Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan kezdjek kutyusommal klikkerezni?

2016. május 26.

Hogyan kezdjek kutyusommal klikkerezni?

De kezdjük a történetet azzal, hogy mi is az a klikker és mire használjuk? A klikker egy a tenyerünkben elférő pici doboz, amin egy gomb található, amely éles kattanó hangot ad ki, ha megnyomjuk.

Az a célja, hogy egy adott pillanatban tudjuk egyértelműen megdicsérni a kutyát. Kedvencünk tudni fogja, hogy a kattanó hang mindig jutalmat jelent, így az eszköz úgy működik, mintha lefotóznánk neki azt a pillanatot, amikor a kívánt viselkedést mutatta. Egyszerű engedelmességi feladatok tanítására is használhatjuk, de a leghatékonyabb, amikor trükköket akarunk tanítani kedvencünknek.

Először is meg kell tanítanunk kedvencünknek, hogy a kattanó hang után minden egyes alkalommal valami finomat kap, így később azon fog járni az agya, hogyan vehetne rá minket a gomb megnyomására. A tanítása borzasztóan egyszerű, naponta többször pár perce vegyük elő a klikkert és teljesen random pillanatokban nyomjuk meg és adjunk jutalomfalatot kutyusunknak. Ebben a fázisban még nem várunk el semmit kedvencünktől. Onnan tudhatjuk, hogy kedvencünk megértette a klikker jelentését és készen áll a vele való tanulásra, ha a kattanó hangra egy másik szobából is oda szalad hozzánk a jutalmáért.

Kedvencünk már tudja, mit jelent a hang, most tanítsuk meg neki, hogy azokért a falatokért, bizony meg is kell dolgozni. Kezdjünk olyan feladattal, amit már ismer, például egy ültetéssel. Kérjük meg, hogy üljön le. Amikor leteszi a fenekét a földre, azonnal nyomjuk meg a gombot és kapja meg a jutalmát. Ezt sokszor ismételjük meg vele, majd váltsunk egy másik feladatra, mondjuk a fektetésre. Amint eléri a hasa a földet, nyomjuk meg a klikkert és kapjon falatot. Ezzel kedvencünk megérti, hogy a velünk való együttműködéssel tud minket rávenni a gomb megnyomására.

A fenti feladatsorral felkészítettük kedvencünket új trükkök tanulására. Trükkök tanításának folyamata mindig az adott feladattól függ, de a fokozatosság elve itt is hatékony. Tegyük fel, pacsizni szeretnénk megtanítani kedvencünket. Eleinte nem várjuk el, hogy teljesen felemelje a lábát. Már arra is megnyomjuk a klikkert, ha egy picit megemeli a lábát. Ahogy kapja a megerősítéseket, egyre bátrabban fogja emelgetni a lábát és magától is magasabbra fogja emelni. Mindig kérjünk tőle egy picivel többet. Bármilyen trükköt tanítunk, próbáljuk meg eleinte leegyszerűsíteni kutyusunk számára és fokozatosan hozzáépíteni a feladat többi részét.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem