Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gondolkodtató játékok kutyusoknak

2017. augusztus 03.

Gondolkodtató játékok kutyusoknak

A kutyánkkal töltött játékidő több szempontból is hasznos. Egyrészt kellemesen lefáraszthatjuk vele az ebet, hogy ne legyen kedve rosszalkodni, másrészt boldoggá tehetjük vele, és a mozgásnak köszönhetően hozzájárulunk egészségének megőrzéséhez is. A közös játék által megerősödik a gazdi és kedvence közötti kapcsolat. Tovább növelhetjük a pozitívumok sorát, ha olyasmit játszunk, ahol a kutyának nem csak ügyesnek és gyorsnak kell lennie, hanem még az eszére is szüksége van, ha meg akarja oldani a feladatot.

Az apport játékokat mindenki ismeri. Szinte bármilyen kisméretű tárgyat eldobhatunk a kutyusnak, amit aztán vissza kell hoznia.

AniOne kutyajáték gumi TPR kúp kötéllel 15cm

 

Ezt nagyon élvezni szokták a négylábúak, ám ilyenkor nem igazán kell gondolkodniuk, szinte csak ide-oda szaladgálnak. Érdemes olyan játékokat is játszani, ahol a kutyának az eszét is kell használnia.

Kincsvadászat:

A játék közben a kutyának az orrát kell használnia, hogy megtalálja az elrejtett kincseket, vagyis ilyenkor a gondolkodás mellett a szaglást fejleszthetjük. Ahhoz, hogy az eb minél hamarabb pozitív visszajelzést kapjon és megértse a feladatot, kezdjük egy nagyon egyszerűvel. Ültessük le kedvencünket, és kérjük meg, hogy maradjon ott, majd valamilyen jutalomfalatot vagy a kedvenc játékát rejtsünk el egy könnyen megtalálható helyre úgy, hogy lássa is az állat, hogy hova tesszük az adott tárgyat. Ha megvagyunk vele, akkor kérjük meg a kutyust, hogy keressen, és dicsérjük meg, ha sikerrel járt.

Amikor úgy látjuk, hogy bundás barátunk számára egyértelmű a feladat, akkor nehezíthetünk egy kicsit. Eldughatjuk a játékszert vagy a finomságot egy másik szobában, vagy akár olyan helyre, ahol új illatokkal keveredik a keresendő tárgy szaga, például az etetőtál alá.

Azt is kipróbálhatjuk, hogy leteszünk több kartondobozt egymás mellé a földre, és az egyik alá elrejtjük a kincset, amelynek megtalálásához hagynunk kell, hogy az eb végigszaglássza a dobozokat. Ha a megfelelő dobozt választja, adjuk oda neki az alatta lapuló jutalmat és ne maradjon el a dicséret sem.

Bújócska:

Ha a család más tagja is szívesen beszállna a játékba, akkor akár bújócskázhatunk is. Egyikőnk kérje meg a kutyát, hogy üljön le és maradjon ott vele, a másik fél pedig bújjon el valahova. A bújócska a lakásban és a szabadban is szórakoztató program lehet mindenki számára.

Gyűrűrakodás:

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz fából készült gyűrűkre és egy kisebb rúdra, amelyre a gyűrűk ráhúzhatóak. Ilyen eszközzel szoktak játszani a kisgyermekek is, csak míg nekik a látásuk és a kézügyességük fejlődik általa, addig az eb a szemei mellett a száját fogja használni. Kicsit több idő kell ahhoz, hogy kutyusunk megtanulja a feladatot, de egy klikker alkalmazása segítséget nyújthat.

Itt a piros, hol a piros:

Ez a játék nem követhető minden kutya számára, ezért ne keseredjünk el, ha a mi kedvencünk nem lesz sikeres benne, de egy próbát mindenképp megér. Vegyünk elő két műanyag poharat, tegyük le őket egymás mellé az eb elé, és az egyik alá helyezzünk jutalomfalatot, majd kérdezzük meg, hogy melyikben van a jutalom. A játék lényege, hogy az eb ne kiszagolja a finomságot, hanem emlékezetből bökjön rá az orrával vagy a mancsával a megfelelő pohárra. Ha eltalálta, akkor hagyjuk, hogy elfogyassza a finomságot. Néhány sikeres játék után elkezdhetjük lassan mozgatni is a poharakat (áttenni valamelyiket egyik oldalról a másikra). Bár számunkra ezután is könnyű megmondani, hogy hol lesz a jutalomfalat, az ebnek nehézséget okozhat, szóval, ha így is sikeresen zárul a feladat, háziállatunk hatalmas dicséretet érdemel.

Forrás: mnn.com