Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Híres ellentét: cica és a víz

2015. július 02.

Híres ellentét: cica és a víz

A legtöbben egyetértenek azzal az általánosan elfogadott elmélettel, hogy a macskák nem kedvelik a vizet, ha fürdetésről van szó. Bizonyos cicák azonban kifejezetten szeretnek megmártózni a vízben. Vajon miért van ez? Mitől függ a macskák vízhez való viszonyulása? Hogyan fürdessük meg cicánkat, ha már megtapasztaltuk, hogy ő bizony nem kedveli a nedves élményeket?

A török Van (Türkish Van) macskafajta kifejezetten szeret nyáron a vízben hűsölni, de köztük is vannak kivételek. Ennek oka minden bizonnyal a múltjában keresendő, ugyanis ennek a fajtának az ősei a törökországi Van-tó környékéről származnak, ahol a szélsőséges nyári melegben vélhetően felfedezték, hogy érdemes megmártózniuk a hűsítő habokban. A nagymacskák között is előfordulnak olyan egyedek, amelyek az átlagosnál melegebb, szárazabb területeken élnek, így gyakorta fürdőznek a közelükben lévő vizekben.

A legtöbb bársonytalpú azonban hosszú idő óta rossz viszonyban van a vízzel, és vélhetően inkább egy kellemetlen elázás, vagy egy rákényszerített fürdőzés, esetleg egy figyelmeztetésnek szánt fröcskölés jut róla eszébe, mint egy kellemes ejtőzés a habokban. A macskák emlékeznek ezekre a negatív élményekre, ezért nem csoda, ha megriadnak a víztől. A szakértők szerint az, hogy a cicák nem szeretik a vizet, őseiktől is származhat, hiszen elődeik főként száraz, sivatagos területeken éltek, ahol nem igazán kerültek kapcsolatba vízzel, így nem szereztek nedves tapasztalatokat. Az oroszlánok és a leopárdok például azért sem szerettek víz közelébe menni, mert a tóban, folyóban élő krokodilok veszélyt jelentettek rájuk. Vagyis e mögött az ösztönös irtózás mögött vélhetően evolúciós örökség áll, és mint minden alól, ez alól is vannak kivételek.

Előfordulhat az is, hogy bár a fürdetéstől kifejezetten irtózik cicánk, mégis szeret a vízzel játszani. Vannak olyan példányok, amelyek mancsuk segítségével szívesen csepegtetik ki a vizet az itatótálkájukból és hosszabb időre lefoglalja őket a csapból folyó víz vagy az apró vízcseppek.

Szerencsére a cicákat nagyon ritkán kell fürdetni, hiszen rendszeresen mosakszanak, és tisztán tartják magukat. Időnként azonban előfordulhat, hogy bundájuk valamitől ragacsos, esetleg büdös lesz, vagy olyan bőrbetegséget kapnak el, amely esetében szükségessé válik a fürdetés.

A neveléssel kapcsolatos egyéb teendők mellett a vízhez szoktatást is a legjobb kölyökkorban elkezdeni. Bár kedvencünk eleinte minden bizonnyal ösztönösen félni fog a nedves tereptől, egy idő után hozzá fog szokni a fürdetéshez. Ebben az esetben is fontos a fokozatosság, ne akarjuk első alkalommal tetőtől talpig átfésülni és megfürdetni a cicát. Mindig tartson az ápolás egy kicsit tovább, de soha ne menjünk el addig, hogy a macska kétségbeesetten menekülni akarjon, mert ezután esélyünk se lesz a nyugodt fürdetésre. Érdemes először óvatosan átfésülnünk a cica szőrét, mert bizonyos szennyeződések ilyenkor még könnyebben eltávolíthatóak, mint vizes állapotban.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-ketoldalas-kefe-20-cm/

 

Ügyeljünk rá, hogy a fürdetéshez ne társuljon fájdalomérzet. A mosdatás előtt a fürdőszoba ajtaját és ablakát csukjuk be, egyrészt azért, hogy ne tudjon elszaladni cicánk, másrészt azért, hogy ne legyen huzat, mikor vizes lesz a bundája.

Víziszonyos cicának nem érdemes rögtön fürdővizet készíteni, mert biztos, hogy az első pillanatban, ahogy a mancsa a vízbe ér, menekülni szeretne majd, ami bizony karmolással is járhat. Ha felkészültünk a mosdatásra, tegyük a bársonytalpút üres kádba vagy csapba, akár játékaival együtt, és előbb játsszunk vele, adjunk jutalomfalatokat, hogy ezzel is oldjuk félelmét.

http://www.fressnapf.hu/multifit-knuspys-cicasnack-marha-60g/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-pluss-eger-uni/

 

Ezután egy szobahőmérsékletű, vízbe áztatott ronggyal kezdjük bevizezni a bundáját, de csak annyira, hogy éppen nedves legyen. Ha a cica nyugodt maradt, akkor óvatosan leönthetjük a cicát egy pohár langyos vízzel, vagy megnyithatjuk a csapot. Vigyázzunk, hogy a víz soha ne legyen forró. Ezt követően fejtől farokig belemasszírozhatjuk a sampont az állat bundájába, szőrét és bőrét egyaránt megtisztítva. Miután ezzel a folyamattal végeztünk, többször is öblítsük le a kedvencünk bundáját, hogy véletlenül se maradjon sampon a szőrszálak között, mert ez irritálhatja állatkánk bőrét, vagy a szájába kerülhet szokásos mosakodása során. A fülekre nagyon vigyázzunk, nehogy víz kerüljön beléjük. Szárítását egy száraz, puha törölközővel végezzük. Gyengéden dörzsöljük át bundáját, és ne felejtsük el közben megdicsérni, hogy sikeresen átvészelte a fürdetést.

Forrás: animalplanet.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem