Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Helló, Pityu vagyok! Így tanítsa beszélni papagáját

2016. május 31.

Helló, Pityu vagyok! Így tanítsa beszélni papagáját

Anatómiai felépítésének köszönhetően minden papagájfajnak megvan a képessége ahhoz, hogy utánozza az emberi hangot, avagy beszédet. Ez a jelenség az, ami miatt leginkább kedvelik az emberek a papagájokat, és ez különbözteti meg őket más madaraktól is.

Elméletileg tehát az összes papagáj tud „beszélni”, némelyek jobban, mások ügyetlenebbül utánozzák a hangokat, és egyesek valóban képesek lehetnek a beszédre is. Valamelyikük „akcentussal”, gépies hangon, nagyon gyorsan vagy alig érthetően beszél.

A kedvtelésből, otthon tartott madaraknál a legnagyobb az esély arra, hogy idővel nagyon ügyesen utánozzák az emberi beszédet. A tanítást a papagájok esetében is fiatal korban célszerű elkezdeni. Nagyobb valószínűséggel figyelhető meg a hangok utánzása papagájunknál, ha a ketrecet olyan helyre tesszük, ahol sok időt tölt a család. Amennyiben tollas barátunk már magától leutánzott néhány hangot, esetleg szót, akkor könnyebben tudunk neki új szavakat megtanítani.

Szavak utánzására a legalkalmasabbak az afrikai szürke papagájok, az amazon papagájok, az ara papagájok, a lórik és a kakaduk. Ha mindenképp beszélgetőtársat szeretnénk a kalitkába, akkor közülük érdemes választani.

Papagájunk várhatóan azokat a szavakat fogja elsajátítani a leghamarabb, amelyek olyan dolgokhoz köthetőek, amiket ő leginkább kedvel vagy akar. Ilyen például az élelem, amit kap. Etetéskor tehát érdemes gyakran megnevezni a táplálékot. Kezdjük például az „alma”, a „banán”, a „narancs”, vagy a „mag” és a „dió” szavakkal. Ha hasonló hangot produkál kedvencünk, mint amit hallani szerettünk volna, akkor adjuk neki oda jutalmul a falatot, és mondjuk ki mi is újra.

Társíthatjuk a szavakat tevékenységekhez is. Például mindig mondjuk, hogy „hello”, amikor belépünk a lakásba, majd minden távozáskor köszönjünk, hogy „viszlát”. Mikor madarunk felé közeledünk, mondhatjuk, hogy „jövök” és megkérdezhetjük, hogy „mit csinálsz?”. Este, amikor letakarjuk a kalitkát, mindig mondjuk háziállatunknak, hogy „jó éjszakát”. Ha folyamatosan ugyanazokat a szavakat használjuk, akkor nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb elkezdi majd papagájunk utánozni azokat.

Ha más szavakat, kifejezéseket szeretnénk megtanítani tollas barátunknak, akkor azokat is ismételjük gyakran. Hetente-kéthetente jöhet egy-egy új, ha már elsajátította kedvencünk az előzőt. Sok papagájtól lehet csúnya szavakat is hallani – vigyáznunk kell tehát, mit mondunk, mert a káromkodást is hamar megtanulja a papagáj, másrészt pedig nem feltétlen akaratunktól függ, hogy milyen szavakat fog előszeretettel hangoztatni madarunk. Továbbá az is kikövetkeztethető, hogy könnyebben megtanulják azokat a szavakat a papagájok, amelyeket hangosabban, más hangon, izgatottan vagy lelkesebben mondunk. Tehát mondjuk ki többször ugyanazt a szót, de más hangon. Ez izgalmasabbá teheti a szó elsajátításának folyamatát, így állatunk élvezettel tanul.

Egyes papagájok lassan haladnak, ezért, ha az a célunk, hogy érthető szavakat produkáljon madarunk, akkor nagyon türelmesnek kell lennünk. Több év is eltelhet addig, amíg tisztán érthető a kimondott szó. Lehet, hogy sokáig csak nagyon nehezen érhető hangsorokat hallunk tőle, esetleg elhadart szavakat. Ez utóbbi főleg a törpepapagájokra jellemző, de ne adjuk fel, beszéljünk sokat többféle hangon és jutalmazzunk finomságokkal.

 

Forrás: birdchannel.com