Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan fegyelmezzük kutyusunkat?

2018. május 18.

Hogyan fegyelmezzük kutyusunkat?

A kutya fegyelmezését és nevelését mindig az alapoktól kell kezdeni, és már kölyökkorban időt kell rá szánni. Ahogy a családtagjaink felé, úgy természetes, hogy a kutyusunk felé is vannak elvárásaink, de míg az embereknek könnyen elmondjuk, hogy mit szeretnénk, addig egy háziállattal kicsit nehezebb a dolgunk.

A kutyák természetüknél fogva szeretnének megfelelni gazdáiknak, de ez csak úgy lehetséges, ha sikerül megértetnünk velük, hogy pontosan mit is akarunk. Megtaníthatunk kedvencünknek különböző trükköket is, de először egy általános nevelésben kell részesülnie. Mindenképp az alapvető elvárásokkal kezdjünk.

Ha benti kutyusunk van, vagy egyszerűen csak bejöhet időnként négylábúnk a lakásba, akkor nagyon fontos, hogy szobatisztaságra tanítsuk. Ennek ugye nyilvánvaló oka van. Kezdetben több bosszúságot is okozhat majd háziállatunk, de igyekezzünk a legjobb módszereket alkalmazni, és legyünk türelmesek.

Körülbelül 3-4 hónapos korában tudjuk a kölyköt szobatisztasága szoktatni. Az az előtti időszakban valószínűleg még nem tudja a fiatal állat megfelelően szabályozni az ilyen jellegű szükségleteit. Ha viszont csak később kezdjük el a képzést, akkor minden bizonnyal a megszokás miatt tovább is fog tartani.

Néhány dolog segíthet a tanításban: Mindig ugyanakkor legyen az etetés, és ne kapjon napközben nasit a kiskutya. Gyakran, amikor tehetjük, legalább 1,5-2 óránként menjünk ki vele, lehetőséget kínálva arra, hogy elvégezze a dolgát. Az első alkalom korán reggel, rögtön ébredés után legyen, az utolsó pedig közvetlenül lefekvés előtt. Célszerű mindig ugyanoda vinni az ebet üríteni, mert legközelebb felismeri a saját szagát, és könnyebben megérti majd, hogy mit kell csinálnia. Végig maradjunk a kölyök mellett, addig ne menjünk tovább, amíg nem végzett. Ha sikerült teljesítenie a várt projektet, akkor alaposan dicsérjük meg. Ilyenkor jöhet egy szem jutalomfalat, egy kiadós séta vagy egy kis játékidő.

Real Nature Wilderness Crunchy lóhús és édesburgonya 225g

Fontos megjegyezni, hogy nem akkor fegyelmezünk jól, ha megszidjuk vagy megbüntetjük az állatot. A pozitív megerősítés az, amivel könnyedén célba érünk nála. Soha ne szidjuk meg a kölyköt, ha nem láttuk, hogy mikor végezte el a dolgát a lakásban. Utólag soha ne büntessünk! Ha látjuk, hogy a kölyök éppen ürít, akkor határozottan szóljunk rá, majd vigyük olyan helyre, ahol szeretnénk, hogy a dolgát végezze.

Néhány alapvető parancsszót is még fiatal korában kell megtanulnia bundás barátunknak. Ilyen az „ül”, a „marad”, a „gyere” és a „nem szabad”. A klikker nagyon hasznos eszköz a pozitív megerősítésen alapuló tanításhoz.

AniOne cicajáték klikker

Először mindig egy szóra koncentráljunk, és amikor már egyértelműen szót fogad a kutyus, csak utána kezdjünk bele a következő megtanításába. Ahhoz, hogy eredményesek legyünk, minden nap időt kell szánnunk a gyakorlásra. Mutassuk meg az ebnek, hogy mit szeretnénk, mondjuk ki hangosan, és jutalmazzuk meg, ha ügyes volt. Egy foglalkozás 10-15 percnél ne tartson tovább, mert körülbelül ennyi idő az, amíg még a kutya szívesen részt vesz a kiképzésben. Lehetőség szerint jó hangulatban, sikeresen végrehajtott feladat után zárjuk a tanulást. Ha valami nagyon nem megy, ne veszítsük el a türelmünket, inkább adjunk olyan feladatot, amit már biztosan jól tud a kölyök, dicsérjük meg, majd hagyjuk abba a tanítást. Nagyon hasznos csatlakozni egy kutyaiskola kölyökcsoportjához, mert ott amellett, hogy mi is és kutyánk is sokat tanulunk, biztonságos körülmények között szocializálódhat kedvencünk, ami talán a legfontosabb dolog. Csak olyan kutya kisérheti el a gazdáját sok helyre, amelyik helyesen tud viselkedni fajtársaival, nem agresszív és nem is túl félénk és érti a társai testbeszédét és annak megfelelően reagál, ezen kívül különböző méretű és temperamentumú kutyákkal is van tapasztalata.

Ha az alapokon túl leszünk, sokkal egyszerűbb lesz más feladatokat, esetleg trükköket is megtanítanunk kedvencünknek. Egy jól nevelt kutyával pedig mindenki jól jár. A kutyus örül, hogy a kedvünkben járhat, a gazdi pedig boldog, hogy kevesebbet kell bosszankodnia. Sőt, még az időnként betoppanó vendégek is hálásak lesznek, ha bundás családtagunk jól viselkedik a jelenlétükben.

 

Forrás: vetbabble.com