Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gondoljon a kullancsveszélyre!

2015. február 22.

Gondoljon a kullancsveszélyre!

Habár a kullancsok az enyhébb téli időszakokban is veszélyt jelentenek kedvenceinkre, a fagymentes idő beköszöntével még óvatosabbnak kell lennünk, hogy elkerüljük a betegségeket.

Milyen típusú kullancsok jelentenek veszélyt az emberekre és háziállatokra?

A Magyarországon több kullancsfaj él. Az egyik leggyakoribb kullancsfaj a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Ez a kullancs olyan kórokozókat terjeszt, amelyek állatokat és embereket is megbetegíthetnek. A kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) előnyben részesíti a háziállatokat és a vadon élő egyedeket, de néha az embereket választja áldozatának.

A kullancsokra általában veszélyes betegségek futáraiként tekintenek. Milyen kórokozókkal fertőződhetünk meg kullancscsípés esetén?

A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjesztheti többek között a kullancs-encephalitis vírusát (vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás), és Lyme-betegséget. A kutyák és az emberek egyaránt megfertőződhetnek a fent említett betegségekben.  A kullancs encephalitis vírusa (Flavivírus) kutyában ritkán okoz klinikai tüneteket. Olyan állatok betegedhetnek meg, amelyeknek az immunrendszere valamilyen okból nem működik rendesen. A macskáknál nagyon ritkán alakulnak ki tünetek. A Dermacentor reticulatus terjeszti a babesiosist. A kullancsok a felsoroltakon kívül más betegségeket is terjesztenek, ilyenek például az anaplasmosis és az ehrlichiosis is.

Hogyan akadályozhatjuk meg leghatékonyabban a kullancscsípést?

Az emberek védhetik magukat a ruháztuk segítségével. Amikor a szabadban sétálunk, győződjünk meg arról, hogy lábainkat mindenhol ruha takarja. Nadrágunkat tűrjük a zokninkba, pólónkat a nadrágunkba. Akinek hosszú haja van, kösse össze. Hasznos, ha a kirándulások során sapkát viselünk. Amikor hazaérünk, nézzük át magunkat, mert minél előbb eltávolítjuk a kullancsot, annál kisebb a fertőzés veszélye. Legjobb, ha még akkor sikerül megszabadulnunk a kullancstól, mielőtt belénk fúródott volna.

Az állatok védelmére a független szakértőkből álló ESCCAP csoport a következő intézkedéseket javasolja: minél kevesebb időt töltsünk parazitákkal erősen fertőzött területen, különösen a kullancsszezon idején. Minden séta után vizsgáljuk át a kutyát, és ha élősködőt találunk, azonnal távolítsuk el. Gondoskodjunk megfelelő kullancs elleni védelemről, és ha kell, kérjük ki állatorvosunk tanácsát a folyamatos védettség kialakításának menetéről.

Mit értünk pontosan a megfelelő kullancs elleni védelem kifejezés alatt?

Kullancs elleni kezelések esetén, a szerek alkalmazásakor mindig kövessük a használati utasításban leírtakat. Csak állatorvos által jóváhagyott terméket válasszuk. Különösen fontos ez macskák esetében, ők ugyanis nagyon érzékenyek bizonyos összetevőkre, olyanokra is, amelyekre a kutyák nem. Így ugyanazzal a szerrel végzett, a kutyák számára veszélytelen megelőző kezelés a cicák számára akár végzetes is lehet. Ha nem megfelelően használjuk a kullancs elleni szereket, akkor azok hatékonyságát is csökkenthetjük. A leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy nem használunk megfelelő mennyiséget a cseppekből; a bundába masszírozzuk a bőr helyett; vagy nem sokkal a kezelés után úszni visszük az állatot. Fontos, hogy a cseppek alkalmazását megelőző két napon sem tanácsos fürdetni az állatot. A kullancs elleni védelmet az egész szezonra ki kell terjesztenünk, nem elegendő az időszakos óvintézkedés. A szezon hosszúsága, ideje függ az éghajlati körülményektől és a környéken élő kullancsok típusától, ezért a legjobb, ha a kezelés előtt mindig kikérjük állatorvosunk tanácsát.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem