Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan tanítsuk a minitigrisünket?

2017. augusztus 02.

Hogyan tanítsuk a minitigrisünket?

Sokan nem is gondolnák, de a macskák is taníthatóak, képesek elsajátítani helyes viselkedési formákat, sőt, még trükköket is. Természetesen nem úgy kell kezelni egy minitigrist, mintha kutya lenne, mivel a cicákban kevésbé van meg az megfelelési vágy, hogy a kedvünkben járjanak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének ügyesek és okosak.

Megfelelő módszerek alkalmazásával és némi kreativitással tehát cicánk képes tanulni. Fontos megjegyeznünk, hogy az ő esetükben csak a pozitív megerősítés visz közelebb a cél felé, a büntetés és erőszak soha. Míg egy-két finom falat motiválóan hat a bársonytalpúra, addig a szidás vagy bármilyen más büntetés stresszt okozhat, ami akár komoly viselkedési problémákhoz is vezethet. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy milyen kedvencünk karaktere. Egy izgága keleti cica valószínűleg lelkesen apportírozik és tanul meg trükköket, mint egy lustább elhúzódóbb állat, aki akár teljesen elutasíthatja a tanulást. Ne erőltessünk soha olyasmit, ami láthatóan nem megy.

Ahhoz, hogy a macska hajlandó legyen gyakorolni velünk, szükségünk lesz jutalomfalatokra.

Real Nature Wilderness snacklazac Rocky 35g

PREMIERE mini stick csirke 50g

Meg kell találnunk azt a finomságot, amelyet cicánk különösen szeret, mert csak akkor lesz hajlandó figyelni ránk, ha valóban sikerül motiválnunk őt. Lehet, hogy egy áruházban kapható termék lesz a befutó, de az is lehet, hogy csak valamilyen hússal – pulykával, csirkével vagy tonhallal – tudjuk majd elcsábítani kedvencünket.

Meg kell értetnünk cicánkkal, hogy bizonyos viselkedés vagy egy-egy feladat elvégzése után jutalmat kap, vagyis érdemes időt szánnia ránk és a tanulásra.

Ahhoz, hogy a minitigris megtanulja, amit elvárunk tőle, rendszeres gyakorlásra lesz szükség, de vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásba. Naponta 1-2 alkalommal 5-10 perc elegendő kell, hogy legyen. A lényeg, hogy ismételgessük ugyanazt a feladatot, és ha végrehajtja a macska, akkor azonnal jutalmazzuk meg. Mindig figyeljük az állat reakcióit. Ha nincs kedve gyakorolni, akkor hagyjuk, ha nagyon lelkes, akkor növelhetjük az időtartamot.

Egy bizonyos ideig csak egyetlen trükkre koncentráljunk, és kizárólag azt gyakoroljuk. Ne akarjunk egyszerre több mindent megtanítani háziállatunknak, mert akkor összezavarodhat, és lassabban fogja megérteni, hogy pontosan mit is várunk tőle. A rendszeresség nagyon fontos ahhoz, hogy ne felejtse el a minitigris azt, amit már egyszer megtanult.

Érdemes kipróbálnunk a klikker tréninget. Ez egy nagyon jó, pozitív megerősítésen alapuló módszer, ami macskáknál is nagyon jól bevált. Ehhez be kell szereznünk egy klikkert, ami egy kisméretű, nyomás hatására kattogó hangot kiadó eszköz.

AniOne klikker nevelőeszköz 5cm

A képzés módszerének utána kell nézni, mielőtt belevágunk, hiszen ha rosszul csináljuk, akkor az állat nem fogja érteni, mit akarunk tőle. Sokat kell ahhoz gyakorolni, hogy a megfelelő módon tudjuk irányítani a cica viselkedését az eszköz segítségével.

Miután az első trükköt teljesen elsajátította a macska, jöhet a következő. Jutalomfalatok és a klikker alkalmazásával megtaníthatjuk a cicának a „fekszik”, a „marad” és a „gyere” szavak jelentését is. Ha emeletes házban lakunk, akkor pedig érdemes gyakorolni a pórázon való sétálást is. Mivel egy macska számára különösen kellemetlen lehet a hám és a mozgásterület korlátozása, így a pozitív megerősítés az, ami a leginkább segíthet elfogadtatni vele a helyzetet.

Ha olyan viselkedési probléma lép fel, amelynél úgy látjuk, hogy mi magunk nem tudunk tenni ellene, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni és az ő tanácsát kikérni. A cicák nem értik a beszédünket, ezért muszáj, hogy végig következetesek és nagyon-nagyon türelmesek legyünk.

Forrás: petfinder.com