Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan szoktassuk le kedvencünket az utcán talált ételek felevéséről?

2018. január 30.

Hogyan szoktassuk le kedvencünket az utcán talált ételek felevéséről?

Tulajdonképpen az összes kutyánál problémát okoz az utcán talált ételek felevése, amelyik szereti a hasát és melyik kutya ne szeretné a hasát? Sajnos komoly veszélyeknek tesszük ki kutyusunkat, ha hagyjuk, hogy gyakorolja ezt a rossz szokást. Nem tudhatjuk, mikor akad bele egy mérgezett vagy szögekkel teli falatba, ami az életébe kerülhet. Esti séták során esélyünk sem lehet időben elkapni kedvencünket, hogy ne egye fel a veszélyes falatokat, így csak a kutyánk engedelmességén múlik, hogy megeszi-e vagy sem.

A tanításhoz szükségünk lesz pórázra, jutalomfalatra és „csapdafalatra” is, amit a földre szórunk. A jutalomfalat és a csapdafalat lehetőleg legyen ugyanaz, vagy a jutalomfalat legyen értékesebb a csapdafalatnál. Szórjuk ki a csapdafalatokat a földre, tegyünk pórázt a kedvencünkre és vezessük át a falatok fölött úgy, hogy egy falatot se tudjon megenni. Amikor hozzáérne egy falathoz, szóljunk rá, hogy „Nem” vagy „Fúj” és póráz segítségével vigyük tovább és akadályozzuk meg a csapdafalat felevésében. Sok ismétlésre lesz szükség, hogy kedvencünk a csapdafalatokat teljesen ignorálva el tudjon haladni a falatok mellett pórázhasználat nélkül, azonban csak akkor kaphat jutalmat, ha ez sikerül. Váltogassuk a gyakorlási helyeket és a felületeket, betonon és füvön is gyakoroljuk vele a feladatot.

Amennyiben a feladat első része már hibátlanul működik pórázon, úgy teszteljük kedvencünket póráz nélkül is. Póráz nélkül, sok kutya dönthet úgy, hogy vége a fegyelemnek és azonnal ráront a falatokra, velük iktassunk be egy köztes feladatot és gyakoroljunk ledobott pórázzal is. Bármelyik szakaszban hibázik kedvencünk, térjünk vissza a pórázhoz és emlékeztessük az eredeti feladatra.

Nagyon fontos, hogy kedvencünk stabilan, hibázás nélkül teljesítse a korábbi feladatokat, mielőtt áttérünk a ”tesztelésre”. A tesztelés során megkérünk valakit, hogy előre tegye ki nekünk a csapdát, így kedvencünk nem fog számítani a feladatra. Az első szakaszban érdemes visszatérni az alapokhoz és pórázon teljesíteni a feladatot. Igyekezzünk minél változatosabb helyekre kihelyezni a csapdákat fák, oszlopok tövébe, bokros részekre, kukák környékére és váltogassuk a csapdafalatot is. Használjunk virslit, kolbászt, kenyeret, más tápot, lehetőleg a leggyakoribb ételeket, amivel az utcán találkozhat.

Ennek a feladatnak a megtanítása valóban életmentő lehet, így legalább olyan komolyan vegyük, mint a behívás tanítását.