Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hiperaktív cicák a lakásban: mire figyeljünk?

2017. november 07.

Hiperaktív cicák a lakásban: mire figyeljünk?

A cicák imádnivaló kis szőrgombócok, de bizony képesek kellemetlenségeket okozni otthonunkban. A hiperaktív macskák, akik feltűnően sokat rohangálnak a házban, vadásznak a lábainkra, és megtámadják, illetve mászni próbálnak a függönyeinken, kicsit több figyelmet igényelnek, mint nyugodtabb társaik.

A minitigris energiaszintje attól is függ, hogy épp milyen korban van, amikor hazavisszük. A kiscicákat 8 hetes kor körül ajánlott elválasztani az anyukájuktól.  Ebben az időszakban a bársonytalpú bizony aktív, és már nagyon ügyes, ami ahogy növekszik, csak tovább fokozódik. Később, ahogy idősödik, láthatjuk majd, hogy egyre ügyesebb lesz, és egyre többet futkározik, ugrabugrál, és támad majd.

Gyakran előfordul ilyenkor, hogy úgy tűnik, mintha átölelné a cica mancsaival a kezünket, majd a következő pillanatban már játékos harapdálás és karmolászás veszi kezdetét.

Mint minden fiatal emlős esetében ez az időnként őrültnek tűnő viselkedés, tanulás, arra szolgál, hogy a kis ragadozó játék közben gyakorolja azokat a mozdulatokat, amelyekkel majd eredményes vadásszá válhat. Ragadozó természetükből kifolyólag ilyenkor a minitigrisek felfedezik az új helyeket és ösztönösen harapdálnak, ugrálnak és üldöznek dolgokat.

Ha szeretnénk egy kicsit kordában tartani ezeket az ösztönöket, akkor azt például rendszeres játékidő bevezetésével tehetjük meg.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy lehetetlen anélkül játszani kedvencünkkel, hogy ne szereznénk mi magunk vagy bútoraink különböző sérüléseket, valójában több módja is van a produktív játékidő kialakításának és a kis tigris megnyugtatásának.

Amennyiben szeretnénk örökbe fogadni egy kismacskát vagy már van is otthon egy hiperaktív szobatigrisünk, akkor érdemes megfogadnunk az alábbi tippeket:

Ne használjuk a játék során a testünket. Fontos, hogy ne ösztönözzük a cicát arra, hogy úgy gondoljon az emberi testre, mintha játékszer lenne. Csak a valódi macskajátékokat hagyjuk megtámadni, amikkel majd akkor is bátran, gond nélkül harcolhat, amikor már nagyobb, felnőtt bársonytalpú válik belőle.

AniOne cicajáték teleszkóp labda 40-90cm

Utánozzuk a vadászatot. A játékok segítségével ébresszük fel kedvencünkben a vadászösztönt, és hagyjuk, hogy kergesse, levadássza és „megölje” zsákmányát. Így levezethetjük az erre irányuló energiákat.

Irányítsuk át a cica energiáját. Ha mi már befejeztük volna a közös mókát, de kedvencünk még nem, akkor gurítsunk el egy kisebb labdát vagy bármit, ami eltereli rólunk a minitigris figyelmét, és hagyjuk, hogy lefárassza vele magát az állat.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-labda-filc-anyagbol-45-cm/

A játékidőre gondoljunk úgy, mint egy emberi edzésre, vagyis legyen bemelegítés és levezetés is. Lassítsuk a mozgásunkat és jelezzük a cica felé, hogy ideje lesz relaxálni, hiszen ha hirtelen csak otthagyjuk a macskát, akkor mivel mi még mozgásban leszünk, valószínűleg utánunk fog szaladni. Tehát meg kell tanítanunk a háziállatnak, hogy mikortól van vége a játéknak.

Ha cicát szeretnénk tartani, fontos, hogy megismerjük a természetét és megtanuljuk kezelni őt. Mielőtt hazavinnénk egy kisállatot, nézzük át lakásunkat is, és varázsoljunk belőle macska-biztos otthont, hogy egy hevesebb játék közben se sérülhessen meg sehol sem kedvencünk.

 

Forrás: pawculture.com