Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Haletetés: vigyázzunk kopoltyúsainkra!

2017. február 21.

Haletetés: vigyázzunk kopoltyúsainkra!

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi problémával járhat a nem megfelelő etetés halainknak. Senki sem szeretné, hogy éhezzenek az akváriumlakók, és mivel nem tudják olyan egyértelműen tudtunkra adni, mikor éhesek és mikor nem, így trükkösebb feladvány a gazdáknak a megfelelő mennyiség eltalálása.

A felnőtt halakat a legtöbb esetben elég naponta egyszer etetni, ezzel általában nincs is probléma a legtöbb háztartásban. A mennyiség viszont már egy sokkal kényesebb kérdés. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy bármennyit szórnak be az ételből, kedvenc tartálylakóink majd úgyis csak annyit esznek meg, amennyit szeretnének. Ez valóban így van, azonban a leülepedett maradék súlyos gondokat okozhat, ezért oda kell figyelni arra, hogy a meghagyott eleséget eltávolítsuk az akváriumból. A túl sok vízben maradt eledel ugyanis ammónia- és egyéb nitrogéntartalmú gázokat képez, ami megmérgezi a halakat. Továbbá az algák elszaporodását is megkönnyíti, amitől elszennyeződik a tartály.

Mik a túletetés jelei és hogyan oldjuk meg?

A legjellegzetesebb tünetei a problémának a zavaros víz, az eltömődött szűrők, az alga elszaporodása, és a penészgombák. Ha ezekből bármelyiket észleljük, a következőket kell tennünk: miután megtisztítottuk az akváriumot ezektől a szennyeződésektől, új etetési tervet kell összeállítanunk. Ehhez meg kell tudnunk, mennyi eledelre van szüksége a halainknak. Figyeljük meg egy etetés során, mennyi étel fogy el. Kezdjük nagyon kis mennyiséggel, és amennyiben az elfogy, adjunk még egy kicsit, amíg a halak már nem érdeklődnek a pelyhek iránt. Ne ijedjünk meg, ez nem fog sokáig tartani, tipikusan az az eledel, amit öt percen belül nem esznek meg, az már nagy eséllyel nem kerül elfogyasztásra. Ha már tudjuk, hogy mennyi ételre van szükségük, a probléma nagyon gyorsan megoldódik. Amennyiben azt vennénk észre, hogy a halak nem esznek, egy fokozatos vízcserét érdemes kipróbálni. Ez után már csak be kell iktatnunk az etetési rutinunkba, hogy az esetlegesen megmaradt eledelt szűrővel kivegyük, mielőtt beszennyezné a vizet.

Ha mégse sikerülne megteremteni az ideális egyensúlyt, beszerezhetünk egy automatikus etetőt, amely biztosan megfelelően porciózza ki a kopoltyúsaink eledelét, így hosszútávon megoldja a kérdést.

Forrás: http://akvarisztika.info/