Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan védjük minitigriseink ízületeit?

2017. szeptember 29.

Hogyan védjük minitigriseink ízületeit?

Az egyre fejlettebb orvostudománynak és a megfelelő étrend kialakításának köszönhetően egyre hosszabb életűek lehetnek mellettünk cicáink. Ám ahogy idősödnek, sajnos még így is előfordulhatnak náluk különböző megbetegedések. Ilyen például az ízületi kopás és gyulladás is.

Egy tanulmány szerint a 8 év körüli macskák körülbelül 30%-a küszködik bizonyos fokú ízületi problémával, 10-12 éves korban pedig ez az arány még magasabb. Bár egy fájdalmas betegségről van szó, sok cicagazdi észre sem veszi a jeleket, és nem kap kezelést az állat. Ezért nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer elvigyük kedvencünket az állatorvoshoz, akkor is, ha teljesen egészségesnek tűnik és nincs soron következő oltás sem. A cicák általában jól leplezik fájdalmukat. Intő jel lehet, ha a macska nem tisztálkodik megfelelően, bundája ápolatlan lesz, vagy fekvés után a felkelés és az első lépések nehézkesnek tűnnek, az állat mozgása merev, esetlen. Szerencsére manapság már számos olyan fájdalomcsillapító gyógyszer létezik, ami biztonságosan adható a cicáknak és segítségükkel az életminőségük rengeteget javítható. SOHA ne adjunk cicánknak emberek számára használatos fájdalomcsillapítókat, mert azokkal akár a cica életét is veszélyeztethetjük.

Az ízületi gyulladást nagyon nehéz megelőzni, de késleltethető. Ne felejtsünk el például odafigyelni a cica súlyára. Az elhízott szobatigrisek esetében sokkal hamarabb alakul ki ízületi bántalom, mint normál testtömegű társaiknál.

Az idősödő bársonytalpúak számára biztosítsunk kényelmes fekhelyet, melyhez nem kell felugrani, és nem kell túl magasra sem emelnie a lábát az állatnak ahhoz, hogy belefeküdhessen. A legjobb, ha egy részén egyáltalán nincs perem.

http://www.fressnapf.hu/anione-fekhely-cat-bed-50x40x16cm/

Hasonlóan a fekhelyhez, a cica wc-nek is könnyen megközelíthetőnek kell lennie. Mindenképp olyat kell beszereznünk, amelynek legalább egyik oldalán alacsony a perem. Az idős macskák sokszor azért nem használják rendszeresen az alomdobozukat, mert fájdalmas számukra a bejutás, és ha nem oldják meg időben máshol az ürítést, az újabb betegségekhez vezethet.

Ha kedvencünk eddig örömmel falatozott a kinti asztal tetején vagy az ablakpárkányon, akkor sajnos ennek is véget kell vetnünk. Az idősödő minitigris etetője és itatója soha ne legyen magasra helyezve. Mindig könnyen elérhetőnek kell lennie az élelemnek és a folyadéknak egyaránt.

Talán nem is gondolnánk, de a csúszós padló is komoly gondokat okozhat. Persze nem az a cél, hogy cseréljük le a lakás teljes burkolatát, de törekednünk kell arra, hogy megkönnyítsük a macska közlekedését. Azokra a helyekre, ahol a cica gyakran tartózkodik – ágy mellé, ablakpárkány elé, kanapé elé, stb. – tegyünk csúszásmentes szőnyeget. Amennyiben van lépcső a házban, amelyet időnként a cica is használ, akkor arra is érdemes csúszásmentes felületet kialakítani. Ha stabil a macska alatt a talaj, kevésbé lesz veszélyes és fájdalmas az ugrás, esetleg a futás.

A megfelelő karomápolás is segít abban, hogy a szobatigris kényelmesebben közlekedjen. Idős cicák kevesebbet mozognak és a karomápolást is elhanyagolhatják esetleges fájdalmaik miatt. Előfordulhat, hogy szélsőséges esetben a karmok a talppárnákba nőnek. Ennek megelőzéséhez, ellenőrzéséhez és rendbetételéhez is érdemes állatorvossal vagy kisállat kozmetikussal egyeztetni.

Győződjünk meg arról, hogy az a terület, ahol a bársonytalpú a legtöbb időt tölti, nem túl meleg és nem is túl hideg. Ez a kinti cicák számára is fontos.

A helyes táplálás is hozzájárul az ízületek védelméhez. Korosodó kedvencünknek prémiumminőségű, „senior” feliratú eledelt vásároljunk.

SELECT GOLD Ageing 3kg

Fontos, hogy a minitigris étrendjében jelen legyen például a halolaj, illetve az omega-3 zsírsavak. A mesterséges adalékanyagokat tartalmazó tápokat és jutalomfalatokat inkább hagyjuk a polcon.

Amennyiben szeretnénk valamilyen étrendkiegészítővel is hozzájárulni ahhoz, hogy megóvjuk háziállatunk ízületeit, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal. Figyeljünk a plusz kalóriák bevitelére. Ha szükséges, csökkentsük a már megszokott eledelmennyiséget, hiszen a túlsúly több probléma kialakulásának is az egyik fő okozója.

 

Forrás: preventivevet.com, petwave.com