Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gondoskodás az akváriumlakókról nyaralás idején

2014. július 21.

Gondoskodás az akváriumlakókról nyaralás idején

Időnként az akváriumtulajdonosok is megérdemelnek egy kis kiruccanást. Egy kedves szomszéd vagy egy automatikus etető segítségével biztos lehet benne, hogy halai távolléte idején is tökéletes gondoskodásban részesülnek.

Egy kutya könnyedén elkísérheti a vakációra, egy szomszéd vigyázhat a macskára, kisállatokra és madarakra, de ha kedve tartja, ezeket a kisállatokat akár magával is viheti egy szállítóeszközben, amikor hosszabb időre elutazik. De mit tegyen az, akinek akváriuma van? Szinte lehetetlen feladat magával vinni, szállítóeszközben pedig aligha éreznék jól magukat az uszonyos kedvencek. Az egyetlen lehetőség tehát, hogy otthonában, barátok vagy megbízható szomszédok viseljék gondját az akvárium lakóinak. Sokan attól tartanak, hogy ha felkérik őket egy hasonló feladatra, akkor nem tudják majd megfelelően etetni a halakat, a gazdik félelme pedig általában az, hogy nem találnak olyasvalakit, akiben ilyen tekintetben megbízhatnának. A kockázat általában jóval nagyobb abban az esetben, ha ismerőse túl sok ételt önt az akváriumba, ezáltal károsítva a vízminőséget, mint akkor, ha az állatok nem kapnak elegendő ételt és éheznek.

Az automatikus etető

Szerencsére már rendelkezésre állnak technológiai eszközök, amelyekben megbízhat, és sem Önnnek, sem kedvenceinek nem kell aggódnia a biztonságos etetést illetően. Az üzletekben már kaphatóak olyan modellek, amelyek akár négy héten keresztül is biztosíthatják a halak táplálékszükségletét, így az egyetlen dolog, amire meg kell valakit kérnünk, hogy időnként ellenőrizze, hogy a gép megfelelően működik-e.

Az olcsóbb modellek általában csak néhány napra elegendő élelmet tudnak tárolni, ezért ezeket csak rövidebb utazásokhoz ajánlják. Ha Ön hosszabb nyaralást tervez, és az automatikus etetőre szívesebben bízná kedvencei etetését, mint egy emberre, a legjobb választás, ha nagyobb tartállyal rendelkező eszközt vásárol. Az ilyen típusú etetők több egyedi beállítással is rendelkeznek, és akár többféle étel adagolására is alkalmasak.

Függetlenül attól, hogy melyik modellt választja, utazás előtt tesztelje az etetőt. Tapasztalatok szerint a legtöbb akváriumtulajdonos nagyobb mennyiségű ételt tölt az adagolóba, mint amennyi a tartályban valóban elfér. A tesztelés segíthet kiküszöbölni az ilyen jellegű problémákat. A halak két- három percen belül elfogyasztják azt a táplálékmennyiséget amire valóban szükségük van, ha ennyi idő után még marad étel a vízben, az már feleslegnek számít. Távolléte alatt kissé csökkentenie kell az akváriumba kerülő táplálék mennyiségét, mert így biztos lehet benne, hogy a víz minősége nem fog romlani.

Természetesen az automatikus etető nem csak vakáció idején lehet segítségére. Sok akváriumtulajdonos a mindennapokban is használja, mert így biztos, hogy a halak minden nap, a szokásos időben jutnak hozzá a megfelelő mennyiségű ételhez, akkor is, ha gazdijuk épp nem tartózkodik otthon.

Tippek az átmeneti akváriumgondozóknak

Ha ön valamilyen oknál fogva nem szeretne automatikus etetőt használni, megkérheti egy barátját vagy ismerősét, hogy távolléte alatt gondoskodjon uszonyos állatkáiról. Amennyiben olyasvalakit kér meg, akinek nincs tapasztalata akváriumokkal, idejében el kell látnia némi tanáccsal a halak etetését és néhány technikai paramétert illetően. Fontos, hogy az akvárium minden szegmensében élő hal optimális mennyiségű táplálékhoz jusson.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_feneklako_halak_reszere_chips_250ml/

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_1000ml/

Könnyítse meg halacskái felvigyázójának dolgát és jegyezzen fel minden teendőt pontról pontra. Sok gazdi előre kiméri a naponta szükséges eledelmennyiséget, így elkerülhető a legtöbb probléma forrását jelentő túletetés. Kis edényekbe öntse bele a napi adagot, címkézze fel minden napra a megfelelő tárolót és ismerősének csak annyi lesz a dolga, hogy megtalálja az aznapra szánt edényt és ellenőrizze az akváriumban a szűrőt, a fényt és a fűtést. Érdemes tudni, hogy ha csak rövid időre hagyja magukra állatait, az is lehet, hogy nem lesz szükség átmeneti akváriumgondozóra, mert egyes halfajták remekül elvannak egy-két napig eledel nélkül.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem