk együtt 3-4 nősténnyel.

A terráriumban biztosítanunk kell a gekkók számára fából vagy kőből kialakított rejtekhelyeket. Helyezzünk el a terráriumban egy vízzel feltöltött edényt is, amely segíti a vedlést, a párásítást, valamint ihatnak is belőle a hüllők.

Mivel a leopárd gekkók éjszakai állatok, ezért UV fényről nem kell feltétlenül gondoskodnunk, bár meghálálják élénkebb színeikkel. Ügyeljünk a megfelelő hőmérséklet és páratartalom kialakítására is. A gekkók nagyon szeretik, ha reggelente vizet permetezünk a terráriumba. Napközben a terrárium legmelegebb helyén 30 fok feletti hőmérsékletre van szükség, a leghidegebb hely sem lehet hűvösebb, mint 26-28 fok. Éjszaka elegendő a szobahőmérséklet. A tökéletes eszközök kiválasztásához bátran kérjünk segítséget az áruházak eladóitól.

A terrárium aljára tehetünk a kereskedésekben kapható sivatagi homokot vagy akár a környezetből származó kavicsos talajt.   A faforgács viszont kerülendő, mert könnyen sérülést okoz a házikedvencek lábain.

Lehetőleg soha ne ragadjuk meg a gekkók farkát, mivel a ragadozók elleni ösztönnek köszönhetően megválhatnak tőle. Ha ez mégis megtörténik, akkor sem kell aggódnunk, vissza fog nőni, bár előfordulhat, hogy eltérő formájú vagy más színű lesz, mint a korábbi. Ilyenkor a gekkókat különösen jól kell táplálni, illetve ajánlott a sérült állatot elkülöníteni a többiektől, amíg vissza nem nő a farka.

Egy gekkó általában 6-10 évig él fogságban, de előfordulhat esetenként akár 10-20 évet is velünk töltenek. Ezért nagyon jól fontoljuk meg, hogy képesek vagyunk-e hosszú éveken keresztül gondoskodni egy hidegvérűről. A kisállat életének hossza jelentősen függ attól, hogy mennyire tudunk megfelelő körülményeket biztosítani a számára.

 

Forrás: thespruce.com