Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan legyünk kutyusunk segítségére, amikor fél?

2016. február 19.

Hogyan legyünk kutyusunk segítségére, amikor fél?

A kutyák mindennapi életünkben és rutinjainkban egyaránt osztoznak, így sokszor szokatlan zajok és hatások érik őket, amelyektől stresszessé válhatnak és szoronghatnak.

Bizonyára Önök is tapasztalták, hogy vannak visszatérő „félelemkeltő zajforrások”, mint például a tűzijáték, a sziréna és más hirtelen zajok, vagy olyan hangok, amelyek lehet, hogy az emberi fül számára nem is érzékelhetőek. Kedvencünk ilyenkor zavart lesz, szűkölni kezd, és biztonságos helyet keres magának, esetleg hozzánk bújik, remeg.

Ilyen helyzetekben különösen fontos, hogy ne súlyosbítsuk a szorongást sem túlzott nyugtatással, sem szidással. Azzal, hogy higgadtak, közömbösek maradunk és testbeszédünkkel is nyugalmat sugallunk, azt jelezzük kedvencünk felé, hogy nincs ok az aggodalomra. Az izgatott, túlérzékeny kutyus reakcióit érdemes úgymond figyelmen kívül hagyni, hogy ne erősítsük meg benne az izgatottság és a félelem érzését és helyénvalóságát. Természetesen biztonságot adó jelenlétünkre mindenképpen szüksége van az állatnak.

A kutyusok szorongása már kölyök korban elkezdődhet, és ha nem figyelünk oda kellőképpen, elmélyülhet és krónikussá válhat. Vannak olyan kutyák, amelyek öröklötten hajlamosabbak a szorongásra. A nyugtató szavak számunkra magától értetődőek egy problémás helyzetben, négylábúnk számára azonban mindig az aktuális viselkedésének helyeslését jelentik. Tehát, ha azt mondjuk neki, hogy minden rendben van, akkor az ő szempontjából azt mondjuk, hogy félelme jó és természetes. A jutalom és a simogatás ebben az esetben ugyanezért nem jó megoldás.

Ne feledjük: nem véletlenül szoktuk legjobb barátunknak nevezni ezeket a nagyszerű állatokat, hiszen kutyánk viselkedése mindig a mienket is tükrözi. Úgy fog viszonyulni hozzánk, ahogyan mi bánunk vele. Éppen ezért ne essünk vele együtt pánikba, és ne is kényeztessük, helyette mutassunk semleges nyugalmat és magabiztosságot. A következetes viselkedés más esetekhez hasonlóan itt is eredményre fog vezetni, kutyusunk jobban megbízik majd bennünk, aggódós és szorongós fázisai idővel lerövidülhetnek.

Figyelje meg négylábú barátját, hiszen minden állat eltérően reagál a stresszhelyzetekre, így egyedi bánásmódot igényel. Fontos tudnunk azonban, hogy kedvencünk garantáltan érzi és követi azt a példát, melyet mi mutatunk neki. Figyeljünk oda tehát magunkra és egymásra!

A csendes környezet, egy biztonságos kuckó vagy a nyugtató zene szintén segíthetnek kedvencének abban, hogy visszanyerje önbizalmát és feloldódjon. Ha a szorongás már elmélyült, vagy nagyon intenzív, akkor szükség lehet viselkedésterápiára, ami nagyon jó eredményeket hozhat. Ha a szorongás egy jól körülhatárolt időszakra jellemző (pl.: tűzijáték), akkor az adott időszakban segíthetjük állatunkat különböző nyugtató hatású készítményekkel. Kérjük állatorvos segítségét a megfelelő készítmény kiválasztásában, hiszen sokféle létezik és több szempontot is mérlegelni kell.

 

Források: cesarsway.com/healthypets.mercola.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem