Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gondos gazdi, boldog eb

2016. február 10.

Gondos gazdi, boldog eb

A hideg napokon négylábú társaink is kiemelt figyelmet igényelnek ahhoz, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. Elegendő csupán néhány tanácsot megfogadnunk, és kedvencünk igazán jól fogja érezni magát februárban is. Benti kutyák esetében azt gondolnánk, könnyebb a dolgunk, de ha sétára kerül sor, bizony rájuk is leselkedhetnek komolyabb veszélyek.

Ha a hőmérséklet fagypont alá esik, akkor is fontosak a séták. Ilyenkor fontos, hogy a kutya folyamatosan mozogjon, ne álljunk le hosszú időre beszélgetni, úgy, hogy a kutya csak álldogál, üldögél mellettünk. A séta időtartama jelentős mértékben függ attól, hogy milyen kutyánk van. Kisebb testű és rövid szőrű, vagy idősebb kutyákra adjunk kutyaruhát. Kistestű kutyáknak próbáljunk olyan ruhát választani, ami védi a hasukat is, hiszen ők könnyen felfázhatnak .Ha kutyánk jókedvűen rohangál, aligha fog megfázni. Idős kutyánkkal, ha láthatóan csak kedvtelenül bandukol, akkor csak a szükséges rövid kört tegyük meg.

Nagyon figyeljünk oda a fagyás jeleire, ami a kint tartott kutyákat fenyegeti elsősorban, ha nincsen széltől és nedvességtől védett pihenőhelyük. Fagyási sérülések elsősorban a perifériás testrészeken alakulhatnak ki, a füleken, az orr környékén, a farokvég környékén, herezacskókon, pérán illetve a mancsokon. A fagyási sérüléseknek különböző fokozatai lehetnek, először a bőr fehéres elszíneződést mutat, majd megduzzad, kipirul, nedvedzik, kékes színű lesz, pörkössé válhat, később hólyagok fekélyek jelennek meg, majd a terület üszkösödik, elhal. Ha bármelyik jelet észleljük kutyánkon, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Fagyos napokon a legjobb, ha kinti kutyánknak is megengedjük, hogy legalább az éjszakát fagymentes helyen tölthesse. Bőrirritációt okozhatnak az úttestre és a járdára szórt sók is. Minden séta után langyos tiszta vízzel alaposan tisztítsuk meg kutyánk mancsait és szőrzetét, mert a rajta maradt hó, jég vagy sók károsak az eb egészségére. Tisztálkodás során akár háziállatunk szervezetébe is bekerülhetnek a sóban lévő kémiai anyagok, és megbetegíthetik kedvencünket.

Ha úgy látjuk, hogy nem elég kutyusunk testét alaposan áttörölgetni egy puha, száraz törölközővel, és fürdetni is kell, alaposan szárítsuk meg utána az eb bundáját, és semmiképpen se engedjük ki nedves szőrzettel. Fürdetés előtt és után is érdemes átfésülnünk négylábúnk szőrét. A túl gyakori fürdetés nem tesz jót az állat bőrének, azért tényleg csak indokolt esetben kerüljön elő a kutyasampon és olyankor is lehetőleg jó minőségű hidratáló készítményt válasszunk.

Kutyákra és cicákra egyaránt veszélyt jelent a fagyálló. Mivel ez egy édes ízű folyadék, így szívesen belekortyolnak a négylábúak, ami már kis mennyiség felvétele esetén is súlyos mérgezést, a korai kezelés elmaradása esetén pedig az állat pusztulását okozza. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy nem szivárog-e autónkból folyadék, és hogy nincs-e elérhető magasságban, nyitott állapotban hagyott fagyállós üveg.

Kinti kutyák esetében különösen fontos a szélvédett helyen lévő, megfelelő méretű, száraz, meleg kutyaház. Ha plédet vagy takarót is teszünk a kutyaházba, akkor azokat gyakran ellenőrizzük, mert könnyen átnedvesednek, megfagynak, és a melegítés helyett hűteni fogják az eb testét. Ha a lakásban tartjuk kedvencünket, akkor elengedhetetlen a meleg, kényelmes kutyafekhely biztosítása.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyafekhely-sotetzold-kord-m-80×60-cm/

Igyekezzünk olyan helyre tenni, ahol biztosan nem éri huzat.

Minden nap cseréljük a kutya vizét, mert a friss folyadék elengedhetetlen egészsége megőrzéséhez. Ha négylábúnkat kint tartjuk, akkor naponta többször is ellenőrizzük az itatót, mert rövid időn belül befagyhat.

A szabadban tartott kedvenceinknek a fagyos napokon több élelemre van szüksége, mint általában, hiszen ahhoz, hogy állandóan melegen tudják tartani a testüket, több energiára lesz szükségük. Ha kedvencünk az adag növelése mellet is fogyni kezd, akkor váltsunk energiában gazdagabb tápra, de előtte mindenképpen vigyük orvoshoz az állatot, hogy kizárjuk az olyan betegségeket, amelyek a kondíció romlásával járnak.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_medium_active_szaraz_kutyaeledel_12_kg/

Ha benti kutyusnak nő meg az étvágya, akkor nagyon figyeljünk a mozgásra is, különben könnyen elhízhat, ami megint csak káros az egészségére. A megfelelő táplálás érdekében keressük fel az állatorvost, aki segít összeállítani kedvencünk étrendjét.

Bármennyire is fáradtak és lehangoltak vagyunk a téli, szürke napokon, egy kis játékot és mozgást mindig iktassunk be akár kinti, akár benti kutyusunk van. A játékidő a gazdira és kedvencére is pozitívan hat fizikailag és érzelmileg egyaránt. Töltsük boldogan a februárt is négylábú barátunkkal!

 

Forrás: aspca.org / hillspet.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem