Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hat nyomós érv az édesvízi akvárium mellett

2013. október 19.

Hat nyomós érv az édesvízi akvárium mellett

A víz alatti világok olyan apró élőhelyek, amelyek otthonunk bármely területét képesek új életre kelteni. Az édesvízi akvárium különösen kedvelt kisállattartó körökben – most azt is eláruljuk, hogy miért.

Egy-egy akvárium a természet egy darabkáját hozza be otthonunkba, ráadásul bizonyos értelemben még az egészségünknek is jót tesz. Tudományos kutatások igazolták, hogy a díszhalak megfigyelése pozitív hatást gyakorolhat a vérnyomásra és csökkentheti a stressz tüneteit. De minden akvárium más és más. Méretüktől és a bennük tartott halak jellegétől függően nagyon különböző követelményeket támaszthatnak. Az édesvízi akvárium az a klasszikus értelemben vett akvárium, amely egy kezdőnek is tökéletesen megfelelő és alkalmas. A víz alatti világ mindjárt az első pillanattól nagy örömet okoz gondozójának.


1. A kereskedelemben a legkülönbözőbb formájú és méretű üvegtartályokat kapni, ezért egészen biztos, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző és az igényeinek leginkább megfelelő darabot. Van, akinek csak egy 30 literes nano akvárium fér el az íróasztalán, de olyanok is akadhatnak, akik azt a háromszög alakú 250 literes panoráma akváriumot részesítik előnyben, amelyik úgy helyezhető el a szoba sarkában, hogy annak teréből alig vesz el helyet. Sőt, egyedi igényeknek megfelelő tartály is készíttethető. A 100 liter befogadóképességű akvárium tökéletesen megfelel egy kezdő számára.

2. A szakboltokban a növények, a halak és a többi apró tengeri lény gazdag választéka kapható. Az összes hal 95%-a szubtrópusi, illetve trópusi vizekből származik, és édesvízi környezetben érzi magát jól. Ennélfogva az édesvízi akvárium tulajdonosa a halak rendkívül széles köréből választhat. Tarthatunk rajban élő halakat, kicsiben megformázhatunk egy egész tengeri élőhelyet, megcsodálhatjuk az elevenszülőket, és hogy milyen lázas szorgalommal ténykednek a vízben, vagy akár azt is elnézegethetjük, ahogy a diszkoszhalak ráérősen úszkálnak a tartályban. Természetesen a növények választéka is óriási. Azonban vásárlás előtt feltétlenül győződjünk meg arról, hogy melyik felel meg halaink, illetve a többi akváriumlakó igényeinek.

3. Egy édesvízi tartály viszonylag kevés munkával karbantartható. Miután kiépítettük az akváriumban elhelyezett élőlények igényeinek megfelelő világítást, fűtést, szűrőt és szivattyút, az édesvízi akvárium rendben tartásának átlagos heti időigénye mindössze nagyjából egy óra. A fennmaradó időben nincs más dolgunk, mint gyönyörködni az akvárium látványában.


4. Megfelelő előkészületek után akár két hétre is elmehetünk nyaralni anélkül, hogy aggódnunk kellene az édesvízi akvárium napi gondozásának hiánya miatt. A tartályba beépített eszközök a feladatok többségét elvégzik helyettünk. Csak állítsunk be az akváriumba egy megfelelő haletető automatát, amely megbízhatóan porciózza ki a tartálylakók ételét, és kérjük meg barátainkat, hogy kétnaponta nézzenek rá és ellenőrizzék, hogy minden rendben van-e. Egy édesvízi akvárium esetében nincs is más tennivalónk!

5. Nem kell sokáig várnunk, hogy a tartályban elhelyezett növények meggyökeresedjenek, és már jöhetnek is a halak. Az édesvízi akvárium összeállításától számítva általában 2-3 hét kell ahhoz, hogy a körülmények állandósuljanak, és minden zökkenőmentesen működjön. A tartály ekkorra tökéletes feltételeket biztosít és készen áll a halak betelepítésére.

6. De nemcsak a növények és állatok hatalmas választéka várja az akvaristát – a tartozékok és a lehetséges kialakítások széles körét is kínálják a szakboltok. Itt a nagyszerű alkalom, hogy kipróbáljuk magunkat az új divat, az „akvakertészet” terén is: a feladat az, hogy olyan harmonikusan kidolgozott mini tájképi megjelenést és kompozíciót hozzunk létre az akvárium behatárolt terében, amelyik mélységével és kidolgozott részleteivel leköti a szemlélő figyelmét. A gyakorlott akvakertészek egész víz alatti panorámaképet képesek alkotni. Természetesen minden mesterműnek igazodnia kell a halak igényeihez is.

Egyszóval, az édesvízi akvárium egyaránt ideális választás a kezdő és a tapasztaltabb akvarista számára, és épp ezért egészen biztos, hogy még évtizedekig a legnépszerűbb akváriumtípus marad.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem