Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hatodik érzék – érdemes figyelni kutyánk viselkedését

2018. május 10.

Hatodik érzék – érdemes figyelni kutyánk viselkedését

Temérdek beszámoló kering arról, hogy a kutyák szemmel láthatóan érzékelnek közelgő eseményeket és próbálnak minket figyelmeztetni. Például furcsán viselkednek földrengések és nagy viharok előtt, izgatottá válnak, ha egy várandós nőnél beindul a szülés, vagy már akkor ott ülnek az ajtóban ránk várva, amikor mi még csak a munkahely küszöbét léptük át. Ezek a jelek mind arra utalnak, hogy az ebek valamilyen különleges telepatikus képességgel rendelkeznek. De valóban ez a helyzet? Nézzük meg, hogyan csinálják!

Közelgő viharok

Zivatarok és nagy esőzések előtt is tapasztalhatunk változást bundás barátunk modorában. A kutyusok érzékszervei lényegesen kifinomultabbak, mint a mieink, így akár kilométerekről kiszagolják az esőt, és a villámlás következtében levegőbe kerülő ózont. Mivel sokkal érzékenyebbek a légnyomás változására, mint mi emberek, így hamar megtanulják társítani a nyomásváltozást a viharral. De nemcsak az orruk segít nekik, jóval előbb hallják már a távoli mennydörgés zaját, és a vibrálást is érzékelik tappancsaikkal.

Emberi viselkedés és betegségek

Rendkívüli szaglásuk révén képesek kiszagolni a cukorbetegséget, közelgő rohamokat, vagy akár a daganatos megbetegedéseket is, még mielőtt azt orvosok diagnosztizálni tudnák. De többen számoltak be arról, hogy várandós nők közelében közvetlenül a szülés megindulása előtt vált szokatlanná az eb viselkedése. Mindegyik esetben megváltozik a test kémiája, módosul az illat, amit kibocsájt. Négylábú pajtásaink taníthatók, hogy felismerjék és időben jelezzék ezeket a betegségeket vagy eseményeket nekünk.

Földrengések

Régóta fennálló hiedelem, hogy kedvenceink képesek megjósolni a közelgő földrengéseket. Több anekdota is született már arról, hogy földrengéseket megelőző napokban és órákban szokatlanul viselkednek. Néhány tudós próbált utánajárni, és megvizsgálni a jelenséget. A különös magatartás, a fokozott ugatás és izgalom voltak az elsődleges figyelmezető jelek.

A föld alatt mozgó kőzetek hangja magas frekvenciatartományba esik, amire az ebek füle különösen érzékeny. A kutatás során vizsgáltak olyan kutyusokat is, akiknek egyáltalán nem volt hallásuk, az ő viselkedésük nem változott a földmozgás előtt. Megfigyelték, hogy a lógó fülűek kevésbé voltak izgatottak, mint a hegyes fülűek, valamint, minél kisebb volt a kutyus feje, annál érzékenyebben reagált a közelgő eseményre.

Hány óra is van?

Bizonyára mindnyájan találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy háziállatunk izgatottan várt minket a bejárati ajtónál. Mivel minden ember egyedi illattal rendelkezik, és sajátos léptei vannak, így háziállatunk könnyedén felismer bennünket.

Számos történet szól arról, hogy már akkor ott várakozik bundás barátunk az ajtóban, amikor mi épphogy csak elindultunk a munkahelyről.  Erre viszont nem ad magyarázatot a fejlett hallás. A kutyák figyelik és tanulják a szokásainkat, így tudják, hogy a nap melyik szakában épp mit szoktunk csinálni. Ha van egy napi rutin, ami szerint mindennapjainkat éljük, akkor az eb hozzánk igazodik, hiszen figyel minket. Rejtélyes módon megjelenik a tálnál, ha evésidő van, vagy az ajtóban, ha tudja, hogy nemsokára séta következik. Ha pedig elmulasztanánk teendőinket, felhívja rá a figyelmünket.

A kutyák csodálatos teremtések, akik jóval előttünk észlelnek dolgokat, de ez valójában nem valami különleges hatodik érzéknek tudható be, hanem a ténynek, hogy sokkal fejlettebb érzékszervekkel rendelkeznek, mint mi, és jobban tudják értelmezni a természet jeleit.  Ám jó hír, hogy mi is tudunk tanulni tőlük, és fejleszthetünk egy saját hatodik érzéket magunknak, egyszerűen azáltal, hogy sokkal jobban figyelünk a környezetünkre, és háziállatunk jelzéseire.

 

Forrás: cesarsway.com