Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gyakorlati tanácsok kisállatok ketrec vásárlásához

2013. június 05.

Gyakorlati tanácsok kisállatok ketrec vásárlásához

A kisállatoknak sok hely kell. A nyúlnak, a tengerimalacnak és a többi kisállatnak napi testmozgásra és a mozgásigényének elegendő teret biztosító ketrecre van szüksége.Az alábbiakban részletesen ismertetjük, hogy a szakértők melyik kisállat számára milyen méretű ketrecet és milyen tartozékokat ajánlanak. A ketrecek méretét illetően a kisállat-tulajdonosok a legkülönfélébb ajánlások és tanácsok közül válogathatnak. Azonban a lakásban tartott kedvencek gondozásáról szóló szakkönyvek nem mindegyike felel meg a legújabb felfogásnak, és a témával foglalkozó internetes fórumokon olvasható tanácsok sem mindig helytállóak. Egyes ajánlások esetleg csak preferenciákat, és nem feltétlenül követelményeket fogalmaznak meg. Az érdeklődő értékes szakmai tanácsokat kaphat a Német Állatorvosok Állatvédelmi Egyesülete (Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz e.V.) szakembereitől. Az alábbiakban az egyesület legfontosabb ajánlásait gyűjtöttük csokorba.


Nyúl
A népszerű törpenyúl a jellemzően nagy mozgásigényű menekülő állatok csoportjába tartozik. Ez a kisméretű nyúlfajta a ketrecben is imád nyaktörő sebességgel cikk-cakkban rohanni. A német állatorvosok törpenyulak védelmével foglalkozó egyesülete (Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz für Zwergkaninchen e.V.) szerint a törpenyúl mozgásigényének minimálisan a legalább 150 x 60 x 50 cm (hosszúság x szélesség x magasság) méretű ketrec felel meg. Tapsifüles kedvenceink ketrecének alapfelszereltségéhez hozzátartozik a vacok, amelyben alváshoz meghúzódhat, a megemelt padozat, a nehéz etetőtál és a vizespalack. Fontos, hogy a ketrecben játékok és mászóeszközök is legyenek.


TengerimalacA tengerimalacnak sok helyre van szüksége a szaladgáláshoz és játékhoz. Az állatorvosi egyesület álláspontja szerint két egyed közös ketrecének mérete minimálisan 120 x 60 x 50 cm (hosszúság x szélesség x magasság). Fontos! A ketrecet asztalmagasságban vagy ennél is feljebb kell elhelyezni, mivel a tengerimalac ott nagyobb biztonságban érzi magát, mint a padlószinten. A tengerimalac a ketrecen belül is kedveli a megemelt részeket és a rámpákat. Alváshoz olyan vacokra van szüksége, amelynek két kijárata van. Ezenkívül kell még egy stabil etetőtál és egy csőrös itató, amit kívülről kell felszerelni a ketrecre.

Hörcsög
A kis hörcsögöknek nem kell annyi hely, mint a párban tartott nyúlnak vagy tengerimalacnak, de azért ők is szeretnek szaladgálni. Az állatorvosi egyesület szerint a hörcsög esetében a minimális ketrecméret 70 x 50 x 40 cm (hosszúság x szélesség x magasság), azonban minimális ajánlásként 100 x 50 x 50 cm-es méretet határoztak meg. A ketrecen belül zárt alvóhelyről, tárolóról, etetőtálról, itatáshoz szükséges eszközökről, mászókáról és sérülésmentesen forgó mókuskerékről kell gondoskodni. Ezenkívül a fészek kialakításához megfelelő építőanyagra, például rágcsálóknak készült teljesen emészthető vatta-fészekanyagra vagy szénára van szükség.

Egér
Az egér rendkívül aktív kis állat, amelynek nagy és változatos élettérre van szüksége. Az állatorvosi egyesület előírásai szerint négy egér együttes tartásához legalább 80 x 50 x 80 cm (hosszúság x szélesség x magasság) méretű ketrec kell, amelyet az alábbi berendezési tárgyakkal ajánlott felszerelni: zárt alvóhely, összekötő folyosókkal ellátott búvóhely, mászórudak, létrák, etetőtál és önitató, továbbá kötelek, hinták és az egyik oldalán rögzített, sérülésmentesen forgó mókuskerék. A fészek megépítéséhez fehérítetlen cellulózt, szénát vagy szalmát kell adni az egereknek.

Patkány


A ketrec kialakításánál figyelembe kell venni a patkány fokozott „kalandvágyát”. Az állatorvosi egyesület szerint a kettesben, illetve hármasban tartott patkányok esetében a minimális ketrecméret 100 x 50 x 100 cm (szélesség x mélység x magasság). A több emeletes ketrectorony is jó megoldás lehet, ha mérete legalább 70 x 50 x 120 cm (szélesség x mélység x magasság). A ketrec alapfelszereléseként csőrös itatóról, nehéz etetőtálról, zárt alvóhelyről, továbbá mászásra szolgáló ágakról, létrákról, kötelekről, függőágyakról és állítható magasságú padozatról kell gondoskodni. Búvóhelyként fa- vagy kartonpapírcsöveket is ajánlott elhelyezni a ketrecben.

Csincsilla


A csincsillának tágas helyre van szüksége. Már két egyednek is legalább 3 m3 es rágcsálóbarát házat kell biztosítani. Az állatorvosi egyesület állásfoglalása szerint a ház legalább 50 cm széles és 150 cm magas legyen. Minden újabb felnőtt példánnyal további 0,5 m3-rel nő a szükséges ketrectérfogat. A ketrecet legalább három szinten fel kell szerelni padokkal, továbbá vastag ágakat és rámpákat kell elhelyezni benne, hogy a csincsillák kedvükre ugrálhassanak és felmászhassanak rájuk. Emellett mászólyukakra, zárt alvóhelyekre, homokfürdőre, továbbá etető- és itatóedényekre is szükségük van.

Web-tipp

A német állatorvosok állatvédelmi egyesületének honlapján részletes (német nyelvű) tájékoztatók olvashatók különféle kisállatok gondozásával kapcsolatos információkkal. Ezek ingyenesen letölthetők a www.tierschutz-tvt.de/merkblaetter oldalról.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem