Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan tanítsuk meg kutyusunkat a fekhelyén maradni?

2018. április 27.

Hogyan tanítsuk meg kutyusunkat a fekhelyén maradni?

Egyik legpraktikusabb feladat, ha megtanítjuk kedvencünket vezényszóra a fekhelyére menni. Vendégek fogadásakor úgy lehet része a társaságnak, hogy bárkit is zavarna, és természetesen bármikor elhívhatjuk onnan, amikor mi már üdvözöltük a vendégeinket.

Tanítása egyszerű, csak következetességet és sok jutalomfalatot igényel. Rendkívül fontos, hogy már a kezdetektől úgy tanítsuk kedvencünket, hogy csak a Mehetsz! vezényszóra hagyhatja el a helyét. Ez a szó természetesen lehet bármi más is, csak maradjunk benne következetesek és mindig ugyanazt használjuk.

Első lépésként pórázon vezessük fel a helyére és közben mondjuk neki a Helyedre! vezényszót. A helyén nem kötelező feküdnie, vagy ülnie, hagyjuk meg neki azt a szabadságot, hogy a fekhelyének keretein belül bárhogyan mozoghat. Amint az összes lábával rálépett a helyére dicsérjük meg és adjunk neki pár falatot. Ha lelépne az helyéről, csak vezessük vissza. Várjuk ki, amíg nyugodtan a helyén tud maradni laza pórázon, majd mondjuk ki a Mehetsz! vezényszót és hívjuk le a helyéről. Itt nem fontos neki plusz dicséretként jutalomfalatot adni, mert az elengedés és szabad mozgás önmagában jutalom a számára.

Az előző lépést ismételjük addig, amíg azt kezdjük látni, hogy kedvencünk a vezényszóra rövid távolságból már magától indul a helyére. Ezen a ponton elkezdhetjük fokozatosan növelni a távolságot és egyre messzebbről a helyére küldeni kutyusunkat, így nem kell majd mindig odakísérni. Ezzel párhuzamosan növeljük a helyén eltöltött idő hosszát is.

Amennyiben a fentiek már szépen mennek, tegyük próbára kedvencünk tudását és nehezítsük az őt körülvevő ingereket. Gurítsunk mellette labdát, szórjunk a földre jutalomfalatot, vagy hagyjuk el a szobát. Bármikor hibázik és lelép a helyéről, csak vezessük vissza a helyére és próbáljuk újra az adott feladatot.

Kutyusunk jellemét ismerve, próbáljuk meg végigzongorázni az összes olyan szituációt, amiben úgy gondoljuk, hogy elhagyná a helyét, így egy idő után általánosítani fog és elfogadja, hogy valóban csak a gazdi engedélyével jöhet el a helyéről.