Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hihetetlen kétéltűek: az axolotl

2017. november 21.

Hihetetlen kétéltűek: az axolotl

Ha igazán különleges és szokatlan megjelenésű kétéltűt szeretnénk tartani, akkor jó választás lehet az axolotl. Ez a furcsa élőlény a mexikói Xochimilco és Chalco tavakból származik, tehát vízben él. Tartása viszonylag egyszerű, ezért kezdő gazdik is könnyedén összebarátkozhatnak vele.

A megvásárolható axolotlok általában nem természetes élőhelyükről kerültek befogásra, hanem tenyésztőknél születtek. Ma már egyre több helyen kaphatóak. Általában körülbelül 25 cm hosszúra nőnek meg (az orrhegyétől a farok végéig számítva), de ritkán előfordulhatnak nagyobb, akár 30 cm-es példányok is. Ivaréretté a 20 cm-es méretét elérve válnak, ami megtörténhet fél év alatt is, de inkább az egy év a jellemző.

A szabadban általában kb. 10 évig élnek, de ha megfelelő körülmények között tartjuk őket, akkor ez a kor akár meg is duplázható.

Egy 50 literes akvárium már elég lehet egy példány számára, de érdemes ennél nagyobbat, inkább 75 literest választani. Az axolotlok mindig a vízben tartózkodnak, ezért szárazföld biztosítására nincs szükség. Nagyjából annyi vízzel érdemes feltölteni az akváriumot, amennyit halak tartása esetén töltenénk bele. Az akvárium tetejének mindig fedettnek kell lennie, ugyanis ellenkező esetben ezek a szalamanderszerű élőlények képesek lennének kiugrani belőle.

Ahhoz, hogy a víz megőrizze a biztonságosnak mondható paramétereit, szükségünk lesz egy – lehetőleg külső – akváriumszűrőre is. A belső vízmorgást az axolotlok nem tolerálják. Azok a példányok, amelyeknek folyamatos vízáramlásban kell élniük, stresszessé válnak és néhány hónap alatt megbetegedhetnek. Az étvágytalanság és a kopoltyúk túlzott előrehajlása erre utalhat.

A kétéltűek túlnyomó többségéhez hasonlóan az axolotloknak sincs szüksége különösebb világításra. Nem szeretik a túlzott fényt, félénkebbé válnak általa, a félhomályt kedvelik. Ha mégis választanánk valamit, akkor növénybarát, az édesvízi halak számára is bevált izzók közül válogassunk. Vegyük figyelembe, hogy az izzók hőt termelhetnek, ami negatívan hathat házikedvencünkre.

Mindenképp alakítsunk ki olyan helyet az akváriumban, ahol az axi elbújhat, lehet akár kőből, fából vagy növényekből is.

Ami a hőmérsékletet illeti, a 18-20 °C az, amit még jól viselnek az axolotlok. 23 °C felett már hő-stressz alakulhat ki, amely étvágytalansághoz és halálhoz vezethet. A megfelelő hőmérséklet biztosítása tehát nagyon fontos. Ha nyáron a lakásunkban ennél melegebb van, akkor hűtőberendezésre is szükségünk lesz.

Az akvárium aljzatának kiválasztásához érdemes az eladó segítségét kérnünk. Az apró kavicsokat ugyanis az axolotlok szeretik a szájukba venni, és ha lenyelik őket, akkor az bélproblémákhoz és az állatok elpusztulásához vezethet. Minden olyan kő, ami akkora vagy kisebb, mint a kétéltű feje, veszélyes lehet.

Az axik fogságban főként földigilisztákkal, tubifexxel vörös szúnyoglárvákkal és fagyasztott kishalakkal táplálkoznak. Esetenként kínálhatjuk őket a szupermarketben vásárolt fagyasztott garnélarákokkal, valamint sovány, főtt marha- vagy csirkehússal is. A nyers élelmiszer a paraziták és egyéb betegségek kialakulása miatt káros lehet. Vitaminra és ásványi anyagokat tartalmazó kiegészítőkre nincs szükség.

Fontos megjegyezni, hogy mivel az axolotlok váza főként porcokból és nem csontokból áll, ezért csak akkor szabad megfogni őket, ha nagyon muszáj. Tehát, ha nem dédelgetni való kiskedvencekre, hanem egzotikus kétéltűre vágyunk, akiket öröm nézni, akkor bátran válasszuk az axikat.

 

Forrás: reptilesmagazine.com