Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gyermekek és apró szárnyasok: mire figyeljünk?

2017. szeptember 08.

Gyermekek és apró szárnyasok: mire figyeljünk?

Elegendő egy jól sikerült karikatúra, egy remek fotó vagy egy TV műsor, amelyben beszélő papagáj tűnik fel, és a gyermek máris szeretne egy tollas barátot otthonra. Ha mi magunk is kedveljük a színes madarakat, és készen állunk a tartásukra, akkor nincs akadálya, vásárolhatunk gyermekünknek papagájt, de legyünk felelősségteljesek. A választás előtt ismerjük meg a papagájok tulajdonságait.

Van néhány fontos pont, amit szülőként mindenképp tudnunk kell, mielőtt meglepnénk egy apró szárnyassal gyerkőcünket.

A papagájok akár veszélyesek is lehetnek. A kis- és nagytermetű papagájok egyaránt a vadon élő állatok tulajdonságait hordozzák. Még a kifejezetten szelíd madarak is képesek erős csőrükkel és karmaikkal súlyos sérüléseket okozni az embernek, akár akaratlanul is. Gyerekek esetében fokozottan nő ez a kockázat, hiszen hajlamosak a gyors mozdulatokra és a hangoskodásra, melyekkel megijeszthetik a szárnyasokat. Kisgyermek esetén figyeljünk arra, hogy soha ne szorítsa meg az állat testét, és ne tépje meg a tollazatát. Néhány éves gyermeket soha ne hagyjunk kettesben szárnyas barátjával, mindig legyen egy felnőtt, aki figyel rájuk.

Gondolnunk kell arra is, hogy a papagájok viszonylag nagy helyet igényelnek, és sokszor rendetlenek. Evés, ivás és játék közben is képesek nagy felfordulást csinálni kalitkájukban. Meg kell értetnünk gyermekünkkel, hogy a család és a madár egészségének érdekében minden  nap ki kell tisztítani a kalitkát. A megfelelő higiénia elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük egyes betegségek kialakulását.. Tehát meg kell fontolnunk, hogy tudunk-e elegendő teret biztosítani a szárnyasnak, valamint fel kell tennünk a kérdést a gyermeknek, hogy hajlandó-e minden nap etetni, itatni a madarat és kitakarítani a kalitkáját. Természetesen ez a kérdés csak nagyobb gyerekek esetében merül fel, hiszen csak ők képesek önállóan ellátni egy állatot.

Kiemelendő tényező, hogy egy papagáj nem csak néhány évre szól. Egyes fajok akár 50-80 évig is élhetnek, tehát egy nagyon hosszú távú elköteleződésről van szó.

Legyünk tisztában azzal is, hogy a papagájtartás bizony nem olcsó. Vásárolnunk kell egy nagy kalitkát, etetőt, itatót, játékokat, madáreleséget, és nem szabad megfeledkeznünk az esetleges orvosi költségekről sem. Egy gyermeknek még nincs jövedelme, ezért ezekre a kiadásokra nekünk, szülőknek kell felkészülnünk.

MORE FOR BIRDS Voliere Australia madárkalitka 150x60x100cm

http://www.fressnapf.hu/fitfun-madarjatek-fa-szines-golyo-farud-27cm/

Ha úgy gondoljuk, hogy családunk legfiatalabb tagja elég érett már ahhoz, hogy háziállatot tartson, és mi magunk is szívesen gondoskodnánk róla, akkor jó választás lehet például a hullámos papagáj.

A vadon élő hullámos papagájok otthona Ausztrália. Nagyon bájos és szerethető szárnyasok. Kevesen tudják, de apró méretük ellenére kifejezetten ügyesek, képesek megtanulni szavakat és elsajátítani különböző trükköket. Szórakoztató társaságot nyújthatnak a gyermekek számára, mert viszonylag jól viselik a kicsik jelenlétét és könnyen kezelhetőek. Ha gyakran foglalkozunk velük, nagyon barátságossá válnak. Kis méretük miatt viszont óvatosabban kell bánni velük, mint nagyobb rokonaikkal.

Bármilyen papagájt is válasszunk, előtte mindenképp ismerjük meg a faj temperamentumát, valamint igényeit, és hagyjunk időt arra, hogy az új jövevény beilleszkedhessen a családba. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gyermekünk képes egy törékeny kis szárnyas gondozására, akkor érdemes másik háziállat mellett dönteni.

Forrás: thespruce.com, saferpets.co.uk