Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan vegyem rá a cicámat, hogy eleget igyon?

2016. július 25.

Hogyan vegyem rá a cicámat, hogy eleget igyon?

A cicagazdik jól ismerik a problémát: 30 fok fölötti tikkasztó hőség van, de bársonytalpú barátaink ennek ellenére sem hajlandóak elegendő folyadékot inni. Voltaképpen egy felnőtt cicának 50-70 ml vízre van szüksége naponta kilogrammonként, testsúlyukkal arányos mértékben. Ha ennél kevesebbet iszik kedvencünk, ideje bevetnünk néhány trükköt.

Próbálkozzunk meg a folyó vízzel! Egy cicaszökőkút általában sokkal vonzóbb számukra az itatótálnál. Nem csak azért jó megoldás ez, mert a mozgásban lévő víz gyorsan felkelti a macska figyelmét, hanem azért is, mert a szökőkút rendszerének köszönhetően sokkal tovább marad hideg is tiszta a folyadék. A kútban található szűrő eltávolítja az ivóvízből a különböző szennyeződéseket és baktériumokat, így kellemetlen szagok sem alakulnak ki.

Időnként megnyithatjuk a csapot is, hogy kis sugárban folyjon a víz, hátha kedvet kap a cica, játszani kezd a vízcseppekkel, és eközben hozzájut néhány korty folyadékhoz. A játékos és kíváncsi természetű minitigriseknél ezzel a módszerrel hamar sikerélményünk lehet.

Ha még nincs cicaszökőkutunk vagy egyszerűen csak biztosra szeretnénk menni, érdemes lehet több vizestálkát is elhelyezni otthonunkban, mert ezzel számos lehetőséget kínálunk háziállatunk számára, hogy folyadékhoz jusson. Ha többször éri inger, valószínűleg gyakrabban fog inni, mint ahányszor azt önszántából tenné. Ügyeljünk arra, hogy a cica vize árnyékos helyen legyen, hogy minél később melegedjen fel. Ha nem friss és hideg a víz, akkor felé sem fog nézni az állat, hacsak nem túlságosan szomjas. Nagyon fontos, hogy a vizet rendszeresen cseréljük, gyakrabban, mint a hűvösebb hónapokban.

Ha cicánk lusta vízivó, a vízhez adagolt kevéske tej csodákat művelhet! De feldobhatjuk húslevessel is az innivalót. Ha már kap egy kis plusz ízt a víz, akkor nagyobb kedvvel kortyolgathat belőle a bársonytalpú.

Továbbá figyelemfelkeltő lehet és ösztönzően hathat a cicára, ha néhány szem jégkockát is teszünk a vizébe. Eleinte valószínűleg pofozgatni fogja a jeges kockákat a cica és eljátszik majd velük egy darabig, de aztán nagy eséllyel inni is fog a frissítő vízből. A jég a vízben pedig nem csak mint érdekesség szuper, hanem a víz hőmérsékletét is tovább tartja kellemesen.

Amikor az általános vizes-jégkockás trükk már nem annyira sikeres, esetleg csak szeretnénk kipróbálni valami újat, készülhetünk ízesített jégkockákkal is. Jégkockatartó használatával könnyedén készíthetünk bársonytalpúnknak ínycsiklandozó hűsítő falatokat. Fagyasszunk le például tejet vagy joghurtot. Idősebb cica esetén érdemes felhígítani fele-fele arányban vízzel a tejterméket, hogy ne terhelje meg emésztőrendszerét. A sima vízbe tehetünk gyümölcs- illetve zöldségdarabokat is, így még feltűnőbb és még finomabb lesz a jégkocka.

Ha egy kis husival szeretnénk kedveskedni szobatigrisünknek, akkor lefagyaszthatunk kisebb falatokra vágott tonhalat vagy felkockázott májat is. Figyeljünk oda, hogy májat cicánknak csak keveset adjunk, hiszen magas A-vitamin tartalma miatt a cicánál túladagoláshoz vezethet, amelynek következménye lehet csontdeformitás és végső soron mozgásképtelenség. Hígíthatjuk egy kevés natúr joghurttal. A joghurt kedvezően hat az állatok bélflórájára is. A bébiételeket lefagyasztva szintén nagyon szeretik a macskák. Bátran próbáljunk ki több ízt is, csak arra figyeljünk, hogy ne legyen benne hagyma!

A cicakonzervekkel nyáron érdemes vigyázni, mert ha nagyobb mennyiséget teszünk ki, akkor az el nem fogyasztott étel hamar megromolhat. Nedvességtartalma miatt azonban sokkal inkább javasolt, mint a száraz változatok, hiszen így legalább egy kis plusz folyadékhoz jut az állat szervezete. Szóval a lényeg, hogy figyeljünk arra, hogy csak annyi eledel kerüljön az etetőtálba, amennyit kedvencünk biztosan megeszik. Akár fagyaszthatunk le a macskakonzervből is falatkákat a forró napokon, cicánk biztosan hálás lesz érte.

Amennyiben egyetlen trükk sem válik be bársonytalpúnknál, és továbbra sem hajlandó eleget inni, keressük fel állatorvosunkat, nehogy kiszáradjon a cica. Ne várjuk meg, hogy nagy legyen a baj, mert akkor sokkal nehezebb és költségesebb lesz orvosolni a problémát, sőt akár állatunk életébe is kerülhet az időhúzás.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem