Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan segítsünk kutyánknak, ha fél az állatorvostól?

2015. szeptember 28.

Hogyan segítsünk kutyánknak, ha fél az állatorvostól?

Azt hiszem mindenki egyetért abban, hogy a kutyák túlnyomó része fél nem csak a állatorvosi kezelésektől, de már a rendelő látványától és szagától is. Mint tudjuk, a kutyák a bejövő pozitív és negatív megerősítések alapján döntik el, hogy hogyan reagálnak környezetükre, legyen azok tudatosan felépítettek, vagy tudattalanok. Nézzük meg, mi történik az állatorvosi rendelő esetében.

Tegyük fel, van egy kutyánk, akinek még nincsen tapasztalata az állatorvosokkal. Megérkezik a váróterembe, ahol azonnal megcsapja az orrát a fertőtlenítő jellegzetes szaga. Ez önmagában még nem ijesztő egy kutyának, de egy jelzés, hogy valami egyedi helyen jár. Egy szociális kutya ismeri a többi kutya testbeszédét, ha körbenéz jórészt stresszes, aggodalommal teli testbeszédű társakkal találkozik, ami már nyomós okot adhat az aggodalomra. Az orvoshoz érve azzal szembesül, hogy idegenek matatnak a szájában, fülében, fura tárgyakat érintenek hozzá, amivel a legtöbb kutya még a saját gazdája részéről sem találkozik. Mivel nincs idő a kezelések során kedvenceink lelki békéjével is foglalkozni, így hű társunk idegesen, kellemetlen érzésekkel távozik a rendelőből. Ez egy nagyon fontos momentum, mert az utolsó élmény erősen befolyásolja kedvencünk hozzáállását a következő kezeléshez. Amennyiben a fenti sorozatot folytatjuk, pár alkalom után a mi kutyánk is úgy fog dönteni, hogy inkább a rendelőn kívül várakozna a gazdájára.

A probléma kezelésének első fázisa, hogy otthoni környezetben gyakoroljuk a rendelőben történő kezeléseket. Szoktassuk hozzá kedvencünket, hogy megnézzük a fogait, füleit, szemeit, az oldalára fektetjük, vagy feltesszük egy asztalra. Kutyusunk bennünk bízik meg a legjobban, így velünk lehet a legsikeresebb. Minden ügyesen teljesített feladatért kapja meg a jutalmát a kedvenc játéka, vagy jutalomfalatja formájában. Amennyiben nekünk hagyja magát, kérjük meg egy ismerősünket, hogy ő is gyakorolja végig kedvencükkel a feladatokat. Természetesen a gazdi legyen jelen és segítse a folyamatot, hiszen a legtöbb esetben a rendelőben is segítséget nyújthat az orvosnak.

Természetesen a rendelőt sem kerülhetjük el, így ha a fenti feladatokat már ügyesen teljesíti, a következő próba, hogy elvisszük egy vizsgálatra. Szerelkezzünk fel a legerősebb jutalommal, ami létezik a számára, legyen az labda vagy falat. Érdemes időpontot kérni, hogy ne kelljen sokáig várakozni, mert a várakozás során sokkal gyorsabban nő bennük a feszültség. Tegyük félre az aggódó, szerintünk megnyugtató kommunikációt a kutya felé és inkább beszéljünk hozzá úgy, mintha valami nagyon izgalmas helyre vinnénk, ahol csupa jó dolog fog vele történni. Ha mi elhisszük, ő is elfogja! A kezelés során, ha nyugodtan viselkedik, kapjon sok dicséretet és kérjük meg az állatorvosunkat is, hogy adjon neki jutalmat. Amennyiben rátör a pánik, várjuk meg, míg megnyugszik, és csak utána kapjon jutalomfalatot. A rendelőből való távozás után jár neki a lazítás, így játszunk vele egy nagyot. Próbáljunk minél több pozitív élményt párosítani az állatorvosi látogatásokhoz.

Sajnos minél régebben alakult ki ez a probléma egy kutyánál, annál több időt igényel a felszámolása. Próbáljunk meg türelmesek és kitartóak maradni.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem