Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gondtalan várakozás: így etesse vemhes cicáját

2016. szeptember 14.

Gondtalan várakozás: így etesse vemhes cicáját

Egy vemhes bársonytalpú kicsivel több törődést igényel, mint amennyire korábban szüksége volt. Ahhoz, hogy a macska könnyedén átvészelje ezt az időszakot, és a kiscicák is egészségesen és életerősen jöjjenek a világra, nagyon fontos a megfelelő táplálás.

Az alultápláltság alacsony születési súlyt eredményezhet, valamint növeli az egészségügyi problémák kockázatát, és ezzel együtt a picik túlélési esélyét. Ha eddig is odafigyeltünk arra, hogy minitigrisünk főleg minőségi falatokat kapjon, akkor jó úton járunk. A vemhesség ideje alatt mindenképp ajánlott prémium eledelekkel etetni kedvencünket, melyek tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyekre ilyenkor cicánknak kifejezetten szüksége van.

Bár tudjuk, hogy a macskának ilyenkor több tápanyagra van szüksége, ne emeljünk hirtelen sokat az adagon, akkor sem, ha egy lesoványodott, esetleg kóbor cicáról van szó. Fokozottan növeljük a kalória-, a fehérje-, a kálcium-, és a zsír bevitelét is. A jó emészthetőség érdekében nem az élelem mennyiségét kell növelnünk, hanem a minőségét. Tehát, ami fontos: kevesebb étel, több kalória.

A fokozott energia- és zsírmennyiség azért elengedhetetlen, mert egy vemhes vagy szoptató cicának rendkívül magas az energiaszükséglete. Egy macska életében ez a szakasz az, amikor a legtöbb energiára van szüksége, akár 6x-osára, mint egy egészséges felnőtt cicának.

Ha lehetőségünk van rá, akkor továbbra is ugyanazt a márkát vásároljuk, mint a vemhesség előtt, mert a cicák általában nem szeretik a változásokat, és ez a táplálékra is igaz. Egyes macskák például egyáltalán nem hajlandók új nedveseledelt vagy tápot megkóstolni, más cicáknak pedig a gyomra reagálhat érzékenyen. Ma már több olyan eledelt is találhatunk a polcokon, melyek kifejezetten vemhes vagy szoptatós cicáknak készültek. Ezekkel azért célszerű próbálkoznunk, mert összetevőiket tekintve tökéletesen megfelelnek az anyacicának és a kölyköknek is.

Amennyiben bársonytalpúnknak speciális igényei vannak, vagy csak szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes kikérnünk az állatorvosunk véleményét is. A vizsgálat után az orvos meg tudja majd mondani, hogy pontosan mire és milyen mennyiségben van szüksége kedvencünknek. A fialás előtti egy hétben és a szoptatás ideje alatt például valószínűleg szükség lesz kiegészítésként kálciumra is. Hiánya akár életveszélyes betegséghez is vezethet. Ennek megállapítását illetve az ellés körüli kálciumpótlást azonban bízzuk állatorvosra.

A vemhesség ideje alatt – ami 63-65 nap – egyébként ajánlott körülbelül hetente meglátogatnunk az állatorvost, hogy ellenőrizze a cica tömegét és egészségügyi állapotát. A kismacskák születése után is szükséges egy-egy vizsgálat, hogy meggyőződjünk arról, hogy minden rendben van, és egészségesen fejlődnek a kicsik, illetve a mama cica is jól van.

A minőségi eledel mellett pedig különösen fontos a friss, hideg ivóvíz biztosítása a minitigris számára. Cseréljük az itatótál vizét rendszeresen, és igyekezzünk ösztönözni a cicát a gyakori folyadékbevitelre. Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk nagyon keveset vagy egyáltalán nem iszik, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Segítség lehet egy cicaszökőkút vásárlása, mert a folyamatosan mozgó víz felkelti a macskák figyelmét és ivásra ösztönzi őket.

Forrás: hillspet.com, cats.about.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem