Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Három trükk, amit az abszolút kezdő is tökélyre vihet

2013. május 27.

Három trükk, amit az abszolút kezdő is tökélyre vihet

Legyen a tanulás jó szórakozás!
Amikor kutyánkat új dolgokra tanítjuk, az nemcsak kellemes időtöltés, de szellemi kihívást is jelent négylábú barátunknak, és az önbizalmát is növeli. Az alábbiakban lépésről-lépésre haladva, pontosan bemutatunk néhányat a kezdők körében legnépszerűbb fogások közül, így azokat bárki bátran kipróbálhatja.

A trükkök betanítása szórakoztató és élvezetes elfoglaltság. Komoly kihívást jelent a kutya számára, és a gazdi kedvencével együtt büszke lehet az elért eredményekre. A parancsok teljesítésének elsajátításában az a legjobb, hogy mérettől és életkortól függetlenül bármilyen kutyával begyakoroltatható. Amíg az oktatás nyugodt körülmények között zajlik, addig biztosak lehetünk abban, hogy hűséges társunk megjegyzi a tanultakat.


A klikker használata – bátorítás kezdőknek
A klikker segítségével felgyorsítható az új parancsok befogadásának folyamata. A klikker hangja a jutalom ígéretével teszi lehetővé a helyes magatartás pozitív megerősítését. Gyakorlati használata nagyon egyszerű – csak nyomjuk meg, majd azonnal adjunk a kutyának egy jutalomfalatot. Ha ezt kb. 20-szor megismételjük, akkor a kutya agyában ok-okozati kapcsolat jön létre a hang és a jutalom között. Ettől kezdve a klikker kattanó hangja egyet jelent számára a jutalommal. Az asszociációt úgy mélyíthetjük el benne, ha különböző időpontokban és helyeken többször is megismételjük a rávezető gyakorlatot, hogy kizárólag a klikker hangjával hozza összefüggésbe a kilátásba helyezett jutalmat. Így bizonyos idő elteltével elérhetjük, hogy kutyánk a klikker egyetlen jelére pontosan végrehajtson egy parancsot.

A klikker különösen jól használható oktatási segédeszköz a négylábú kezdők esetében, mert hangja az emberi hangtól eltérően mindig ugyanolyan. Változó hangszínünk óhatatlanul is eltérő üzeneteket küldhet a címzettnek. Ezzel az eszközzel viszont azonnal reagálhatunk, hiszen a valóságban mindössze néhány másodpercünk van arra, hogy megdicsérjük a kutyát, és kifejezésre juttassuk elégedettségünket, ugyanis ha ennél hosszabb idő telik el, már nem képes pozitív reakciónkat összekapcsolni a kívánt cselekvéssel. A klikker gyorsabb visszajelzést tesz lehetővé, mint a hangunk vagy a jutalomfalat.Egyszerű trükkök kezdőknek
Az itt leírt fogások végrehajtásához nem feltétlenül kell a klikker. Kezdők is elsajátíthatják, akár otthon is. Fontos! A gyakorlás időtartama egy-egy alkalommal ne haladja meg az 5-10 percet, és mindig akkor hagyjuk abba, amikor a legjobban megy, hogy a kutya legközelebb is örömmel „játsszon” velünk. Jó gyakorlást kívánunk!

A kutya halottnak tetteti magát
Nagyon szórakoztató nézni, ahogy a kutya parancsszóra halottnak tetteti magát. Ráadásul könnyebb betanítani neki, mint azt első pillanatban gondolnánk. Sőt, különösen hatékonyan alkalmazható engedelmességi gyakorlat azoknál a mozgékony kutyáknál, amelyek imádnak folyton rohangálni és nehezen maradnak egy helyben.

1. lépés: Fektessük le a kutyát. Egyik kezünkben jutalomfalatot tartva vegyük rá, hogy az oldalára feküdjön. Ezt úgy érhetjük el, hogy a jutalomfalatot közvetlenül az orra előtt tartjuk, majd kezünket nagyon lassan elmozdítjuk a válla irányában. Ahhoz, hogy elérhesse a finomságot, az oldalára kell hengerednie. Ha a kutya a jutalomfalat reményében teljes testével megfordul, akkor a kézmozdulat túl gyors volt.
2. lépés: Néhány próbálkozást követően biztos a siker. Ott tartunk tehát, hogy a kutya az oldalán fekszik, de még minden bizonnyal emelgeti a fejét. Most azt kell elérnünk, hogy mozdulatlanul feküdjön, azonban bármi történjék is, ne próbáljuk erővel lenyomni a fejét. Ezt a fellépést a kutya fenyegetőnek érezné, és a gyakorlás a továbbiakban már nem okozna örömet se neki, se a gazdájának. A trükk abban áll, hogy a kutya önként hajlandó legyen ezt megtenni, de a dolog korántsem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. Tartsuk a jutalomfalatot egészen közel a talajhoz. Ha a kutya el akarja érni, akkor teljesen le kell feküdnie. Amint ezt megtette, mondjuk azt, hogy „Halott!” vagy „Bumm!”, és azonnal adjuk oda a jutalomfalatot (vagy ha klikkerrel dolgozunk, akkor klikkeljünk egyet és utána jöhet a jutalom). A gyakorlat többszöri sikeres végrehajtása után négylábú barátunk a „Halott!” vagy „Bumm!” szót (persze, tetszés szerint bármilyen más szót is választhatunk) a trükk végrehajtására felszólító parancsként értelmezi.

Egy nagyon eleven kutya természetesen nehezebben fogja megtanulni ezt a trükköt, mint egy engedelmesebb eb, de a különbség egy kis türelemmel könnyen áthidalható. Ha a kutya nem hajlandó lefeküdni, akkor előfordulhat, hogy a talajjal van valami baja. Lehet, hogy túl kemény, vagy a fű túl vizes. Ilyenkor próbáljuk meg kutyatakarón végrehajtani a feladatot.


Átfordulás
A trükk lényege, hogy a kutya átfordul a hossztengelye körül. Nagyon kedves látvány, és viszonylag egyszerűen megtanulható. A felfúvódásra hajlamos nagyobb testű fajtákat azonban kellő óvatossággal gyakoroltassuk. Alapszabály, hogy közvetlenül etetés után ne végeztessünk a kutyával átforduló gyakorlatot! Várjunk legalább egy órát az oktatással, de még jobb, ha etetési idő előtt gyakorolunk vele, mert az éhes kutya könnyebben motiválható a felkínált jutalomfalattal.

1. lépés: Az a legjobb, ha a kutya ekkor már megtanulta, hogyan tettesse magát halottnak (ld. az első trükk leírását), mert ez a trükk is ugyanabból a helyzetből indul. Fektessük le a kutyát. Tartsuk a jutalomfalatot az orra elé, majd húzzuk el az orrától a válla felé. Folytassuk a mozdulatot a válla körül a hátsó lábak irányában. A kutyának ekkor az oldalára kell fordulnia ahhoz, hogy szemével követni tudja a csemegét. Amint az oldalára feküdt, adjuk neki oda a jutalomfalatot.
2. lépés: Miután kutyánk tökéletesen elsajátította az oldalfekvés művészetét, már csak akkor jutalmazzuk, ha teljesen át is fordul. A falatot húzzuk tovább mindkét válla körül, ugyanis ha követni akarja, teljesen át kell fordulnia. Amint ezt megtette, mondjuk ki a „Fordul!” parancsot és adjuk oda a jutalomfalatot. Most már csak gyorsabbá, lendületesebbé kell tennünk a mozdulatsort, és az átfordulással készen is vagyunk.

Ha a kutya nem engedelmeskedik, a talajjal lehet gond. Sok kutya nem szívesen hajtja végre ezt a trükköt a kemény padlón, de legalábbis nem tudja tökéletesen bemutatni. Ha valóban erről van szó, akkor végeztessük vele a füvön, vagy tegyünk alá takarót, hogy puhábbnak érezze a talajt. Ha a kutya folyton felugrál, akkor a gyakorlatot több szakaszra osztva tanítsuk be neki, és minden lépés sikeres teljesítése után használjuk a klikkert, illetve jutalmazzunk. Így is elérjük a célt, csak kicsit több időbe telik.

Szlalom  
A szlalom nagyszerű gyakorlat, amit minden kutya örömmel sajátít el. Felhasználható a kutyatánc és a kutyás frizbi elemeként, de alkalomadtán bemelegítésként vagy nyújtógyakorlatként önmagában is gyakorolható. Ráadásul nagyon könnyű megtanulni.

1. lépés: Kiindulási helyzetben a kutya álljon a gazdi által választott oldalon. Ha ez a bal oldal, akkor jobb lábunkat vigyük hátra annyira, hogy a kutya átférjen a két lábunk között. Ha kutyánk a jobb lábunknál helyezkedik el, akkor bal lábbal lépjünk hátra. Felsőtestünkkel forduljunk a kutya felé, hogy lássuk a feladat végrehajtását, és jutalmazni tudjunk.
2. lépés: Most vegyünk a jobb (ha a kutyánk a bal oldalunkon áll) vagy a bal kezünkbe ((ha a kutyánk a jobb oldalunkon áll) egy jutalomfalatot és vegyük rá, hogy átbújjon a lábaink között. Ha megteszi, azonnal adjuk oda a jutalmat. Most helyezzük a másik lábunkat előre és engedjük, hogy a kutya ismét átbújjon a két lábunk között. Amikor kutyánk végrehajtja a gyakorlatot, mondjuk hangosan azt, hogy „Szlalom!”. Az alapmozdulatok tökéletes elsajátítása után a szlalomot több egymást követő mozdulattal bővítsük, és csak azután jutalmazzuk a kutyát. Ezután növelhetjük a sebességet.

Akkor se csüggedjünk el, ha a dolog nem működik. Vannak kutyák, amelyek fenyegetőnek érzik a föléjük tornyosuló embert. Ez esetben felsőtestünkkel forduljunk el a kutyától és álljunk meg egyenesen. Gyakran ennyi is elég ahhoz, hogy négylábú barátunk legyőzze félelmét. Az is jó megoldás, ha különösen ízletes jutalomfalatot vagy a kutya kedvenc játékát dobjuk át kinyújtott lábaink között, hogy utána fusson. Kedvencünk hamar felfogja majd, hogy egyáltalán nem kell félnie ettől a gyakorlattól, sőt nagyon jó játék.

Ezekre a trükkökre is igaz a mondás, miszerint „Gyakorlat teszi a mestert!”. Rövid, de rendszeres foglalkozásokat tartsunk kutyánknak, hogy a gyakorlás a tanító és a tanuló számára továbbra is örömet okozzon. Legyünk kreatívak: számtalan más trükköt is betaníthatunk kutyánknak és meglátjuk, micsoda öröm a tanulás mindkét fél számára – különösen a közönség elismerő tapsa mellett!

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem