Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan teheti kertjét a madarak kedvenc helyévé?

2014. július 23.

Hogyan teheti kertjét a madarak kedvenc helyévé?

A feketerigók, verebek és cinkék kellemes csiripelésükkel könnyen belopják magukat a szívünkbe, ráadásul a növényeinket károsító rovarok elfogyasztásával hasznos lakói is a kertünknek. Néhány trükk alkalmazásával biztosíthatjuk, hogy ezek a madarak rendszeres, visszatérő vendégek legyenek kertünkben.

Az énekes madarak kora hajnaltól késő estig aktívak, ez idő alatt keresik meg a napi táplálékot, etetik fiókáikat, tavasszal pedig ekkor gyűjtenek alapanyagot a fészeképítéshez. Az emberi beavatkozás következtében a természetes élőhelyek zsugorodnak, így a fészkelésre alkalmas helyek száma is jelentősen lecsökkent. Repülő barátaink egyre nehezebben találják meg a költésre alkalmas területeket, így egyre több madárfaj kényszerül városi körülmények közé, a kertjeinkbe. Egyes madárfajok, amelyek jól alkalmazkodnak a városi környezethez, elszaporodnak, míg más, félénkebb, speciálisabb igényű fajok egyedszáma jelentősen lecsökken.

Ha szeretné, hogy az énekes madarak az Ön kertjét válasszák lakóhelyül, és segítsenek  a kártevők elpusztításában, néhány feltételt teljesítenie kell, hogy udvara vonzó legyen az állatok számára. Olyasmiket kell biztosítania, amelyeket a madarak máshol már nem találnak meg: elsősorban megfelelő, nyugodt fészkelőhelyet, vizet és táplálékot az egész fészekalj és a madárszülők számára. Fontos természetvédelmi feladatunk a madarak védelme, amiért az egyes emberek, saját kicsi kertjeikben is sokat tehetnek.

Vad rétek és halott fák mint remek tenyészhelyek

Nem kell nagy dolgokat tennie azért, hogy otthonossá varázsolja a kertjét a madarak számára. Ahelyett, hogy mindenhol rövidre vágná a gyepet, az udvar egy részén hagyja meg, hogy természetesen magasra nőjön. A legjobb terület erre a komposztáló környéke, vagy egy olyan sarok, ahol több cserje található. Ezzel tökéletes fészkelőhelyet biztosíthat a vörösbegy és az ökörszem számára, amelyek fészküket a földhöz közel, elrejtve szeretik megépíteni. Ne keseredjen el, ha a fű lassan válik mezei virágokkal teli, vad rétekhez hasonlóvá, hiszen kell néhány év ahhoz, hogy egy terület elnyerje természetes formáját. Ha gondolja, gyorsíthatja a folyamatot, például vadvirágok magjának elvetésével, de mindenképpen ügyeljen arra, hogy csak őshonos fajtákat telepítsen a kertbe. Jó tudni, hogy minél nagyobb területen teszi lehetővé a növények szabad burjánzását, annál többféle rovar- és madárfaj fog betelepülni udvarára.

Következő tavasszal elhelyezhet fészekodúkat a fákon, hogy odacsábítsa a, verebeket, cinkéket és a rozsdafarkúakat.  Fecskék számára is léteznek kerámia fészkek, amelyeket az eresz alá lehet felszerelni. A házi verebek manapság egyre ritkábban tűnnek fel, ezért, ha azt szeretné, hogy az Ön kertjében költsenek, helyezzen el több fészekodút  egymás mellett, mert ez a faj közösségben szeret élni. A fecskék is szívesen élnek nagyobb csoportokban, ezért számukra is vonzó lehet, ha egymás mellett költhetnek. A többi madárfaj viszont inkább párosan épít fészket, ezért fontosak a magányosan álló fészekodúk is. Az egyes madárfajok más és más típusú odút részesítenek előnyben, ezért többféle méretű és alakú berepülőnyílással rendelkező típusok kaphatók. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján (www.mme.hu) számos hasznos információt találhat. Az egyesületnél  megvásárolhatók a különféle típusú odúk és a madárbarát kert kialakításához szükséges kiadványok.

A feketerigó, a sárgarigó, a házi veréb és a csíz legtöbbször fákon és cserjéken fészkel, de szeretnek házfalakon, futónövények (borostyán vagy szőlő) között is költeni, ezért amelyik kerttulajdonosnak lehetősége van arra, hogy befuttassa házát növényekkel, érdemes megtennie, mert a nagy levelek nagyobb biztonságot nyújtanak a fiókáknak, például a környékbeli macskáktól. Több cserje és fa ültetésével Ön is számos fészekrakó helyet hozhat létre a madarak számára. Ha egy fa kipusztul a kertjében, ne vágja ki azonnal, hiszen az új csemete nem növekszik olyan hamar, ugyanakkor a korhadt fa üregei remek fészkelőhelyet nyújthatnak.

Természetes táplálkozási helyek

A kúszónövények, bogyókat termő bokrok és gyümölcsfák búvóhelyet  és táplálékot biztosítanak a madarak számára. Persze azzal számolnia kell, hogy ha madarakkal szeretné megosztani a kertjét, akkor a gyümölcskosarában jóval kevesebb termés lesz. Ezt azonban ellensúlyozza az a tény, hogy az énekes madarak egész évben sokat segítenek a kártevők elpusztításában. Kerülni kell a rovarirtók  és műtrágya alkalmazását, hiszen a vegyszerek károsíthatják tollas barátaink egészségét. Legjobb, ha csak ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket használ, amennyiben feltétlenül szükséges.

Ha a madarak Önnél fészkeltek, onnantól egész évben gondoskodnia kell táplálásukról, vagyis télen etetnie kell őket. A madarak etetését október-novemberben kell elkezdeni és tavaszig, az első rovarok megjelenéséig kell folytatni. Nagyon fontos, hogy amennyiben elkezdte a madarak etetését, akkor minden nap fel kell tölteni az etetőket, mert a madarak számítanak a táplálékra. Ha télen elutazik, akkor mindenképpen keresni kell valakit aki feltölti az etetőket. Fontos, hogy az etetőbe különböző típusú magokat tegyen, hogy minden madárfaj megtalálja a neki megfelelőt.

http://www.fressnapf.hu/premiere_protein_mix_eledel_kinti_madaraknak_1_5kg/

http://www.fressnapf.hu/erdtmann_s_napraforgo_mag_2_5kg/

Egy madárbarát kertnek mindenképp rendelkeznie kell egy itatóhellyel. Erre a célra jó lehet egy kerti tó, ahol az állatok fürödhetnek is, de készíthet külön madárfürdőt is. Fontos, hogy az itató és a fürdő mindig tiszta, szennyeződésektől mentes legyen.

Ha azt szeretné, hogy a madarak az Ön kertjét válasszák türelmesnek kell lennie. Időbe telik, amíg egy mesterséges udvar átalakul egy, az állatok által kedvelt madárparadicsommá. A titok nyitja a folyamatos táplálékellátásban rejlik, hiszen tollas barátaink örömmel maradnak egy olyan hely közelében, ahol bármikor hozzájuthatnak a számukra elengedhetetlen élelemhez. Nyáron egy természetközeli kert bőséges táplálékot nyújt több madárfaj számára, ilyenkor nincs szükség a madarak külön etetésére, télen viszont nagy segítség egy madáretető.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem