EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Halak a kerti tóban

2014. május 24.

Halak a kerti tóban

Lubickoló halak a kerti tóban? Igazán nagyszerű látvány. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajokkal népesítjük be tavunkat. Adunk néhány tippet, hogy megtalálja a megfelelő halakat a kerti tóba.

A halak nem csupán jól mutatnak a tavacskában, hanem nagy hasznukat is vehetjük: megeszik a szúnyoglárvákat és a tóba pottyant rovarokat, valamint felkavarják az iszapot a benne lévő mikroorganizmusokkal együtt. Fontos azonban, hogy figyelembe vegyünk néhány szempontot, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő halfajokat!

 A legalapvetőbb szabály, hogy csak akkor telepítsünk a tóba halat, ha lesz elég helyük úszkálni. Nem csak a tó felülete, hanem a mélysége is fontos szempont. Egy közepes méretű hal számára legalább fél köbméter víz szükséges. A kifejlett koi pontyok helyigénye jóval nagyobb, legalább 2-3 köbméter vízre van szükségük példányonként. Nem árt tudni azt sem, hogy nem minden halfaj tartható minden tóban.

Halastavak népszerű lakói

Aranyhal: az egyik legelterjedtebb halfaj a kerti tavakban. Számtalan változata elérhető manapság a kereskedésekben. Nem csupán szépek, de nagyok is, és nem igényelnek különösebb gondoskodást. Az aranyhalakat nagyobb rajokban kell tartani, és ehhez kellő méretű halastó szükséges. Az aranyhalak mérete is jelentősen eltérhet. Kifejlett példányaik akár több mint 20 cm nagyságúra is megnőhetnek. Megfelelő tartás mellett több mint 20 évig is élhetnek.

Koi ponty: a legelegánsabb hal a tóban. Ezek a fenséges állatok több mint száz színben kaphatóak. Gyönyörűek, és nem is félnek az embertől. Őket viszont csak nagy halastóban szabad tartani. Akár egy méter hosszúságúra is megnőhetnek, és előfordul, hogy 60 évig élnek!

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_koiknak_1l/

Szivárványos ökle: a legkisebb Európában honos pontyféle. Legfeljebb 9 centiméterre nő meg, ezért a kis tavakhoz ideális. Ezek a felettébb barátságos, mindenevő élőlények „haliskolában” élnek, azaz mindenhova együtt, csoportosan úsznak, éppen ezért nagyon fontos, hogy sok öklét tartsunk együtt. A nőstény kizárólag édesvízi kagylókban helyezi el ikráit, ezért ebből helyezzünk el kettőt vagy hármat a tóban. Ezzel biztosítva lesz a szaporodásuk, de a túlszaporodás miatt sem kell aggódnunk. Az öklék öt évig élnek. Védett állatok.

Tüskés pikó: nevét a hátán lévő három tüskeszerű képződményről kapta. Folyóban és állóvízben is megél, különösen kedveli a vízinövényekkel benőtt élőhelyeket. Párzási időszakban a hímek merész, világos színárnyalatot öltenek fel, amely igen jól mutat a vízben. Bár csak 10 centisre nőnek, más halfajokkal szemben igen agresszívan lépnek fel, úgyhogy nem ajánljuk, hogy más kis méretű halfajokkal vegyítse őket! Káprázatos ütemben képesek szaporodni, úgyhogy elegendő néhány párt telepíteni belőlük a tóba. Éllettartamuk 2-4 év.

Kárász: ez a mindenevő halfaj tökéletes lakója a kerti tónak. Segít tisztán tartani a vizet, mivel a tó fenekén kutat táplálék után, és elpusztítja a halott növényi részeket. 30 és 50 centiméter körüli méretével igen impozáns látványt nyújt. Ugyanakkor nem túl aktív, ezért mérete ellenére egy közepes méretű tóban is jól érzi magát. Élettartama 15-20 év.

Természetesen a kerti halak választéka ennél jóval nagyobb: a jászkeszeg, a kínai razbóra, a kurta baing, a naphal, az arany compó, a vörösszárnyú keszeg, a fürge cselle, a bodorka vagy a mandzsucsík mind gyakori lakók a halastavakban. Érdemes kikérnie az áruházainkban dolgozók tanácsát, hogy melyik illik legjobban az Ön dísztavába. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy bár a fentiek közül több hal is az ország természetes vizeiben is megtalálható, sose onnan ragadjuk ki őket!

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem