Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Halelhullás – mitől lehet?

2018. május 17.

Halelhullás – mitől lehet?

Sokan tartanak otthonukban díszhalakat, ez világszerte a háziállattartók egyik legnépszerűbb hobbija. Azonban sajnos az az igazság, hogy a legtöbb hal mindössze körülbelül három hétig él, miután elhagyta a kereskedést. Számos halfaj a szabadban akár évtizedekig is élhet, tehát jó, ha tudjuk, mi okozhatja kopoltyúsaink vesztét az akváriumban.

  1. Kezeletlen csapvíz

A kezeletlen csapvíz nem megfelelő a pikkelyesek számára, hiszen olyan vegyületeket tartalmaz (pl.: klór és vegyületei), amelyek ártalmasak a halak számára, míg embereknek nem okoznak problémát. Ezekre az anyagokra a víz fertőtlenítése miatt van szükség. Ezek az anyagok mérgezőek a halakra, és el is pusztíthatják őket. Bár a klór képes elpárologni, ha néhány napig állni hagyjuk a vizet, a klóramin miatt viszont ennél azért többet kell tennünk. Ahhoz, hogy megfelelő vizet biztosítsunk díszhalaink számára, be kell szereznünk egy üveg akvárium vízkezelőt. A vízkezelő általában folyékony halmazállapotú. Ha nem vagyunk biztosak a választásban és a helyes használatban, akkor kérjük az eladók segítségét.

  1. Hirtelen változások

A víz hirtelen paraméterváltozásait nehezen viselik a halak. Szem előtt kell tartanunk, hogy valószínűleg más hőmérséklettel és PH értékkel rendelkezik az a víz, amiben hazahoztuk újdonsült kedvencünket, mint az akváriumunkban lévő. A nagy hőmérsékletváltozás „megrázza” a halat, és elpusztul. És sajnos ugyanez az eredmény, ha jelentősen eltér a PH érték is. Ez esetben az egyik megoldás, hogy a kopoltyúst azzal a zárt zacskóval együtt tegyük az akváriumba, amelyben hazavittük, hiszen kb. 20 perc után így fokozatosan veszi át az új hőmérsékletet.

  1. Ammónia- és nitritmérgezés

A halak anyagcseretermékei tartalmaznak ammóniát, ami hat felhalmozódik mérgezően hat rájuk. A tavakkal és a folyókkal ellentétben egy zárt akváriumban az ammónia nem tűnik el, hanem sajnos egyre koncentráltabbá válik. Az ammónia károsítja halak kopoltyúit és képes elpusztítani is őket. A megoldás a problémára egy jó minőségű, 24 órán át működő szűrőrendszer, valamint be kell szereznünk tesztkészletet is. A szűrő nélkül pikkelyes pajtásaink nem képesek túl sokáig életben maradni.

  1. Túletetés

A túletetés is elég gyakori hiba. A halak arányaiban közel sem esznek annyit, mint az emberek. Nincs szükségük energiaégetésre ahhoz, hogy fenntartsák a testhőmérsékletüket. Ha túl sok ennivalót kapnak uszonyos barátaink, akkor emésztési problémáik keletkeznek, és a víz értékei is jelentősen romlani fognak, így a halak megint csak elpusztulhatnak. Naponta csak egyszer javasolt megetetünk a pikkelyeseket, és akkor is csak annyi táplálékra van szükségük, amelyet kb. 1 perc alatt elfogyasztanak. Ha véletlenül többet szórunk a vízbe, akkor a felesleget mihamarabb távolítsuk el.

  1. Betegségek és paraziták

A halak között hihetetlenül gyorsan terjednek a betegségek és a paraziták is. Nagyon fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk díszhalakat. Segíthet megelőzni a bajt, ha a megvásárolt kopoltyúsokat 2-3 hétig karanténban tartjuk megfigyelésre, és nem engedjük azonnal a már meglévő uszonyosok közé. Ha úgy látjuk, hogy egyik halunk megbetegedett, tegyük külön a többiektől. Ha elég gyorsak vagyunk így elkerülhető a fertőződés.

 

Forrás: petskeepersguide.com